Smarte tips

Sparedusj eller smart varmtvannsbereder: Dette bør du velge

Bakhodet til kvinne som dusjer.
Med en sparedusj eller smart varmtvannsbereder kan du dusje med litt bedre samvittighet. (Foto: Colourbox.com)

Sparedusj er en enkel og rimelig måte å spare strøm på, men hvor mye sparer du egentlig? For de fleste vil det beste være å bytte til smart varmtvannsbereder i stedet.

Strømprisene slår sine egne rekorder dag etter dag, og de er forventet å stige utover høsten. Mange er opptatt av å ta strøm-grep i eget hjem og ett av tiltakene du kan gjøre er å bytte til en sparedusj. Men hvor mye sparer man egentlig med et sparedusjhode?

Sjekk dagens strømpris i ditt område her

Så mye sparer du med sparedusjhode

Ifølge Huseierne fungerer et sparedusjhode slik at det minsker mengden vann du bruker per minutt:

– Der en «vanlig» dusj gir rundt 12 liter vann i minuttet, vil en sparedusj gi rundt 6 liter i minuttet.

Ser man helt svart/hvitt på det kan man si at man sparer halvparten av vannet ved å bytte til sparedusj, men så enkelt er det dessverre ikke. For en sparedusj kan i noen tilfeller spare på vannet ved å minske trykket og har du tykt hår og bruker lang tid på å skylle ut sjampoen, vil du bare bruke enda lengre tid i dusjen enn tidligere. Så selv om antall liter vann per minutt blir halvert, vil trolig antall minutter brukt i dusjen økes.

Dersom du oftest bare tar raske dusjer og ikke dusjer håret like ofte som kroppen, vil derimot en sparedusj være et godt strømsparetiltak. Det aller viktigste er at du er bevisst på hvor lenge du dusjer, og har du et sparedusjhode i tillegg sparer du enda mer.

Varmepumpe er et annet godt strømsparetiltak: Disse varmepumpene er best i test

Glem sparedusj – bytt til smart varmtvannsbereder

Et kjapt søk på sparedusj vil i 2022 gi deg mer informasjon om varmtvannsberedere enn om sparedusj. For skal du virkelig spare penger på dusjingen, er det varmtvannsberederen du bør bytte ut. Det nye nå er såkalte smarte varmtvannsberedere som rett og slett bruker strømmen når den er billigst.

– Du bestemmer selv hvilken del av døgnet du vil produsere varmtvann på, slik at berederen best mulig tilpasses pris og ditt forbruksmønster, skriver Huseierne.

Så om du har en gammel varmtvannsbereder som kunne trengt utskiftning, bør du sterkt vurdere en smart varmtvannsbereder. Dette er også et klimatiltak og du kan derfor få støtte fra Enova (Klima- og miljødepartementet) til kjøp av smart varmtvannsbereder.

Høiax CONNECTED, smart varmtvannsbereder

Pris: Cirka 10 000 kroner (10. februar 2023). Husk at du kan få opptil 5000 kroner i støtte fra Enova ved kjøp av smart varmtvannsbereder.

Les også: Disse vaskemaskinene er best i test

Sparedusj er et enkelt og billig tiltak

Er ikke bytte av varmtvannsbereder aktuelt for deg? Da kan sparedusj fortsatt spare deg for sløsing av varmtvann. Som så mye annet er det å bytte til en sparedusj et lite tiltak i det store bildet, men til sammen kan alle disse små strømsparetiltakene du gjør i hverdagen faktisk være med å minske strømregningen din. Sparedusj er også et ganske billig tiltak da de fleste sparedusjhodene er rimelig priset. Under har vi funnet frem de mest solgte og rimeligste sparedusjene du finner på markedet nå:

Sparer mest vann:

Grohe Tempesta Cosmopolitan 100 hånddusj

Pris: Cirka 350 kroner (10. februar 2023)
Takdusj med sparedusj:

Damixa Pine Takdusj – Eco Save Sparedusj

Ønsker du luksusen med en takdusj (regnfallsdusj) får du heldigvis også disse med sparedusj-funksjoner. Pris: Cirka 10 500 kroner (10. februar 2023)