Shopping

Pakkeliste til fjelltur: 10 tips til riktig turutstyr

Bilde av kvinne på tur med alt av turutstyr fra pakkelisten sin i en smart, grønn tursekk.
Gjør turen i skog og mark til en lek med disse 10 smarte tipsene til billig turutstyr! (Foto: Get Inspired)

Her får du vår guide til billig, men riktig turutstyr. Norge er med sine høye fjell, dype daler, fjorder og vidder et nydelig turmål året rundt. Ikke mange andre land kan skilte med slik variasjon i både natur, turopplevelser eller vær. Her har vi virkelig alt. Det er derfor desto viktigere med bra turutstyr. Her har vi samlet våre anbefalinger til din neste tur.

Turutstyr: Du kan gå for billigere varianter

Uavhengig av om du skal på en enkel dagstur i nærområdet eller på en lengre campingtur i naturen, så er selve opplevelsen til syvende og sist avhengig av hvor godt forberedt du er. For det er ikke til å stikke under stol at godt utstyr er alfa omega for en vellykket utflukt.

Du trenger selvfølgelig ikke det nyeste og dyreste av alt. Til gjengjeld må du sørge for at du har et par essensielle ting i sekken. Da blir friluftslivet straks mye koseligere både for deg og ditt eventuelle turfølge. Her er våre anbefalinger til rimelig turutstyr du må pakke med deg.

Her har vi samlet mer inspirasjon og alle våre beste saker innen friluftsliv.

1. Hvilken tursekk skal jeg velge?

Bilde av 3 tursekker på rygger. En sekk i sort, en i rød og en i blå. Alle store nok til å romme det meste av turutstyr.
Ta vare på rygg og ergonomi med en praktisk sekk med god plass og komfort, som i tillegg rommer alt annet turutstyr du skal ha med deg. (Foto: Get Inspired )

Ryggsekk og tursekk er et must uansett hvor du skal. Den riktige tursekken er veldig praktisk, gjør at du får hendene fri og er komfortabel å bære. Det finnes ryggsekker til en hvert anledning, velg en som passer ditt behov, din rygg og din personlige smak.

Turutstyr

Osprey tursekk

Sekken Osprey Talon er en enkel og praktisk dagstursekk på 22 liter. Sekken er lett og har pustende egenskaper med sitt kroppsnære AirScape-ryggpanel. Den har også integrerte remmer og hoftebelte som følger bevegelsene dine.
Bestill tursekk her

2. Viktig til lengre turer: Primus/kokesett

Bilde av stormkjøkken og annet turutstyr til matlagingen på turen.
Lag gourmetmåltider på fjellturen med et stormkjøkken. (Foto: Revir)

Er du glad i å gå på tur og lage mat ute, bør du investere i et solid og godt turkjøkken. Hos Revir har du flere valgmuligheter, som for eksempel MSR Windburner Group System.

Dette brukervennlige og gasseffektive kokesystemet gir god vindbeskyttelse og sikrer stødig kokkelering utendørs. Selve kjelen har et belegg på innsiden som forhindrer maten i å klebe seg til kjelen slik at oppvasken blir lettere. Husk bare å ha med deg fyrstikker for opptenning. Vi har også laget en egen samleside med alt om fjelltur. Her finner du inspirasjon til unike fjellturer, utstyr m.m.

Turutstyr
Lag gormetmåltider på fjellturen enkelt med et stormkjøkken.

Kokesett

Brukervennelig, lett og praktisk kokesett for matlaging i naturen. Enkel å pakke sammen og oppbevare i sekken.
Bestill kokesettet her

3. Ullundertøy i tilfelle det blir kaldt på tur

Bilde av mann og kvinne på tur, i ullundertøy. Ullundertlyet må være med på pakkelista og kan brukes på en hver tur, både sommer og vinter, fordi det er varmeregulerende.
Hold fukten borte og varmen tett på kroppen med ullundertøy. Her er våre forslag til hele familien. (Foto: Milrab)

Det er kaldere i skogen enn i stua di, og ingenting slår et godt sett ullundertøy. Riktig valg av ullundertøy kan sikre deg unike egenskaper når det kommer til fukttransport noe som gjør at den kan brukes mye uten at den lukter og trenger en vask. Det vil også sikre at du holder deg varm og tørr på tur. Må prøves! Her hjelper vi deg å velge riktige tursko til fjellturen.

Turutstyr

Ullundertøy

Hold varmen og transporter fuktigheten vekk fra kroppen med et lekkert ullundertøyssett
Finn ullundertøy til dame her

4. Smart turutstyr: Hengekøye i tursekken

Bilde av person og hund i en hengekøye hengt opp mellom to trær. Hengekøye som en del av turutstyret åpner for mobil telting hvor du måtte ønske. Lurt å skrive på pakkelista!
Ta med deg lett og enkel hengekøye på fjellturen. Perfekt til overnatting og dagsturer i naturen. (Foto: Sportsnett)

Stadig flere turgåere sverger til hengekøye når de er ute på tur, og det er mange gode grunner til det. En hengekøye er lett, gir et tilfluktssted på all slags underlag og er uforlignelig god å slappe av i. Trykk her for å lese vår guide til riktig hengekøye.

