Oppskrift: Slik lager du multesyltetøy
Finnes det bedre syltetøy enn det som er hjemmelaget? Her får du oppskrift på deilig hjemmelaget multesyltetøy du garantert vil elske!
Multesyltetøy smaker utrolig godt til vafler, lapper og pannekaker, som pålegg på rundstykker og scones, med fløte og sukker, tilbehør til ost og eller rett fra syltetøyglasset. Det er rett og slett et syltetøy som passer til det aller meste!
Her i Norge forekommer de største mengdene av de bringebærliknende multene i myrområder nordpå. I et godt multeår er det anslått at så mye som 16.000 tonn multer kan plukkes i Nord-Norge. Lengre sør i landet er det stedvis også gode multeforekomster, for det meste i fjellet.
Glad i tradisjonell norsk mat? Her samler vi flere oppskrifter på tradisjonsmat.
Oppskrift på multesyltetøy
min
Ingredienser
Slik gjør du
Rens multene før de skylles i kaldt vann. Multene legges så i en ren kjele der du blander dem med sukkeret.
Varm opp bærene til kokepunktet under stadig omrøring, deretter lar du det småkoke uten lokk i omkring 10 minutter. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg.
Etter 15 minutter tar du kjelen av kokeplata og lar multesyltetøyet kjøles litt ned.
4. TIPS:
For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking. Dette gjøres enkelt med en øse. Skummet kan nemlig inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.
Liker du plommer bedre? Her er oppskrift på hjemmelaget plommesyltetøy.
Slik øker du holdbarheten på hjemmelaget syltetøy
Det aller første du bør gjøre er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så oppi glass, lokk, pakninger og eventuelle andre redskap du skal bruke for å lage syltetøyet.
Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage multesyltetøyet.
For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.
Slik fyller du glass med hjemmelaget syltetøy
Påse så at alt vannet er helt ut av glassene. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.
Nå fyller du glassene med det varme multesyltetøyet, til cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på.
Når glasset er fylt opp med velsmakende syltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt før du setter dem inn i kjøleskapet.
Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – så sant du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt multesyltetøy.
Vi anbefaler også: Oppskrift på multekrem.