Hvordan sette opp basseng selv i hagen
Drømmer du om å flyte rundt i ditt helt eget basseng i sommer? Bassengdrømmen kan være nærmere og billigere enn du tror!
Å ha et svømmebasseng i hagen forbindes gjerne med uoppnåelig luksus og store pengesummer brukt for å kjøpe inn og drifte, nedgravd i hagen med dyre fliser og teknisk innviklede pumper og termostater.
Om du har en flat og fin hageflekk hjemme, kan du faktisk sette opp et stort basseng selv til en brøkdel av det et «ordentlig» svømmebasseng koster. Og når sommeren er på hell, eller du skal ha mange gjester på hagefest, kan du bare tappe bassenget og demontere det på null komma svisj.
Vi har samlet et variert utvalg gode basseng, både som kan blåses opp og som har ramme, som alle er snilt priset og som gir deg mange år med lettvint bassengglede. Nederst i artikkelen finner du også det meste du trenger å vite når det kommer til oppsett og reglement.
Les også: Slik velger du riktig trampoline
Rimelige oppblåsbare basseng
Oppbåsbare basseng er den enkleste og rimeligste måten du kan sette opp et basseng i hagen på.
Dette er et stort og rimelig basseng som kan monteres på 10 minutter. Bassenget har ingen skarpe kanter og er trygt og godt å bruke. Filterpumpe er inkludert i pakken og har en kapasitet på 1250 liter i timen.
Dette bassenget med et tropisk tema er også rimelig og enkelt å montere, og har filterpumpe med kapasitet på 1817 liter i timen.
Billige rammebasseng
Basseng med bassengduk og metallrammer er litt dyrere og litt mer omfattende å montere, men vi snakker ikke mer enn noen hundrelapper mer enn de oppblåsbare variantene, og ca 30 minutter med montering. De er som regel mer slitesterke enn de oppblåsbare, og tåler mer herjing og lek.
Et stort vinylbasseng med stålramme fra Bestway, perfekt til late dager i solen. Bassenget er enkelt å sette opp og har korrosjonsbestandige rammer.
Om du heller vil ha et rundt basseng, er dette tilsvarende den rektangulære varianten over.
Premium rammebasseng
Disse rammebassengene er store, og laget for å vare leeenge.
Basseng fra EXIT med en kuppel du kan trekke over for å sikre det mot dyr og insekter, eller om du vil ta et bad i regnet. Det har en effektiv filterpumpe som rengjør og sirkulerer vannet, slik at det holder seg friskt og klart for bad og lek. Pumpen har kapasitet på 3028 liter i timen.
Dette bassenget har ikke kuppel, men plenty med plass og samme pumpe som bassenget over.
Viktige ting å huske på når du skal kjøpe basseng:
- Kvalitet og materialer
- Velg et basseng av høy kvalitet laget av holdbare materialer.
- Sjekk garantier og serviceavtaler.
- Sikkerhet
- Kjøp sikkerhetsutstyr som gjerder, bassengalarmer og deksler.
- Sørg for at bassenget oppfyller sikkerhetsstandarder.
- Tilbehør og ekstrautstyr
- Filtreringssystem: Velg et effektivt system for å holde vannet rent.
- Vannvarmer: Vurder en varmer for å forlenge badesesongen.
- Belysning: Inkluder belysning for nattbading og estetikk.
Huseierne.no har også en hendig oversikt over hva du må tenke over når det kommer til sikring av basseng, håndtering av vann og om du eventuelt trenger byggetillatelser. Vi har oppsummert det viktigste:
Før du installerer et permanent basseng, bør du sjekke om du trenger byggetillatelse fra kommunen. Generelt sett er ikke byggetillatelse nødvendig hvis konstruksjonen er mindre enn 50 cm høy og plassert minst fire meter fra nabogrensen. Uansett må du følge plan- og bygningsloven samt lokale byggeforskrifter. Plan- og bygningsavdelingen i kommunen kan gi informasjon om spesifikke regler i ditt område. Ved prosjekter som krever byggetillatelse, må naboene varsles. Det er også lurt å informere naboene om planene dine før du begynner arbeidet.
Sikkerhet er ditt ansvar, uavhengig av om bassenget er permanent, flyttbart eller oppblåsbart. Plan- og bygningsloven § 28-6 krever at bassenger med en vanndybde over 20 cm sikres forsvarlig for å hindre drukningsulykker. Dette kan oppnås med solid tildekking, inngjerding eller innbygging i et låst rom. Gjerder bør være minst 1,5 meter høye med solid fundament, og porter bør være sikret med lås. Hvis noen skader seg i ditt basseng, kan du bli erstatningspliktig. For veiledning om bassengsikring, kontakt bygningsetaten i kommunen.
Når du skal tømme vannet i bassenget, er du nødt til å følge både forurensningsloven og teknisk forskrift til krav til overvannshåndtering, forskjellige kommuner kan også ha sine egne reguleringer.