Tynnribbe og familieribbe: Dette er forskjellen
Tynnribbe og familieribbe er ikke helt det samme. Her er alt du trenger å vite om forskjellen på de to kjøttstykkene.
Tynnribbe er et stykke av ribbesiden på grisen, altså sideflesket, uten kotelettkam. Ribben er et foretrukket valg av mange da kjøttstykket både er lett å skjære i og å steke opp.
Det er enklere å få et godt stekeresultat på tynnribbe enn på en familieribbe da hele stykket er like tykt. Får du ikke tak i tynnribbe kan du godt velge familieribbe. Familieribbe er med kotelettkam, altså ytrefilet med bein.
Tips! Det er enklere å få saftig ribbe med sprø svor om du velger en ribbe med godt fettlag.
Hvor mye tynnribbe per person?
Det anbefales å beregne cirka 300-500 gram ribbe per person. Ifølge Matprat.no bør ribba dampes i 45 minutter på 230 °C før den stekes på 200 °C i cirka 1 time og 30 minutter. Steketiden avhenger imidlertid av hvor tykk ribba er, ikke hvor mange kilo den veier. En familieribbe, som er tykkere enn tynnribbe, vil for eksempel kreve lenger steketid. Husk å følge nøye med på svoren så den ikke blir brent. Det går fort mot slutten og brent svor vil vi alle unngå på selveste julemiddagen.
Tips! Husk å kjøpe inn ribba i god tid før jul. Kjøper du frossen ribbe må du beregne to døgn i kjøleskap til tining.
Smakfull oppskrift på tynnribbe og familieribbe finner du her.
Tilbehør til ribbe
Juleribbe serveres gjerne med kokte poteter og grønnsaker som for eksempel rosenkål, gulrøtter og rødkål. Også surkål og rørte tyttebær er nærmest obligatorisk tilbehør, noen velger også å fylle tallerken opp med medisterkaker og medisterpølser ved siden av. Honningstekte eplebåter, svisker og løk er også veldig smakfullt til ribbe. Av saus er sjysaus fra ribbefettet eller en god rødvinssaus gode valg til ribbe.