Gjør det selv

10 gode ideer: Se hva man kan lage av kongler

kollasje av fire bilder med kreative ideer om hva kan kan gjøre med kongler. Borddekorasjon av kongler, mihijuletrær av kongler, julemusikk av kongler og dekorasjon med lys av kongler
Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage av kongler. (Foto: Colourbox/Pintrest)

Kongler er lett tilgjengelig og gjør seg veldig fint som dekor. La deg inspirere og se hva du kan lage av kongler. Tørk konglene før bruk.

Liker du å plukke med deg fine kongler hjem fra skogsturen, men lurer på hva du kan bruke de til? Vi har samlet samme 10 kreative idéer til hva du kan bruke kongler til. Dette passer godt både for vår, sommer, høst og vinter.

Få mer inspirasjon til DIY-prosjekter på Startsiden Guider

Skyll konglene og la de tørke før du tar de i bruke. Visste du at når konglene tørker åpner de seg opp? Da blir de enda finere, og kanskje du får enda flere idéer til hva du kan bruke de til. Er du redd for å få med deg småkryp inn samme med konglene, kan du legge konglene i fryseren en stund. 

Lag din egen silkeleire

I denne saken har vi samlet de beste ideene til hvordan du kan bruker kongler og hva man kan lage av kongler. Her vil du finne alt i fra dekor, pynt og dyr til kongler med glitter. 

Har du andre smarte tips om hva man kan bruke kongler til? Del de gjerne med oss på vår Facebook-gruppe “Vi som elsker DIY-prosjekter og smarte tips”.

1. Bleke kongler til dekorasjoner

Kongler er fine nok i seg selv, men du kan enkelt gjøre de enda finere ved hjelp av klor. Da får konglene en grålig, nesten hvit farge, som gjør seg fint i dekorasjoner. Et perfekt tips til juleverkstedet!

Legger du kongler i en beholder med klor over flere timer, vil konglene få en grålig og nesten hvit farge. Perfekt til julen og juledekorasjoner. 

Prøv selv, men vær tålmodig med å la de ligge lenge nok i klor for at de skal bleke. Tørk godt etter på, og luft ut for å bli kvitt lukten. Se hvordan vi gjorde det i videoen over. 

2. Reinsdyr av kongler

Et artig ornament til juletreet eller vinduskarmen, og denne er gøy å lage både for store og små. Du trenger limpistol, piperensere, øyne og nese. 

3. Kongler med fuglemat

Smelt sammen fett og fuglefrø, og fyll det i en tørket kongle. Fest på en snor og heng opp til fuglene i vinter. En fin og naturlig fuglemater fuglene klarer å klamre seg til mens de spiser. Kanskje disse kan bli til fine julegaver? 

4. Rampenisse av kongler

Rampenissen er kanskje bedre kjent som den amerikanse Elf on the shelf. Historien handler om en alv/liten nisse som besøker familier for å følge med på om barna er snille, og som finner på rampestreker i hjemmet. Å ha en rampenisse i hus er en artig aktivitet i førjulstiden for både store og små. 

5. Julemus av kongler

Ingen jul uten søte julemus. Og disse søte små er laget av kongler og filt. Lim på stoff med limpistol og dekorer julebordet med søte julemus. 

6. Bordkort til festbordet av kongler

Pynt opp festobrdet i høst, til jul og nyttår med fine kongler som bordkort. Tørk konglene godt, slik at de åpner seg. Da kan du enkelt plassere et navneskilt på konglene. Ønsker du at konglene skal stå støtt kan du lime de på en liten sokkel. 

7. Tennbrikker av kongler

Tennbrikker er en forbruksvare om vinteren, men visste du at du enkelt kan lage de selv? Smelt stearinrester og kok det sammen med kongler. La tørk, og fyr opp i peisen med de. Perfekt julegavetips! 

8. Kongler som lukter jul

Stek konglene på lav varme i komfyren sammen med kanel, og bruk de til dekor inne i juletiden. Da vil konglene lukte deilig jul! 

9. Minijuletrær av kongler

Mal konglene og lim de fast i små potter. Pynt opp med små julekuler og stjerne i toppen. Søt minijulepynt til festbordet eller vinduskarmen. 

10. Adventsstake av kongler

Lim fast konglene til en lysestake eller krans, og fest på holdere for kronelys. Perfekt som adventstake! 

Les mer på våre temasider: