Mat og drikke

13 produkter som tar kaffen til et helt nytt nivå

det finnes mange ulike måter å brygge kaffe på. her r en stor samling av produkter som tar kaffen til et helt nytt nivå
Kokekaffe og kaffetrakter er de tradisjonelle måtene å lage på kaffe på i Norge. I denne artikkelen får du tips til produkter som tar kaffebryggingen til et helt nytt nivå. (Foto: Colourbox)

det finnes mange ulike måter å brygge kaffe på. her er en stor samling av tips som tar kaffen til et helt nytt nivå.

Å lage kaffe hjemme er en kunst i seg selv. Men traktekaffen kan fort bli ensformig og repetitiv. I følge SSB drikker vii gjennomsnitt 1825 kopper kaffe hvert år. Det gjør oss til verdens nest mest kaffeelskende nasjon.

Slik bruker du de brune bananene dine

Det er derfor lett å gå lei den klassiske koppen. Mange ønsker seg dessuten bedre kvalitet på kaffen og går derfor til innkjøp av produkter som gir litt hverdagsluksus.

Lag perfekt hjemmelaget pizza i en pizzaovn

Vi har samlet en rekke produkter som tar kaffeopplevelsen til et nytt nivå. Om du ønsker kaffebar-kaffe hjemme eller vil perfeksjonere håndbrygging, finner du tipsene her.

Chemex klassisk kaffetrakter

chemex kaffebrygger kom på markedet så tidlig som i 1941.
Imponer venner og familie med kaffe fra en håndbrygger. Chemex har vært en stor favoritt for mange siden den kom på markedet i 1941. (Foto: Colourbox)

Kaffehåndbryggeren Chemex ble utviklet i 1941 av kjemikeren Petter Schlumbohm. Den benytter seg den såkalte «pour-over»-metoden der vannet helles over kaffen, men hvor filterholder og kolbe er montert i ett.

Den timeglassformede kannen er ikke blitt endret siden lanseringen i 1941 og er i dag en stor favoritt blant kaffeelskere verden over. Kombinasjonen av et tykkere type kaffefilter i papir og en kolbe i glass, gir deg ekstra god kaffesmak. Samtidig sørger kragen for at du ikke brenner fingrene dine når du skjenker opp til deg selv og andre.

chemex kaffetrakter 10 kopper

Chemex kaffetrakter 10 kopper

Med denne modellen av den kjente Chemex Classic kaffetrakteren kan du oppleve kvaliteten i unikt håndverk og hvordan det får kaffesmaken til å bli ekstra god.
Kjøp hos Bakeren og Kokken

V60 kaffetrakter

v60 kaffebrygger fungerer på samme måte som en trakter, men du vannet helles over av deg
En V60 kaffebrygger fungerer på samme måte som en trakter, men vannet helles over manuelt av deg. det betyr at du styrer både mengde og temperatur selv. Her er det muligheter for å eksprimentere for å få riktig aroma. (Foto: Colourbox)

For deg med litt ekstra tålmodighet og kjærlighet for kaffen, er dette settet midt i bliken. Metoden er laget for å få frem rikelig med aroma under kaffebryggingen. Her kan du virkelig perfeksjonere varme, vekt og tålmodigheten. Men til gjengjeld smaker kaffen fantastisk.

Det anbefales å bruke mellom 15 og 25 gram nykvernet kaffe med fruktige toner til 2,5 dl vann, som i sin tur er varmet til 94 grader. Hell så vannet med en spiralbevegelse inn mot midten i cirka fire minutter.

v60 kaffebrygger kit fra hario

Hario V60 kit

Alt du trenger for å komme i gang med V60-brygging.
Kjøp hos Bakeren og Kokken

Kaffekvern

Kaffen smaker desidert best når den er nykvernet. Når kaffen kvernes, frigjøres det mengder med aromastoffer i luften. Får du tilbredt kaffen umiddelbart etter bryggingen, er den gode smaksopplevelsen sikret. Men dersom kaffen blir stående i åpen pose over tid eller ute på benken, mister den opptil 60 prosent av atomastoffene innen 30 minutter etter maling.

