Strikkeoppskrift: Islender du kan strikke selv
Den klassiske Islender-genseren går aldri av moten. Her får du strikkeoppskrifter til den populære ullgenseren, samt hvor du får den ferdigstrikket.
Nå som høsten nærmer seg og temperaturene blir kaldere er tiden inne for å finne fram varme ullgensere. Islender-genser er det perfekte plagget for årstiden vi snart går inn i. Ikke bare er den varm og god, den er også et tidløst moteplagg.
– Den har vært stor i motebildet. Den er blitt kalt IT-genseren, sier Petra Middelthon er sjefs- og moteredaktør i ELLE Norge til NRK i 2021.
Enten du strikker selv eller vil ha en ferdigstrikket islender-genser, har vi samlet strikkepakker og ferdigstrikket gensere.
Den populære genseren består ofte av fargene hvit og sort eller grå, men det finnes ingen regler på at det må være akkurat disse fargene, så her er det bare å bruke fantasien.
Trenger du strikke-inspirasjon? Sjekk ut samlesiden vår for strikking hvor du får flere tips og triks, samt strikkeoppskrifter.
Hvor kommer islender-genseren fra?
Basert på navnet til den populære genseren er det ikke uvanlig å tro at den kommer fra Island. Men navnet på den klassiske genseren kommer av at «islender» er en skandinavisk betegnelse på en tjukk arbeidstrøye eller genser av ull, ifølge SNL.
– Navnet kommer trolig fra Islandsk Kompani, som var et dansk-norsk handelskompani som opererte i Nord-Atlanteren. De hadde monopol på handel av visse varer, sier journalist og forfatter Tone Skårdal Tobiasson, som har skrevet om islenderen i bøkene «Ren ull» og «Norsk strikkehistorie» til Min mote. Islenderen kan regnes som en slik monopolvare.
Tekstildesigner og forfatter Annemor Sundbø har også skrevet bøker om norsk strikkehistorie. Hun sier til Min mote at det vi tolker som islendere nå, trolig først ble strikket og eksportert fra Færøyene på 17-1800-tallet.
Strikke islender-genser: Her får du strikkeoppskrift og garn
Her har du oppskriften til den klassiske Islenderen i Sportsragg og Hobbygarn fra Viking Garn. Garnet er slitesterkt og mykt, med hovedsakelig ull, samt noe nylon og akryl. Ullen sørger for at du holder deg varm, mens nylon og akryl sikrer at genseren er slitesterk og tåler å bli flittig brukt. Garnet finnes i mange farger så her er det bare å bruke fantasien.
Vatnajøkull islender-genser
Vatnajøkull islender-genser
Ønsker du en chunky islender-genser anbefaler vi å sjekke ut disse. Genserne er strikket i Viking hobbygarn som er av 100% australsk ull.
Star islender-genser
Godafoss Chunky islender-genser
Oppskrift på populær genser: Strikk din egen American Dreams-genser.
Strikkeoppskrift: Islender-genser i merinoull og alpakka
Synes du ren ull kan bli i tøffeste laget for sart hud? Her har du varianter som er strikket i mykere garn som blant annet merinoull og alpakka. Visste du at alpakka er mye varmere enn ull? Er du ofte kald er kanskje en islender-genser i alpakka et godt valg for deg. Under finner du strikkepakker på den populære genseren i merinoull, eller en blanding av merinoull og alpakka.
Islender-genser med høy hals
Islender i Viking Alpaca Storm
Ferdigstrikket islender-genser
Du trenger heldigvis ikke være en ivrig strikker for å sikre deg den populære strikkegenseren. Det finnes flere ferdigstrikkede ullgensere fra blant annet Devold, Revir, Milrab, Magasinet og Get Inspired. For deg som vil ha en ferdigstrikket islender har vi samlet et knippe utvalg til deg slik at du også kan kle deg i den klassiske ullgenseren.