Hvordan stryke bunadskjorte – tipsene som virker

Venstre: Bilde av strykejern som stryker en bunadskjorte. Høyre: en jente i bunad i solskinn og blå himmel. Vi forklarer hvordan du stryker bunadskjorte.
Har du funnet frem bunaden til 17. mai, en av årets konfirmasjoner eller bryllup og lurer på «hvordan stryke bunadskjorte»? For det første bør du ta deg god tid når du skal stryke bunadskjorten. Du bør også huske å ta hensyn til materialet skjorten er laget av, og om det har broderier. Vi forklarer. (Foto: Colourbox)

Er bunaden klar til 17. mai, en av årets konfirmasjoner eller bryllup? Her er tipsene du trenger om du lurer på hvordan stryke bunadsskjorte.

Synes du det er vanskelig å få skjorten til bunaden eller festdrakten rynkefri med strykejernet? Vi har samlet et knippe tips som sikrer en glatt skjorte til 17. mai. Med ett av tipsene trenger du verken strykejern eller tøydamper for å få en bunadskjorte fin.

Når bør du stryke bunadskjorten?

Du trenger ikke vente til dagen før bunaden eller festdrakten skal brukes for å stryke skjorten. Finn gjerne frem strykejernet flere dager i forveien. Det viktige da, er at du ikke henger skjorten tilbake i skapet igjen etter å ha strøket den. Heng bunadsskjorten fritt et sted den får henge i fred.

Vil du ha flere smarte tips eller inspirasjon til nasjonaldagen? Her finner du alt vi skiver om 17. mai.

1. Hvordan stryke linskjorte

Strykejern med hvit skjorte bak.
Linskjorter tåler ikke høy varme. Det kan derfor være lurt å fukte skjorten før du stryker. På den måten er det enklere å bli kvitt rynkene i stoffet. (Foto: Colourbox)

Bunadskjorter i lin er vakre, men også de vanskeligste å stryke. Sørg for at skjorten er vasket før du begynner å stryke. Hvis du fukter linskjorten med vann, og legger den i en ren plastpose i et par timer gjør du dessuten strykejobben enklere. Et tips kan også være å legge posen med den fuktede skjorten i kjøleskapet. Det er lettere å stryke lin som er kaldt.

Gjenstår også sølvpussen av bunadsølvet? Slik pusser du bunadssølvet

Lin tåler dårlig høye temperaturer, og du risikerer å få gule flekker om varmen er for høy. Sett derfor strykejernet på middels høy varme.

  • Bruk god tid, og jobb deg nøye gjennom hele skjorten.
  • Lin krever at du trykker strykejernet godt ned.
  • Begynn med halslinningen, før du tar mansjettene på ermene.
  • Jobb videre med brystet og ermene.
  • Prøv å unngå å stryke skarpe kanter på ermet. Det gjør du ved å flytte på ermet når du nærmer deg bretten.
  • Når du stryker mot piperynker, strekk litt i stoffet for å komme til.

Når du er ferdig henger du opp bunadskjorten og lar den tørke helt før du bruker den.

Gjenstår baksten til 17. mai? 4 herlige oppskrifter på pavlova

2. Hvordan stryke bomullskjorte

Bomull tåler gjerne litt høyere temperaturer enn lin, og er enklere å stryke glatt. Men husk alltid å sjekke vaskelappen for hvilken temperatur bunadskjorten tåler. Bruk gjerne dampfunksjonen på strykejernet, om stoffet tåler den høyeste temperaturen. Fremgangsmåten for strykingen er ellers den samme for bomullsskjorta som for linskjorta.

3. Hvordan stryke bunadskjorte med broderi

Bilde av jente i bunad foran lyktestolpe med norske flagg på 17. mai.
Har bunadskjorten broderier, som her på mansjettene på skjorten er det viktig at du ikke stryker direkte på disse. (Foto: Colourbox)

Vær ekstra forsiktig med strykejernet om skjorten har broderier. Bruk et hvitt håndkle som du legger på strykebrettet. Legg skjorten med broderiet ned mot håndkle og stryk denne delen fra vrangen.

Les også: Festdrakt: Rimelige alternativer til bunad

Genialt triks: Rynkefri bunadskjorte uten strykejern

Har du skikkelig dårlig tid, og bomullskjortener skrukkete? Da kan du prøve isbit-trikset. Man trenger nødvendigvis ikke et strykejern for å få vekk de verste rynkene fra skjorten. Har du en tørketrommel og noen isbiter kan mye av jobben gjøres «av seg selv».

Vi testet dette trikset på ei rynkete bunadsskjorte i bomull. Skjorten la vi sammen med noen isbiter i tørketrommelen, og lot maskinen gå til isbitene var fordampet og skjorta tørr. Det tok bare noen få minutter. Se videoen under for fremgangsmåten.

[jwp-video n=”1″]

NB! Det er selvsagt viktig å sjekke at plagget tåler tørketrommelen før du tester dette ut selv.

Teorien er at isbitene som smelter sammen med den varme luften damper ut rynkene i plagget.

Da vi tok skjorten ut av tørketrommelen var det merkbart færre rynker. Resultatet er nok ikke like glatt som om vi hadde brukt strykejernet, men det er betraktelig bedre enn utgangspunktet.

Du kan eventuelt prøve med noen flere isbiter og litt lenger tid i maskinen for å ta knekken på flere rynker.

Les også: Hvordan lage 17. mai-pynt? 10 enkle tips

Genialt triks: Ha bunadskjorten i dusjen

Har du ikke tilgang på tørketrommel kan du også forsøke å henge skjorten i dusjen, et sted den ikke blir truffet av dusjstrålen, og skru på full effekt med masse varme. Dette skal også kunne dampe ut de verste rynkene.

Les mer på våre temasider: