Shopping

Promille og el-sparkesykkel: Kan du reglene?

To jenter som står på hver sin el-sparkesykkel i en by. Her kan du lese om reglene for el-sparkesykkel.
Reglene for bruk av el-sparkesykkel er blitt betydelig strengere. Du kan ikke kjøre med promille og du må bruke hjelm. Her kan du lese om reglene som gjelder for el-sparkesykkel. (Foto: Colourbox.com)

Kan du reglene for el-sparkesykkel? Dette må du vite om promille når du skal bruke det populære elektriske fremkomstmiddelet.

Å kjøre el-sparkesykkel har blitt svært populært de siste årene. Enten du har din egen eller leier fra blant annet Voi og Ryde, finnes det regler man må følge. Kan du for eksempel reglene for promille når du skal bruke en el-sparkesykkel? Det var i 2022 nye regler ble til når det kom til bruk av det elektriske fremkomstmiddelet og promille.

I mars 2023 skrev Vegvesenet at tiltakene for å øke trafikksikkerheten med el-sparkesykler fungerer slik de skal.

– I 2021 ble 1878 personer skadet på elsparkesykkel i Oslo. I 2022 var tallet redusert til 673, en nedgang på 64 prosent. Det viser tall fra Oslo skadelegevakt, skriver Vegvesenet på sin hjemmeside.

Her har vi skrevet alt du trenger å vite om el-sparkesykkel. Du finner blant annet produkttest, nyheter og andre regler.

Usikker på hva reglene for promille faktisk er? Vi gir deg svaret, samt forteller om andre regler du burde være oppmerksom på.

Promille på el-sparkesykkel

El-sparkesykkel faller inn under kategorien «liten elektrisk motorvogn». Det betyr at promillegrensen for elektrisk sparkesykkel er lik som på alle andre motoriserte kjøretøy i Norge, nemlig 0,2. Blir du tatt med for høy promille på el-sparkesykkel kan du miste førerkortet på andre kjøretøy, som bilen.

Har du hoverboard, enhjuling eller rullebrett som er elektrisk? Da gjelder den samme promillegrensen også her.

Hjelm, aldersgrense og regler for el-sparkesykkel

Men det er ikke bare promille og promillekjøring som blir slått hardt ned på. Nå er det også påbudt med hjelm for de under 15. Det er heller ikke lenger lov for barn under 12 år å kjøre el-sparkesykkel. Husk at utleieselskaper kan ha høyere aldersgrense enn 12 år.

Her kan du lese mer om aldersgrense for barn på el-sparkesykkel.

Det er også blitt forbudt å stå flere enn to personer på el-sparkesykkelen samtidig, og det er fortsatt ikke lov med el-sparkesykler som går raskere enn 20 km/t. Blir du tatt i kontroll av politiet, risikerer du bot og fengselstraff.

Testvinner
E-wheels E2S V2

E-wheels E2S V2

Sjekk prisen her

Parkeringsbot på el-sparkesykkel

Ifølge vegvesenet.no kan du få bot på 900 kroner dersom du parkerer el-sparkesykkelen til hinder eller ulempe for andre. Du kan også få bot om du parkerer el-sparkesykkelen på områder hvor det er vist med skilt at det er parkering forbudt.

Les også: Hvilken el-sparkesykkel er best til ditt bruk?

Vi har forresten gjort produkttest av el-sparkesykkel. Her kan du lese hvordan det Bydue S1 presterer.

Men hva med promille på el-sykkel?

Elsykkel klassifiseres fortsatt som “sykkel” og faller derfor ikke under de nye reglene for el-sparkesykkel. Med andre ord er det ingen satt promillegrense på elsykkel. Likevel bør du, av naturlige årsaker, være høyst forsiktig med å kombinere promille og elsykkel.

Her finner du el-syklene som koster under 20 000kr.

Krav til forsikring for el-sparkesykler

Fra 1. januar 2023 ble det krav om forsikring for private el-sparkesykler. Det samme gjelder for utleiefirmaer.

Her kan du lese mer om forsikring til el-sparkesykkel.

Les mer på våre temasider: