
Løvetann er mer enn et ugress – den er en medisinsk skatt, et spiselig tilskudd og et symbol på håp. Her er ti ting du garantert ikke visste om den gule blomsten som lyser opp både hager og veikant.
Les mer på våre temasider:
Løvetannen dukker opp hver vår og får ofte skylden for å overta plen og bed. Men bak det hardføre ytre skjuler det seg en rik historie, helsefremmende egenskaper og mange bruksområder. Her er 10 ting du ikke visste om løvetannen.
Vi har samlet flere underholdene artikler og smarte tips her.
1. Løvetann er spiselig – hele planten

Både blomsten, bladene og roten kan spises. De gule kronbladene kan brukes som dekor på salater og desserter, eller som ingrediens i sirup og vin. Bladene smaker friskt og bittert – perfekt i en vårsalat, og er rike på vitaminer og mineraler. De kan også dampes lett, sauteres eller blandes inn i supper og stuinger. Roten kan tørkes og brukes til te eller ristes som kaffeerstatning, og er kjent for å ha fordøyelsesfremmende egenskaper.
2. Løvetann ble brukt i folkemedisin
Løvetann har lenge vært brukt i folkemedisin for sine rensende og fordøyelsesfremmende egenskaper. Roten er spesielt kjent for å stimulere leveren og galleproduksjonen, takket være bitterstoffene den inneholder. Ifølge Forskning.no regnes den som et naturlig middel for å støtte kroppens avgiftning.
3. Bladene inneholder mer jern enn spinat
Løvetannblad er en næringsbombe! De inneholder blant annet vitamin A, C og K, samt mer jern enn den mye brukte spinaten. Derfor har den fått tilnavnet «naturens multivitamin». De unge bladene er best på smak, og kan brukes rå i salater, eller dampes lett, stekes i smør, eller blandes inn i supper og pastaretter.
Les også: Spis en banan daglig: Fem ukjente helsefordeler du bør vite om
4. Løvetann som naturlig fargestoff til stoff og garn

De sterke gule blomsterbladene inneholder fargepigmenter som kan brukes til å lage naturlig fargestoff – perfekt for deg som vil teste naturlig garnfarging. Du kan også farge bomull, lin, papir og til og med påskeegg med løvetannblomster, alt etter metode og forbehandling. Fargen varierer fra blekgul til gyllent sennep.
5. Løvetann overlever under vann

Visste du at du kan dyppe en løvetann i vann og den fortsatt er like fin etterpå? Den tåler vann uten å visne med en gang, noe som gjør den perfekt til små, midlertidige blomsterdekorasjoner – eller som en morsom eksperiment å gjøre med barna.
6. Den tiltrekker viktige pollinatorer
Løvetann er en av de første blomstene som blomstrer om våren, og gir viktig næring til humler og bier som våkner etter vinteren. Å la noen stå igjen i hagen kan faktisk være en hjelp til insektslivet.
7. Roten kan brukes som kaffeerstatning
Løvetannrot har blitt brukt som kaffesubstitutt under krig og rasjonering. Når roten tørkes og ristes, utvikler den en bitter smak som ligner på kaffe – helt uten koffein.
8. Løvetann kan varsle været
Gammel folketradisjon sier at løvetann kan «spå været»: Hvis blomsten er lukket om morgenen, er det tegn på regn i vente. Blomsten lukker seg ved fukt og mørke – og åpner seg igjen i sollys.
9. Du kan fjerne løvetann med kokende vann

Kokende vann er et enkelt og giftfritt triks for å fjerne løvetann fra grusgårdsplasser og heller. Hell direkte på planten og rotsystemet. Etter et par dager visner den, og du kan enkelt dra den opp. Metoden fungerer best i tørt vær og på unge planter.
10. Du kan lage vin av løvetann
Løvetannvin er en gammel tradisjon, spesielt i Storbritannia. Den gule blomsten gjæres med sukker og sitron for å lage en lett, floral vin med smak av vår. Vil du prøve? Du finner mange gode oppskrifter med et raskt Google-søk – eller lag din egen blomstersirup.
Bonus: Har du fått løvetannmelk på hender og klær?
Løvetannmelk, den hvite seige saften fra stilken, setter fort merker på hud og klær. For å fjerne flekker fra hendene, bruk matolje eller fett – det løser opp melken skånsomt. Deretter vasker du med varmt vann og oppvasksåpe. Unngå å gni med bare vann, det kan forverre flekken.
Les også: Hvorfor dekkes trærne av hvitt spindelvev? Fenomenet som ser ut som en skrekkfilm