Smarte tips

15 ting du ikke visste om egg

Bilde av våte, brune egg, til saken om 15 ting du ikke visste om egg.
15 fakta om egg som du ikke en gang visste at du lurte på. Vi besvarer hva som kom først av høna og egget, hva som er sunnest av hvite og brune egg og hvorfor eggehviten noen ganger henger fast i eggeskallet. (Foto: Colourbox)

Hvorfor er noen egg vanskeligere å skrelle? Og hva kom først, høna eller egget? Her får du 15 fakta om egg du ikke engang visste du lurte på.

Dette er faktaene om egg du ikke en gang visste at du lurte på. Vi besvarer alt fra kompliserte evolusjons-relaterte spørsmål som hva som kom først av høna og egget. Hva som er sunnest av brune og hvite egg. Og hvorfor eggeplommen noen ganger henger igjen i skallet når du skreller egg. I tillegg gir vi deg trikset du trenger når du lurer på om et egg er kokt eller rått.

Dette er med andre ord den totalt uviktige artikkelen de fleste vil finne meget interessant, og som også gjør seg som en genial påskequiz denne påskeferien! Hvem har vel ikke allerede lurt på hvem i familien eller vennegjengen som kan mest om egg?

1. Egg koker saktere på fjellet

Du står på fjellhytta og plutselig er det vanligvis smilende egget på den vanlige koketiden langt fra smilende. Hva skjedde? Jo, du kokte et egget på en annen høydemeter enn du vanligvis gjør – noe som gir en annen koketid enn om du koker egget på lavlandet med en annen høydemeter. 

NRK skriver at om du koker egget på toppen av Galdhøpiggen for eksempel, som er 2469 meter over havet (ut.no), vil egget bruke lengre tid på å bli ferdig da koketemperaturen der er på 91 grader, mens den til sammenligning er på 100 grader om du befinner deg ti meter over havet. 

Her samler vi alle saker vi skriver om egg. Ps: du blir overrasket over hvor mange det faktisk er…

2. Egg tar til seg smak fra omgivelsene

Rema 1000 avslører at egg tar til seg smak fra omgivelsene. Legger du for eksempel egget i nærheten av en vaniljestang eller hvitløk vil du sitte igjen med hvitløksegg eventuelt vaniljeegg etter et par dager. 

Dette skyldes ifølge matvarekjeden at egget har små porer som lar de tiltrekke seg lukt fra matvarene rundt seg. 

Eggeskall fjerner
Eggeskall fjerner

Eggeskall fjerner

Fjerner eggeskallet smart og enkelt ved å løfte eggskallet av i ett stykke uten irriterende små skallbiter.
Sjekk prisen her

3. Hva er sunnest – eggeplommen eller eggehviten?

– Plommen og eggehviten inneholder ulike næringsstoffer og utfyller hverandre ernæringsmessig. Eggehviten er fettfri, bidrar med lite kalorier fra proteiner og ellers få næringsstoffer. I plommen finner vi fettet og mesteparten av vitaminene: A, D, E, B12 og folat, og mineraler som jern og jod. Proteinmengden er ganske jevnt fordelt i plommen og hviten, skriver ABC Nyheter.

4. Visste du at egg krymper?

Visste du at når egget blir eldre vil selve eggemassen krympe mens luftlommen på innsiden av egget vil bli større? Dette betyr at dersom du skal lage mat av egg som ikke er helt ferske kan du ende opp med å måtte legge til et egg for å oppnå samme mengde som du ellers ville med helt ferske egg, skriver Rema 1000.

5. Er det trygt å spise rå egg i Norge?

ABC Nyheter kan fortelle at i en del land er det en utfordring med salmonella i hønsebesetninger. Dette gjelder heldigvis ikke i Norge. Dette fordi norske egg pakket i kartong og solgt i butikk er underlagt regelverk om salmonellakontroll. Du kan derfor trygt spise de rå i Norge.

6. Hvorfor er noen egg vanskeligere å skrelle?

Vi vet alle hvor irriterende det er når du skal skrelle egg og eggehviten sitter igjen i skallet i forsøket. Dette gjaldt blant annet min kjære mormor i det hun skulle skrelle 150 stykker til fredagens lokale dans. Hadde jeg visst det jeg vet nå, ville jeg fortalt henne at hun ikke måtte komme på å koke 150 ferske egg som skulle skrelles.

