Middagstips helg: Oppskrift på 4 gode middager
Trenger du middagstips til en god helgemiddag? Vi har funnet 4 gode og typiske oppskrifter på deilig mat som gir deg skikkelig helgefølelse!
Helgen er en ypperlig anledning til å unne seg en skikkelig god middag! En pause fra hverdagens kjas og mas er alltid kjærkommen, og hva er vel bedre enn å nyte både livet og et godt måltid for å virkelig understreke at det er helg.
Vi nordmenn er jo gjerne litt drevet av vaner og tradisjoner når det kommer til hva vi spiser i helgene, og for mange av oss er fredagsmiddagen forbeholdt tex-mex, mens søndagene er tid for å fleske til med en skikkelig god biff. Derfor har vi funnet de beste oppskriftene på typisk helgemat, pluss en oppskrift på en litt mer utypisk helgemiddag. God apetitt!
Psst! Visste du at vi har en samleside full av fristende oppskrifter?
Middagstips til fredag: Nachos
For mange betyr fredagsmiddag taco og annen tex-mex, og rundt om i landet samles familier rundt spisebordet for å sende guacamole og salsaer på kryss og tvers mellom seg. Det er jo utvilsomt noe fint og trygt med velkjent mat du kan nyte med familie og venner, så denne oppskriften på familiefavoritten nachos er garantert å være en vinner. I tillegg er den rask og enkel å lage.
Nachos
20 min
1
Dette er skikkelig digg! En fantastisk deilig rett å be venner på, eller rett og slett en rett du kan hygge deg med helt alene.
Ingredienser
-
-
-
-
-
-
-
Topping
-
-
-
-
Slik gjør du
Fres kjøttdeig og finhakket løk i en varm panne.
Tilsett tacokrydder, vann og bønner. La sausen småkoke i ca. 5 minutter.
Legg tortillachipsen på et ildfast fat og fordel kjøttdeigblaningen utover chipsene. Topp med ost.
Gratiner i stekeovn på 225° C i ca. 5 minutter.
Topp nachosen med salsa, avokado, chili og koriander ved servering.
Middagstips til lørdag: Sommerruller
Hva er egentlig en typisk lørdagsmiddag? Ikke vet jeg, men for mange betyr helgen ekstra tid til å gjøre det man vanligvis ikke har tid til ellers i uka. Som å lage litt mer tidkrevende mat, eller noe du kanskje ikke har laget før. Disse vårrullene er også kjent som sommerruller, og er ikke så vriene å lage når du får dreisen på rulleteknikken.
Ferske vårruller med kylling
40 min
4
Rispapirruller med friske grønnsaker i spreke farger og saftig kyllingfilet. Nesten som å spise regnbuen! Lag gjerne en peanøttdip eller hoisinsaus til for ekstra asiatisk smak på denne lekre retten.
Ingredienser
-
-
-
-
-
-
-
-
Fyll
-
-
-
-
-
Slik gjør du
Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem i 2 minutter på hver side i middels varm panne med olje eller margarin. Etterstek på lav varme under lokk i 4 minutter. La filetene hvile noen minutter før de skjæres i fingertykke strimler på langs av fileten.
Skrell gulrot og skjær i tynne strimler. Bruk eventuelt en mandolin eller et juliennejern for å lette denne jobben.
Skjær spisskål i tynne strimler, bruk eventuelt en ostehøvel for å lette denne jobben.
Skjær vårløk og agurk i tynne staver. Vask salat og del den i store, grove biter.
Ha varmt vann i en dyp tallerken eller en ildfast. Legg to og to rispapir noen sekunder ned i vannet slik at de blir myke. Se til at de ikke klistrer seg sammen.
Legg rispapirene på en fuktet fjøl slik at de overlapper hverandre litt på midten.
Legg på romanosalat, gulrotstimler, spisskål, kyllingfilet, agurk, vårløk og koriander nederst på rispapiret. Brett rispapiret forsiktig over fyllet og rull det sammen som en pølse. Del rullene i to på midten før servering. Pynt eventuelt med sesamfrø og frisk koriander.
Server gjerne de ferske vårrullene sammen med en hoisin- eller peanøttdip.
Middagstips til søndag: Oksestek
For mange er søndag synonymt med søndagssteken, og hva er vel bedre enn å runde av uken med en skikkelig stek med god saus og grønnsaker?
MEATER Plus Steketermometer
Oksestek
58 min
3
Oksestek er en klassiker som vekker gode minner for mange, og som aldri vil gå av moten. En mør og saftig oksestek passer til alle livets store anledninger – og til søndagsmiddagen.
Ingredienser
-
-
-
-
-
-
-
Rødvinssaus
-
-
-
-
-
-
Slik gjør du
Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
Skrell løk og gulrot, del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt. Hell vann i formen. Sett den i forvarmet stekeovn på 125 °C. Etterfyll med vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken, men beregn ca. 2 1/2 time. Når termometeret viser 65 °C er steken rosa inni. Ved 70 °C er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
Lag saus mens steken er i ovnen. Finhakk sjalottløk og ha den i en gryte sammen med rødvin. Kok det inn til 1/4 (til det får en “marmelade” konsistens), dette tar minimum 30 minutter. Tilsett kraft og kok det inn til halve mengden, ca. 15 minutter. Sil sausen, og visp inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt og pepper.
Vil du heller lage noe litt mer hverdagslig til middag? Her er 5 gode middager med kjøttdeig!
Om du vil prøve noe nytt: Paella
Spansk paella er ikke noe nordmenn har for vane å lage titt og ofte, men kanskje bør det bli det. Som nevnt er helgene den perfekte tiden for å lage middagsretter man gjerne ikke rekker ellers i uka, og selv om denne retten er litt tidkrevende, er det så absolutt verdt det.
Paella
60 min
6
Paella er en sosial rett både å lage og spise. Med en stor stekepanne eller paellapanne kan du lage denne saftige, smakfulle retten med kylling, reker, scampi og chorizo mens gjestene står rundt deg og kanskje gir deg en hjelpende hånd. Ekstra herlig er det lage paellaen ute på grillen eller over et kraftig gassbluss.
Ingredienser
Slik gjør du
Finhakk løk, gulrot, hvitløk og persillestilker. Ta vare på resten av persillen til servering.
Del kylling lårfilet og chorizo i biter. Ha alt klart i skåler.
Hell et par spiseskjeer kokende vann over safranen og sett til side.
Varm en stor, vid stekepanne eller en paellapanne med olivenolje og og fres løk, gulrot, hvitløk, persillestilker, til det er mykt og blankt. Tilsett kylling- og chorizobiter og fres videre i 5-6 minutter.
Kutt paprika i terninger og tilsett i pannen sammen med tomatpuré og safran. Rør inn risen og fres videre i et par minutter.
Rør inn kyllingkraft og kok opp. Senk varmen og la paellaen småkoke i ca. 15-20 minutter. Rør om med jevne mellomrom og tilsett mer kraft om nødvendig.
Del artiskokker i biter og legg på toppen av paellaen sammen med rensede reker og scampi (om scampien er rå, så fres den i en stekepanne til den skifter farge før den tilsettes paellaen). La det hele bli gjennomvarmt.
Finhakk persillen og dryss over. Server rykende varm med sitron. Om paellaen blir tilberedt på grill, er det godt å grille halve sitroner en stund før ervering.
Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.