Malt kaffe er med andre ord ferskvare. Derfor er en kaffekvern en god investering dersom du ønsker en rikelig smaksopplevelse hver gang du skal nyte en kopp med sort gull.

Wilfa Aroma kaffekvern

Den beste kaffen får du ved å kverne egne kaffebønner! Med Wilfa Svart Aroma kan du kverne med fem ulike kvernegrader. Velg mellom: kokekaffe, filterkaffe, presskaffe, mokka og aeropress. Dette er en testvinner hos Tek.no
Kjøp hos Bakeren og Kokken

Carl Henkel kaffebrygger

Carl Henkel-brygger kom på markedet i 2010, og stammer fra Sveits. Opphavsmannen jobbet tidligere i Bodum, kjent for sine presskanner. (Foto: Carl Henkel)

Henkel er unik kaffebrygger i glass som gjør kaffebrygging til en lek. Uten papir, plast eller tilbehør kan du tilbrede en kopp kaffe perfekt på en miljøvennlig metode. Bryggeren har bare tre deler: Kanne, lokk og et patentert filter i rustfritt stål, bygget for å vare evig.

carl Henkel kaffebrygger produktbilde

Carl Henkel Brewers Arca X-Tract Brygger 0.8l Klar

Kjøp hos Bakeren og Kokken

Presskanne

eldre mann som lager dresskannekaffe til frokost. presskanne eller French press som det også ofte kalles smaker godt og gjør seg godt på frokostbordet
Presskannekaffe gjør seg godt på frokostbordet, og det er ikke uten grunn til at flere restauranter og hoteller tilbyr dette til frokost. (Foto: Colourbox)

Presskanne har sin opprinnelse fra Frankrike og ble raskt en populær måte å brygge kaffe på. Presskannen får frem mengder av smaker og forsterker den gode aromaen. Teknikken bevarer kaffen, samtidig som den sørger for rik og fyldig kaffesmak hver gang.

Det du gjør, er å plassere nykvernet kaffe under silen. Ha håndtaket helt oppe og fyll på med varmt vann. Vent et pat minutter og press deretter stempelet langsomt ned mot bunnen.

Annonselenke

Espressomaskin

to kopper espresso brygges av en espressomaskin. melkeskummer på toppen av en espresso kalles kaffe Crema.
En skikkelig espresso skal ha det man kaller kaffe Crema på toppen, som er kaffeskummet man får når espressoen brygges på høyt trykk. Da espressomaskinen kom på markedet på 50-tallet, var mange skeptiske til dette skummet - det brukte produsentene til sin fordel i markedsføringen. (Foto: Colorbox)

Drømmer du om å lage kaffe i beste kaffebar-stil hjemme på eget kjøkken? Nå kan du enkelt lage perfekt espresso uten å måtte gå ut ytterdøra.

Visste du forresten at en perfekt espresso skal ha 18 gram kaffe og renne i mellom 20 til 30 sekunder? Hvis den skal være helt perfekt, så skal rennetiden være på 25 sekunder.

Annonselenke

Melkeskummer

severin melkeskummer produktbilde

Severin Spuma melkeskummer 0.5l

Med denne melkeskummeren får du perfekt skum og kan selv bestemme temperaturen på melken. Den har også en egen funksjon hvor den lager kakao. Alt du trenger å gjøre er å ha oppi melk og kakaopulver, så ordner den resten.
Kjøp hos Bakeren og Kokken

Dersom du ønsker å lage melkebasert kaffe hjemme, er det en melkeskummer du må investere i. De fleste melkeskummer på strøm varmer melken ved bruk av induksjonsvarme, og leverer et tykt og godt melkeskum. Her kan du virkelig utforske ferdighetene dine og lage cortado, latte eller cappuccino på eget kjøkken.

