– Stressende alarmtoner kan gjøre deg trøttere om morgenen
Er du trøtt om morgenen? Noen alarmlyder kan ifølge forskning gjøre deg enda trøttere om morgenen, vi forteller hvilke det gjelder.
Er du en av de som er trøtt når du våkner om morgenen? Vi er ikke overrasket, og ifølge Aftenposten er du ikke alene. De skriver i en artikkel at i en undersøkelse utført på 90 psykologstudenter i Bergen svarte hele 49 prosent at de var mer B- enn A-menneske og bare 2 prosent at de var «helt klart et A-menneske».
På spørsmålet «under normale omstendigheter, hvor lett synes du det er å stå opp om morgenen?» svarte 21 prosent «ikke lett i det hele tatt». Og 39 prosent mente det var «i liten grad lett».
Hva er forskjellen på A- og B-mennesker?
Ifølge Wikipedia er et A-menneske mennesker som følger døgnets rytme med tanke på søvnvaner. Tidligere var det forbundet med å stå opp tidlig, men undersøkelser har vist at dette ikke nødvendigvis stemmer. Hvorvidt du er A- eller B-menneske går nemlig på hvor produktiv du er når du står opp. Altså hvorvidt du er mest produktiv rett etter å ha stått opp eller lenger utover dagen. Et A-menneske bruker med andre ord ganske kort tid på å våkne mens et B-menneske vil bruke tid på å våkne skikkelig.
Liker du å lese saker som dette? Her finner du alle våre visste du at-saker.
Alarmlyden har noe å si for hvor trøtt du våkner
Vi har tidligere avslørt at det ikke er lurt å «snooze» om morgenen. Men ikke nok med det, Forskning.no skriver i en artikkel at:
– Voldsomme og stressende alarmtoner kan gjøre deg trøttere om morgenen.
De forteller en ny studie viser at lydene som vekker deg om morgenen kan påvirke hvor groggy du er når du våkner. Dette kommer frem i en studie ved RMIT University i Australia, som det først ble skrevet om i PLoS ONE.
Testen samlet sammen resultater fra 50 personer som loggførte hvordan de følte seg når de våknet, rangert etter hvor søvnige og omtåket, eller våkne og opplagte de var, samt hva slags lyder de våknet til. Likevel – til tross for et resultat forskerne i studien mener peker mot at voldsomme og stressende alarmtoner gjør oss trøttere – er forskningen basert på det som kalles en observasjonsstudie hvor forskerne selv ikke har observert testpersonene. Dette gjør at testresultatet ikke utelukkende kan dra en slutning, fordi den må ses i sammenheng med andre studier for å si noe sikkert skriver Forskning.no.
– Et annet problem er at forskerne ikke har tatt forbehold om personene er morgen- eller kveldmennesker, sier søvnforsker Elisabeth Flo, som forsker på søvnproblemer ved Universitetet i Bergen, til forskning.no.
Forskerne av studien etterlyser selv mer forskning på området og vil gjerne finne den ultimate oppvåkningen skriver Forskning.no.
Derfor har du mer lyst på usunn mat når du har sovet lite
Anbefaler lysvekking om du trenger å våkne gradvis
NRK skrev tidligere artikkelen «advarer mot «snooze»-knappen». Og her refererer de til anbefalinger professor Poul Jennum har gitt om å heller våkne av lysvekking om du trenger å våkne gradvis.
– Det er fysiologisk sett bedre at det er lys som blir kraftigere og kraftigere som vekker oss, sier Jennum. Han anbefaler å heller bruke en vekkelampe som avgir et gradvis sterkere lys helt til du våkner.