Rema 1000 skriver nemlig at når egget er ferskt er den ytterste hinnen stram og ligger helt inntil skallet. Det er dette som gjør eggene vanskeligere å skrelle, og som førte til min mormors frustrasjon når eggehviten fulgte med på samtlige egg den skjebnesvangre formiddagen før måltidet bestående av 150 egg sammen med danseklubben hennes. 

Når uhellet først var ute var det kanskje dette trikset mormor burde kunne: Genialt triks for å skrelle de kokte eggene

7. Hvorfor blir eggeplommen grønn?

Det er Almanac som kan avsløre hvorfor eggeplommen noen ganger blir grå etter koking. De skriver at fargen er en harmløs sammensetning av jern og svovel kalt sulfid, som oppstår når et egg blir varmebehandlet. 

8. Hvor mye egg spiser vi?

Rema 1000 skriver at nordmenn i gjennomsnitt spiser 211 egg i løpet av et år, noe ABC Nyheter har rundet av til ca ½ egg om dagen. I påsken derimot spiser vi dobbelt så mye og ca. ett egg hver hver eneste dag.

Svaret på spørsmålet du alltid har stil deg: Hvordan lage hjerte-egg.

9. Kan eggene fryses?

Ja, egg kan godt fryses, men ikke i skallet, da vil det sprekke, skriver ABC Nyheter.

Musikalsk eggtimer
Musikalsk eggtimer

Musikalsk eggtimer

Smart og genialt eggtimer som synger når egget er ferdig kokt.
Sjekk prisen her

10. Hvorfor er eggeplomma noen ganger mindre gul?

Har du opplevd å lage mat med egg i andre land og lagt merke til at gulfargen på eggeplomma ikke er like gul som den er i Norge, eller kanskje omvendt? Eventuelt at fargen har vært ulik også her i Norge? 

Ifølge Almanac er grunnen til forskjellene i hvor gul eggeplommen er grunnet hva hønene har spist. Har de spist mye gress, mais eller annen mat med mye gule pigmenter blir eggeplommene gulere, uavhengig av hvilken rase hønene er. 

11. Hvordan få opp småbiter av eggeskall?

ABC Nyheter har et både uventet og genialt triks for å få opp småbiter av eggeskall. 

– Bruk en bit av eggeskallet for å fiske det opp igjen. De to bitene tiltrekkes av hverandre, og skallet er dermed enkelt å få ut, skriver nyhetssiden. 

Egg i mikroen: Vi viser hvordan du blant annet kan lage posjert egg i mikroen!

12. Hva er sunnest, brune eller hvite egg?

Matprat kan avsløre at det er akkurat samme næringsinnhold i brune og hvite egg, samt at de også smaker det samme. Oppskriftssiden skriver også at det er et lite bein i øret på høna som bestemmer fargen på eggene. 

13. Eggeplommen er verdens største celle

Både CNET og Almanac skriver at eggeplommen egentlig bare er én veldig stor celle. 

– Biologer liker å krangle om semantikken ved dette, men det er generelt sett akseptert at eggeplommen er én enkel, massiv celle, tusen ganger større en vanlige celler, skriver CNET. Almanac skriver at det nok er en av de største cellene som finnes i naturen, og at et strutseegg derfor sannsynligvis er naturens største.

14. Slik vet du om et egg er kokt eller rått

Dette er trikset jeg skulle hatt da jeg som 9-åring knuste et rått egg i pannen på pappa. Han glemte at det fantes både rå og kokte egg i hyllen i kjøleskapet da han oppfordret meg til å prøve å knuse et egg i pannen hans. Da den slimete massen seig nedover det overraskede ansiktet, den nyvaskede t-skjorten og fordelte seg i de nydusjede krøllene i pannen fløy det flere tanker gjennom hodet på pappa – bare ikke den om at det faktisk finnes et triks for å sjekke om egg er rå eller kokte. Det er Klikk som skriver om trikset:

– Lurer du på om egget er rått eller kokt? Snurr det på benken! Et kokt egg vil spinne jevnt, mens et rått egg vil rugge på seg, fordi det er flytende inni, oppfordrer nettsiden.

Slik kan du forresten sjekke om egget er dårlig

15. Hva kom først, høna eller egget?

Også helt til sist. Var det høna eller egget som kom først?

– Fuglene har utviklet seg fra dinosaurene, ifølge evolusjonsteorien. Dinosaurer la også egg. Så da er kanskje det spørsmålet besvart én gang for alle? spør ABC Nyheter.