Perkolator-trakter

perkolator kaffetrakter

Emerio Perkulator

Stilren perkulator 12 kopper fra Emerio. Denne moderne kaffetrakteren trakter sterk og god kaffe med fin aroma. Vannet passerer kaffen flere ganger, noe som gjør at du får en fyldigere drikke.
Kjøp hos Bakeren og Kokken

Om du liker kraftig og god kaffe, er det en perkolator trakteren du bør sikte deg mot. Det som skiller perkolatoren fra en vanlig kaffetrakter, er at vannet går gjennom kaffefilteret flere ganger under bryggingsprosessen. Dette gir kaffen en fyldig og sterk smak, samtidig som du beholder kaffens rike aroma.

Cold brew-kaffe

Cold brew kaffe er kaldbrygget kaffe brygget over flere dager. Det gik en unik smak
Kaldbrygget kaffe har tatt de største kaffehipsterne med storm de siste årene. Fordelen med denne er at den holder kaffen frisk i flere uker. (Foto: GrowlerWerks)

Cold brew har blitt en stor favoritt blant mange kaffeelskere den siste tiden. Men hva er egentlig «cold brew»?

Svaret ligger faktisk i det som på norsk heter «kaldt brygget». Teknikken med å brygge kaffe kaldt over flere dager, gjør at den holder seg fersk og frisk. Metoden kan benyttes hele året, men den er spesielt populær når det er som varmest om sommeren og da gjerne med et par isbiter i koppen.

Mokkabrygger

bialetti mokkabrygger lager god kaffe. avbildet på sort bakgrunn med kaffebønner.
En italiensk mokkabrygger er en klassisk måte å lage kaffe på. Den er med årenes løp blitt et designikon. God kaffe lager den også. (Foto: Colourbx)

I de fleste italienske hjem er det å lage kaffe i en mokkabrygger å regne for den klassiske måten å lage kaffe på. Metoden er en stor favoritt da den etterlater seg en espressolignende smak og fyldighet.

Slik går du frem: Fyll med vann, legg oppi finmalt, nykvernet kaffe og plasser så kannen direkte på komfyren. I løpet av få minutter kan du nyte en kopp perfekt kopp kaffe.

bialetti mokkabrygger produktbilde

Bialetti Mokabrygger 6 Kopper

Fyll bunndelen med vann opp til ventilen på ene siden og fyll kaffebeholderen opp til kanten med finmalt kaffe. Jevn til overflaten uten å presse ned pulveret for hardt, ellers kan ikke vannet renne gjennom som det skal.
Kjøp hos Bakeren og Kokken

Kaffevekt

En solid kaffevekt er et essensielt hjelpemiddel for å få kaffen perfekt. Smak, aroma og styrke blir påvirket dersom grammene på kaffen er feil. Med en kaffevekt får du derimot et nøyaktig resultat hver gang du veier opp kaffen.

Acaia Pearl S kaffevekt

Acaias nye Pearl S kaffevekt er den perfekte høyre hånden til alle aspirerende kaffenerder, som fått smak for håndbryggingens fargerike verden og drømmer om å bli enda flinkere til å lage fantastisk kaffe. Vekten måler med en nøyaktighet på 0.2 gram.
Kjøp hos Bakeren og Kokken

Kaffetermometer

sthermapen produkt termometer produktbilde rød

Thermapen ETI Classic Termometer

Sekundraskt innstikkstermometer med et stort, digitalt display som viser temperaturen med en desimals nøyaktighet. Vannfast og motstandsdyktig termometer med Biometric-behandling som hemmer bakterievekst. Det fine med Thermapen er at den kan fungere som termometer på kjøkkenet.
Kjøp hos Bakeren og kokken

I likhet med vekt er også temperatur vesentlig for å oppnå best mulig resultat på kaffen. En god huskeregel er at kaffen skal være på mellom 93 og 96 plussgrader. Varm melk skal til sammenligning være på mellom 55 og 63 grader.