Turutstyr

Mammock hengehøye

Hengekøyen er solid, komfortabelt og har god pusteevne. Resultatet er en opplevelse som kan beskrives som, ja – å slappe av på månen.
Bestill hengekøye her

Se hele utvalget av Ticket To The Moon hos Sportsnett.

5. Termos: Essensielt turutstyr

Bilde av termos og en person som heller fra en termos i en kopp, på tur. En termos med god grunn et viktig og naturlig tilskudd på pakkelista og som turutstyr.
Nyt en deilig kopp varm drikke på tur. Med en termos holdes temperaturen på drikken høy i opptil 72 timer. En viktig del av turutstyret!

Kaffe, toddy, te, pølser, suppe, buljong, pannekakerøre eller hva enn du vil ha med. Termos er ikke langt fra et like stort must som sekk og man kan nesten si at en termos GJØR turen. Det er lite som slår det å sette seg ned med en kopp varm drikke, og kanskje litt sjokolade, underveis på turen!

En ting du faktisk kan ha med deg i sekken er en packraft. Her finner oversikt over packraftene som er best i test.

Turutstyr

Stanley, Termos Classic Vacuum Bottle 1,4L

Robust og klassisk termos som holder temperaturen på drikken vedlike i opptil 40 timer
Bestill termos her

6. Mykt turutstyr: Sitte-og liggeunderlag

Turutstyr: Et sitteunderlag tar ikke mye plass i rekken, men kan være med på å holde deg tørr på baken. Bilde av  grått, rosa, grønt, blått og oransje sitteunderlag.
Et sitteunderlag tar ikke mye plass i rekken, men kan være med på å holde deg tørr på baken.

Går du turer hvor du tenker å sette deg ned underveis, eller kanskje lange nok turer til at du vil legge deg nedpå litt? Da er det viktig med riktig ligge- eller sitteunderlag for å ikke bli kald. Underlaget bør i tillegg være lett å bære og komfortabelt å ligge på.

Inspirasjon til fjellturen: Galdhøpiggen og 10 andre fjellturer som viser Norge fra sin beste side.

Turutstyr
Annonselenke

7. Nødlader/powerbank med solcelle-panel

Har du tenkt på at det kan være lurt å ha med deg powerbank på tur? Bilde av turutsyr og sekk, en powerbank hengende på en rød rutete sekk.
Hold liv i elektronikken du trenger med en nødlader. Lad den opp enkelt med hjelp av solcellepanelet som følger med.

Smarttelefoner og andre elektroniske duppeditter har blitt sentrale deler av livene våre, også i skogen. Så da kan det være kjekt å ha med en lader.

Turutstyr

Powerbank

Annonselenke

8. Kniv: Turutstyret det er viktig å ha på pakkelisten

En kniv er lurt å ha på lur på skogtur. Dette blir muligens noe av turutstyret som blir mest brukt - bruk den til å spikke pølsepinner eller ordne opptenningsved til bålet.
Det er lurt å ha med seg en kniv i sekken enten du skal på skogtur, langtur eller fjelltur. Bruk kniven når du skal spikke pølsepinner eller finne opptenningsved til bålet. (Foto: Hyttebefer.no)

Det som er et åpenbart tilbehør for mange, kan for andre virke uaktuelt og direkte farlig. Sannheten er at en kniv er superpraktisk når du er på tur. Plutselig kan du ha behov for å kappe en tråd, spikke en pinne til pølsegrilling, spikke en barkebåt, sløye en fisk eller bare åpne en pølsepakke.

Turutstyr

Spikkekniv

Annonselenke

9. Hodelykt: Turutsyret du ikke angrer på!

Bilde av praktisk hodelykt. Denne angrer du ikke på at du hadde med på pakkelista og blant turutstyret ditt når kvelden og mørket kommer luskende.
Lys opp veien med en praktisk hodelykt som en del av ditt turutstyr. (Foto: Milrab)

De fleste av oss har vært ute i skogen en vinternatt, sommernatt, eller på kvelden før, og opplevd hvor bekmørkt det kan bli. I slike stunder er det lite som er så praktisk som en enkel, men kraftig hodelykt.

Med hendene fri og lyset i blikkretningen, blir alt så mye enklere å se!

Turutstyr

Kraftig hodelykt, oppladbar

Kraftig hodelykt som er oppladbar til utendørsbruk. Opptil 600 lumen, lades enkelt med den magnetiske USB ladekabelen.
Bestill hodelykt her

10. Tips: Ha med en håndkikkert i turutstyret

Riktig turutstyr: Bilde av grønn kikkert, og mann som holder en kikkert.
Se etter dyr og fugler med en håndholdt kikkert. (Foto: Milrab)

Når tursekken skal pakkes og naturen nytes, kommer det godt med å pakke med seg en kikkert – uavhengig av om du skal studere fuglelivet eller sjekke ut landskapet i det fjerne.

Turutstyr

Kikkert

Få full oversikt og se alt på lang avstand med en kikkert.
Bestill kikkert hjem her

Les mer på våre temasider: