Med hjelp fra hageekspert Espen Skarphagen forteller vi hvordan lykkes med peoner i hagen. Her får du vite alt fra plassering til beskjæring.
En av sommerens kanskje mest populære blomster er peoner. Denne planten er ikke bare vakker å se på, den er også en robust plante som tåler det meste. Men, som med alle andre planter og blomster trenger også sin del av oppmerksomhet. Lurer du på hvordan du kan gi det beste livet til peonene dine i hagen har du kommet til rett sted.
Etter å ha undersøkt hva nordmenn lurer på om den populære hageplanten, har vi her laget den ultimate guiden med alt du trenger å vite om peoner i hagen.
Vi har snakket med hageekspert Espen Skarphagen. Han har flere års erfaring med blomster i tillegg til å være faglært blomsterdekoratør. Han står også bak bloggen skarpihagen.no, har skrever boken «Skarp i hagen – hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling» og er én av to programledere i Grøntpodden. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Skarphagen har gitt oss sine beste råd til hvordan man gir peonene i hagen den beste forutsetningen for å klare seg gjennom året.
Vil du ha flere hagetips? Her finner du samlesiden vår for uterom.
Hvis du har flyttet på planten vil den trenge noen år for å kunne etablere seg. Skal den derimot flyttes anbefales det å gjøre dette på høsten når planten er ferdig med vekst.
- Har du kjøpt nye som skal plantes vil også disse trenge tid for å etablere seg.
- Hvis peonene blir plantet for dypt kan du oppleve at peonene ikke blomstrer.
- Får den for lite sol vil den også kunne blomstre mindre.
Hvor trives peoner?
Skarphagen forklarer at peoner trives i store deler av landet.
– Planten trives best i gode solforhold, så sørg for at den får nok sol. Står den i skygge vil den blomstre mindre og bli svak, sier han.
Det er også viktig at peonene står i en veldrenert jord som holdes jevnt fuktig for at de skal trives.
Når skal peoner beskjæres?
Peoner trenger ikke å beskjæres ifølge hageeksperten, men du må derimot fjerne døde grener og blad.
– Fjerning av dette skal gjøres på våren, sier Skarphagen og forklarer at dette er fordi de da vil beskytte skuddene som kommer til neste år.
– Det er også veldig viktig at det som skal fjernes klippes av og ikke rives fordi dette kan skade planten, poengterer han.
Les også: Genialt hageredskap til beskjæring av busker og trær.
Hvordan plante peoner i krukke?
Peoner kan også plantes i krukker og da er det viktig å tenke på hvilken potte og hvilken jord man skal plante dem i.
– Det aller beste vil alltid være å plante de direkte i jorden, men skal du ha peoner i krukker er det lurt at de er store nok. De skal tross alt bo der i lang tid ettersom de ikke liker å bli flyttet, forklarer Skarphagen og legger til,
– Eller så stor krukke du har plass til, men husk at større krukke gir enklere stell og planten vil mest sannsynlig leve lenger.
I tillegg til stor nok krukke er det viktig med god drenering og riktig jord.
– Det er viktig med en god krukkejord for å sikre best trivsel til peonene, legger han til.
Vi anbefaler å lese: Eksperten forteller hvordan du velger riktig plantejord.
Hva kan plantes sammen med peoner?
Her er svaret veldig enkelt fra eksperten:
– Peoner kan stå med alt! Så her er det bare å bruke fantasien.
Er peoner giftige?
Folkehelseinstituttet kategoriserer peoner som en «irriterende plante». Dette vil si at den inneholder irriterende forbindelser som kan, dersom den spises, føre til ubehag i munn og svelg, samt gi symptomer fra mage og tarm.
– Avhengig av hvilken plante og mengde som er spist kan reaksjonene variere fra lette og forbigående symptomer med kvalme og oppkast, til langvarige plager med kraftige magesmerter og diaré. Av og til kan oppfølging hos lege bli nødvendig, men oftest vil symptomene gå over av seg selv, skriver FHI om irriterende planter.
Peoner er ikke en giftig plante, men har barnet ditt fått i seg en stor mengde anbefales det å ta kontakt med Giftinformasjonen.
Vær oppmerksom på at den vakre blomsten er giftig for de firbente vennene våre.