Pynt

17. mai-leker for voksne og barn: 17 tips og forslag!

Bilde av barn som leker to forskjellige 17. mai-leker. Selskapsleker på 17. mai er en fin måte å sette ungene i sving på etter å ha spist masse pølse og is. Her har du 17 tips til 17. mai-leker som vil slå godt an hos både barn og voksne.
Selskapsleker på 17. mai er en fin måte å sette ungene i sving på etter å ha spist masse pølse og is. Her har du 17 tips til 17. mai-leker som vil slå godt an hos både barn og voksne. (Foto: Colourbox)

Ingen 17. mai-feiring uten 17. mai-leker? Disse morsomme selskapslekene hever stemningen på nasjonaldagen for både voksne og barn.

Det er ikke uten grunn for at 17. mai blir kalt «barnas dag». Norges nasjonaldag feires med barnetog og korpsmusikk, som ofte avsluttes med 17. mai-leker for barna på skolene når barnetoget er ferdig.

Mange inviterer også til hageselskap på 17. mai, også her er det vanlig med selskapsleker. Klassikerne er sekkeløp og potetløp, og ballkast.

17 forslag til 17. mai-leker

Kanskje noe av det viktigste å huske på når man skal arrangere 17. mai-leker er at reglene skal være enkle, og det skal være minimalt med organisering. I denne saken har vi samlet 17 morsomme 17. mai-leker som er perfekte for både lekne barn og voksne i alle aldre.

Vil du ha flere smarte tips eller inspirasjon til nasjonaldagen? Her finner du alt vi skiver om 17. mai.

1. Kaste på blikkboks: Populær 17. mai-lek

Tinnboks-spillet er en stor favoritt for barna på 17. mai. Spillet går ut på å kaste erteposer mot ti tinnbokser satt opp i en pyramide, den som river ned flest bokser på færrest kast vinner!

Spillet er perfekt for store og små deltagere og det vil garantert sette fyr på konkurranseinstinktet og gir god stemning på den store dagen.

2. Kastespill: En lek for alle

Kastespill er en perfekt aktivitet på 17. mai. Spillet går ut på at du og dine motstandere skal kaste erteposer og forsøke å treffe de ulike hullene for å få så mange poeng som mulig. Her kan du enten dele inn i lag eller kaste individuelt. den som vinner er den med høyest poengsum.

Trenger du nytt 17. mai-antrekk? Hva med en flott festdrakt?

3. Kubbspill fungerer også som 17. mai-lek

Kubb er noe vi aldri går lei av. Spillet er perfekt til festdagen, men også til sommerdager i parken og på stranden. Spillet er inkluderende, spenningsfylt og morsomt for både barn og voksne.

Del dere opp i to lag og still dere bak linjen. Spillet går ut på å velte motstanderlagets kubber med kastepinner. Når alle kubbene har falt, skal kongen til slutt veltes. Vinnerne blir laget som først klarer dette.

4. Ringspill: 17. mai-leken for alle aldre

Ringspill er en aktivitet der hele familien kan involveres. Ringspillet består av ni pinner som er montert på et kryss av tre. Hver spiller kaster så etter tur ringer mot spillbrettet.

Start med to meters avstand og øk avstanden for å øke vanskelighetsgraden. Spilleren som får den høyeste poengsummen, vinner runden.

5. Boccia

Boccia er et sosialt spill som kan spilles individuelt eller på lag med 2-3 deltagere. Spillet går ut på å kaste fargerike kuler nærmest mulig en målball.

Målballen kastes først ut og det laget som kommer nærmest målballen med sine fargede kuler vinner. Spillet er egnet for barn over 3 år og er en perfekt aktivitet på 17. mai.

Hvem elsker ikke å kaste på blink? Hver spiller kaster enten ball eller piler mot blinken, spilleren får poeng når du treffer poenget merket på blinken. Dersom dere ønsker å høyne vanskelighetsgraden, kan dere enkelt regulere avstanden til blinken.

