Oppskrift: 3 klassiske dim sum-favoritter
Overrask og imponér middagsgjestene med disse 3 klassiske og smakfulle dim sum-rettene. Perfekt til små og store selskap!
Dim sum er en form for kinesisk mat som består av små delikate biter som er dampet, fritert eller stekt. Det er en matstil som har utviklet seg over flere hundre år, og har sin opprinnelse i det sørlige Kina.
Historien til dim sum kan spores tilbake til tidlig på 1800-tallet i byen Guangzhou, som tidligere var kjent som Canton. På den tiden var det vanlig for reisende langs Silkeveien å stoppe i byen og ta en pause fra reisen. Lokale restauranter utviklet dermed småretter som var raske og enkle å tilberede, og som kunne serveres til de reisende på kort tid. Disse smårettene ble senere kjent som “yum cha”, som betyr “drikke te” på kantonesisk, da de ofte ble servert med te.
Sjekk ut vår samleside med oppskrifter, for mange inspirerende matretter!
Dim sum – populært verden over
Etterhvert som yum cha ble mer populært, begynte restauranter å spesialisere seg på småretter og dim sum ble født som en egen matstil. Dim sum fikk etterhvert stor popularitet ikke bare blant de reisende, men også blant lokalbefolkningen i Guangzhou og andre deler av Kina.
I dag kan man finne dim sum-restauranter over hele verden, og mange steder tilbyr en moderne vri på de tradisjonelle smårettene. Selv om dim sum har endret seg og tilpasset seg nye smaker og stiler, er det fortsatt en viktig del av kinesisk kultur og matarv.
Har du prøvd dampede bao buns?
Vi har funnet frem oppskrifter på 3 av de mest ikoniske og mest utbredte dim sum-rettene, slik at du kan invitere venner og familie til dekket bord med herlige småretter, Guangzhou-style!
Kinesiske vårruller
60 min
6
Helsprø ruller som dette ble opprinnelig spist under vårfestivalen i Kina, for å feire det nye året og hylle vårens varme. Nå spises de over hele verden med store variasjoner i smak og fyll. Her har vi fylt dem med kylling, grønnsaker og massevis av deilig smak.
Ingredienser
Slik gjør du
Finhakk kyllingkjøtt og stek det på høy varme i en stekepanne med olje i 2 minutter.
Tilsett løk, gulrot og hvitløk. Stek ytterligere i 4-5 minutter. Tilsett kinakål, chili og ingefær og stek det litt. Ha i bønnespirer, limesaft, østerssaus, soyasaus, sesamolje og koriander.
Hell blandingen i en sil slik at fyllet får renne godt av seg. Slik unngår du at vårrullene blir for bløte.
Fordel 2 ss av fyllet litt inn på vårrullarket. Rull sammen til cirka halvveis inn på arket. Brett de to hjørnene inn mot midten og rull vårrullen tett sammen. Lim den siste spissen med vann. Gjenta med resten av arkene og fyllet.
Varm 2-3 cm med olje i en stekepanne med høye kanter og friter vårrullene først med skjøten ned, snu og friter dem på den andre siden. La vårrullene få renne av seg på litt kjøkkenpapir før servering.
Gyoza med svinekjøtt
60 min
4
Dette er en japansk variant av den kinesiske dumplingen jiaozi, der forskjellen for det meste er at denne varianten inneholder mer hvitløk.
Ingredienser
-
Gyozadeig
-
-
-
-
-
-
Kjøttdeigfyll
-
-
-
-
-
-
-
Dipsaus til Gyoza
-
-
-
-
Til steking
-
-
Slik gjør du
Lag deigen i en kjøkkenmaskin. Du kan også kjøpe ferdige gyozapapir om du får tak i.
Ha mel i bollen. Kok opp vann, løs saltet opp i vannet og hell det i bollen med melet. Kjør sammen mel og kokende vann. Deigen kan se litt klumpete ut, men la den elte i 10 minutter for å sette igang glutennettverket i melet.
Del deigen i 2 og dekk bitene med plastfolie. Legg deigen kaldt i ca. 30 minutter.
Finhakk kål – kutt først i strimler så i små biter. Dryss på salt og la det stå mens du forbereder resten. Saltet trekker ut fuktighet av kålen.
Ha kjøttdeig av svin i en bolle. Finhakk vårløk og ha det i bollen. Skrell ingefær – gjerne med en skje det gjør skrellingen enklere. Skrell også hvitløk. Riv ingefær og hvitløk.
Ha kålen i et klede og klem ut så mye væske som mulig, jo mer du klemmer jo bedre.
Ha kålen i bollen, sammen med litt salt og pepper og kna blandingen sammen med en sleiv eller hendene.
Sett fyllet til side mens du kjevler ut deigen. Bruk helst en pastamaskin om du har – den gir et jevnt og tynt resultat. Et kjevle går også fint.
Ha litt maizenna på deigen slik at den ikke klistrer seg. Still maskinen på det tykkeste hakket, og sveiv deigen gjennom. Juster ned et og et hakk mellom hver gang du sveiver. Når deigen er på trinn 6 er den klar for å stikkes ut.
Bruk en utstikker med diameter på ca. 8 cm. Har du ikke utstikker bruk et kjøkkenglass eller noe annet rundt. Kjevle ut resten og stikk ut til hele deigen er “brukt opp”. Dekk med plast så den ikke tørker ut.
Ta en god ts fyll på deigen, fukt kanten med litt vann.
Brett 5-6 folder langs kanten slik at det blir et fint mønster.
Når alle gyoza’ne er fylt steker du dem i en middels varm panne med litt olje.
Hell på vann når de har fått en gyllen fin farge på undersiden. Legg på et lokk, og damp gyozaene til vannet er borte
Ta av lokket og stek gyozaene et par minutter til – til undersiden har blitt deilig sprø.
Bland sammen en enkel dipp av riseddik og soyasaus, ha i litt chiliflak eller chiliolje om du vil ha dippen litt spicy.
Wonton-spøkelser
40 min
1
Friterte og sprø wontons med en morsom vri, fylt med kjøttdeig av svin smaksatt med chili, hvitløk, soya og sesam smaker dette farlig godt!
Ingredienser
Slik gjør du
Bland sammen kjøttdeig, vårløk, chili, hvitløk, soyasaus og sesamolje i en bolle. Krydre med salt og pepper.
Fyll én og én wonton. Legg en teskje fyll midt i hvert wonton-ark. Bruk litt eggehvite som lim langs alle kantene. Brett deigen sammen rundt fyllet, klem lett godt sammen, slik at det blir tett.
Varm olje i en dyp gryte og friter wonton’ene til de er sprø og har en lys gyllen farge og fyllet er gjennomstekte, ca. 3-4 minutter. Legg dem på kjøkkenpapir, slik at oljen renner av.
Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.