7. Sekkeløp, 17.mai-leken over alle 17. mai-leker

Bilde av ungdommer og voksne som leker 17. mai-leken sekkehopping. Selskapsleker på 17. mai er en fin måte å sette ungene i sving på etter å ha spist masse pølse og is. Her har du 17 tips til 17. mai-leker som vil slå godt an hos både barn og voksne.
Friends having fun, young men playing sack race in city park with women clapping hands and laughing (Foto: Colourbox)

Den store klassikeren blant 17. mai-lekene. Marker start og mål, og hopp om kamp i strie eller søplesekker.

8. Potetløp

Loading the player…

En annen klassiker på 17 mai er potetløp. Hver deltaker må balansere en potet på en skje med den andre armen på ryggen. Faller poteten av, må man stoppe opp og plukke opp poteten før man kan løpe videre. Her kan du øke vanskelighetsgraden ved å legge inn vendinger, eller lage en sikk-sakk-bane som gjør det vanskeligere å balansere poteten.

9. Trillebårløp

To personer på lag. En legger seg ned på bakken, mens den andre holder føttene opp. Trillebåren er han eller hun som ligger på bakken, og hendene fungerer som hjul.

10. Svampkast

En stor favoritt blant de aller minste som får lov å kaste våte svamper på voksne. Sett opp en papplate med et hull som er stort nok til å få hodet inn i. La en voksen stikke hodet inn, og la barna kaste våte svamper med mål om å treffe blink – som er hodet i blinken.

11. Hallingdans – Manndomsprøven på 17. mai

Bilde av voksne som danser og leker hallingkast og hallingdans i solnedgang. Ikledd bunader og ved et blikkstille vann. Vi tipser om 17 morsomme 17. mai-leker for voksne og barn.
Halingsparket er den store manndomsprøven for menn i bunad på 17. mai. Dette er også morsomt for barna. (Foto: Marcus Ramberg / SNL / CC.BY.2.0))

Hallingdans er en klassiker for gutter i alle aldre i bunad. Selve avslutningen på dansen er hallingkastet hvor man skal sparke av en hatt fra et kosteskaft.

12. Tautrekking

Bilde av barn som leker selskapsleken tautrekking ute i naturen på grønt gress. En perfekt lek til 17. mai.
Tautrekking ute i naturen på 17. mai er en lek som engasjerer både store og små. En perfekt lek til 17. mai! (Foto: Colourbox)

Perfekt aktivitet på 17. mai for både barn og voksne hvor begge kan være på lag. Dette er den ultimate styrkeprøven for familie og venner på den store dagen. To og to lag kjemper mot hverandre. Lag en strek eller annen markering på bakken. Målet er å dra motstanderlaget over streken.

13. Limbo i bunad på 17. mai

Perfekt selskapslek som også fungerer utmerket på 17. mai. To personer holder en pinne eller et kosteskaft. De andre festdeltakerne skal gå under pinnen ved å bøye ryggen bakover. Sakte, men sikkert senkes pinnen for hver gang alle deltakerne er igjennom. Den siste som klarer å komme igjennom, vinner.

14. Piler på ballonger

Fungerer på samme måte som ballkast på blink, men her er det om å gjøre å bruke piler som får ballongene til å sprekke.

15. Flasketuten peker på

Er det dårlig vær, er flasketuten peker på en genial lek fordi den også kan gjøres inne Den er morsom både for store og små.

16. Konkurranse i rockering

Trenger du å tridmme bort litt pølser og is, er rockering-konkurranse veldig morsomt. Hvem klarer å holde rockeringen gående lengst?

17. Lakrislisse-konkurranse

Lakrisslisser er gøy. Gi hver av deltakerne en lang lakrisslisse som gjerne rekker ned til føttene. Deltakerne må ha hendene på ryggen, og bare bruke munnen til å spise. Den som spiser raskest, vinner.

Les mer på våre temasider: