Smarte tips

22 smarte ting du kan bruke sitronskall til

en sitron som blir revet for sitronskall
Top view male hands grating fresh whole lemon on metal hand grater, making zest on her kitchen table. Yellow and gray trendy colors of the year 2021. Selective focus. Copy space (Foto: Colourbox)

Sitronskall er din nye superhelt. Ikke bare fjerner det lukt og flekker. Du kan også bruke sitronskall mot reisesyke og rustfjerner.

Kast ikke sitronskallet etter at du har presset ut de edle dråpene. For de aller fleste del er det noe man bare gjør uten å tenke over det. Med mindre de blir liggende på kjøkkenbenken ved et uhell. Det skal nemlig være flere grunner til at det gule skallet er en vinner i hus og hjem.

På Startsiden Guider finner du flere smarte tips

Syren i sitronen sørger for en naturlig bleking, men pH-verdien i den er samtidig lav nok til at den er mild mot kropp og hud. Antibakteriell som den er vil den også drepe bakterier, så den er velegnet til å vaske og rengjøre. Det vil si at sitronen kan få plass på kjøkkenet og badet.

Vi digger produkter som kan brukes til mer enn hva det var ment som. Her er 27 ting du kan bruke Vacemecum munnvann til.

1. Sitron som rengjøringsmiddel

Tenk å lage seg sitt eget, naturlige rengjøringsmiddel som både lukter greit og visstnok funker som hakka møkk. Dette skal ta knekken på leie flekker på kjøkkenet, for eksempel. Du tar et glass eller annen beholder med lokk, fyller med sitronskall og heller over eddik nok til at det dekker sitronene. Sett på lokk og la det stå i to uker (ja, det er lenge). Deretter siler du vekk sitronskallene, og vips har du et eget rengjøringsmiddel. Du kan bruke en blanding 50-50-blanding av vann og sitroneddik.

Slik bruker du de brune bananene

2. Rense vasken eller badekaret med sitron

Dryss natron i vasken. Gå over med en halv sitron (eller det som er igjen av den når du har presset ut saften) Dette vil fjerne ekle flekker og gi deg en skinnende vask eller badekar.

3. Sitron fjerner lukt fra kjøleskapet

Legg en halv sitron eller det som er igjen av den i kjøleskapet, så fjerner den sånn kjip kjøleskapslukt.

4. Sitronskall gir god lukt i søppelbøtten

Hiv sitronskall i bunnen av søppelbøtta. Så enkelt som det.

5. Rense rivjern

Irriterende når noen matrester setter seg fast i i rivjernet, ikke sant? For å bli kvitt de etterhvert tørre matrestene kan du gni en halv sitron mot rivjernet.

6. Rengjøre skjærefjøl

Siden sitronen har antibakterielle egenskaper, kan du ty til den når du må rense skjærefjøla. Gni sitronskall eller en halv  sitron over den, la det virke noen minutter og så skyller du vekk vannet.

7. Sitron mot rustflekker

Noen ganger finner vi rester av rust i dusj eller i vasken. Uansett årsak kan du forsøke å helle litt salt over rusten, og så gnir du en  halv sitron over problemområdet. Her må du smøre deg med tålmodighet og la sitronen og salte virke noen timer før du skyller det vekk. Snakker vi om sånn rust som ikke forsvinner så fort kan det hende du må la det virke over natten.

8. Flekker etter hardt vann

Sitronskall skal fjerne hvite rester rundt vannkrana hvis hardt vann er et lite hverdagsproblem. Bare gni skallet mot flekkene, og som ellers: Gjenta ved behov.

9. Rense kobber, messing og rustfritt stål

Dypp en halv sitron (det som er igjen etter at du har presset den) i salt eller natron. Gni over og og virke i fem minutter. Deretter skyller du i varmt vann og tørker av.

10. Møkkete kaffekopp

Noen gang opplevd å ta ferie uten å vaske kaffekoppen din først? Det høres kanskje rart ut, men for noen av oss er det en høyst reell problemstilling. Du stikker på ferie, og når du kommer tilbake til kontoret, hjemmet eller hva det nå er du har dratt fra, har innsiden av kaffekoppen din skiftet farge.

Ja, du husket tømme restene av traktekaffen ut, men tørke koppen glemte du. Så nå har du en misfarget, trist kaffekopp. Hva gjør du? Jo. Finn frem litt sitronskall, hiv det oppi koppen og fyll på med vann. Dette må virke noen timer før du tørker av. Ja, det er lenge å vente for en kopp, men du kan tenke på at sitronen er oppkvikkende og kan gjøre deg glad til sinns. Nå har du sjansen til å gjøre kaffekoppen din lykkelig ved å la den få nærkontakt med det gule vidunderet.

11. Sitron mot flass

Flere har med seg sitroner i dusjen. Det høres kanskje rart ut, men det er med god grunn. Sitron er nemlig effektivt mot flass. Ha det i håret og skyll ut.

12.Sitronskall fjerner lukt fra hendene

Har du skåret opp ting som lukter, som løk og hvitløk, er det ikke til å unngå at lukten setter seg på fingrene. Har du ikke lyst til å gå rundt med løkfingre, gnir du rett og slett litt sitronskall over fingrene.

13. Frisk opp neglene dine med sitronskall

Når vi er inne på negler: For å få rene og pene negler kan du gnikke sitronskall over dem.

14. Tar vekk bærflekker med sitronskall

Mange har kanskje støtt på dette problemet når de lager smoothie: Bærflekker på hendene. Det kommer ofte når man bruker frosne bær. Gni restene av en halv sitron (eller hva du har av sitronrester) rett på huden, eller ha saften på litt bomull først. Skyll av etter 15 – 20 minutter.

15. Ansiktspleie

Mange har kanskje støtt på dette problemet når de lager smoothie: Bærflekker på hendene. Det kommer ofte når man bruker frosne bær. Gni restene av en halv sitron (eller hva du har av sitronrester) rett på huden, eller ha saften på litt bomull først. Skyll av etter 15-20 minutter.

16. Bleke hår

Ok, dette er et tips jeg var klar over. I de tidlige tenårene hadde jeg lyst til å stripe håret, men fikk meg ikke til å spare ukelønna til  en frisørtime. Frem til jeg oppdaget at man kunne kjøpe hjemmebleking på butikken, var det sitronen jeg sverget til. Den har jo som sagt noe i seg som gjør den velegnet til å lysne det ene og det andre. Det er så enkelt som at du gnir sitronen mot håret (gjerne røttene) og så håper det beste. Jeg tror jeg brukte føne håret eller gå ut i sola etterpå, men effekten av akkurat det kan jeg ikke si jeg husker. Uansett et naturlig alternativ hvis lysere  lokker er det du vil ha.

17. Sitronskall mot reisesyke

Blir det noen lange timer i bilen når du er redd frokosten skal komme i retur? Du tar i så fall med deg litt sitronskall. Dette kan du lukte på, eventuelt tygge på, dersom du skulle føle deg dårlig.

18. Hold sukkeret mykt

Det skjer hver gang jeg kjøper brunt sukker: Før jeg vet ordet av det (det føles i alle fall sånn) har sukkeret hardnet og blitt en kjempeklump. Løsningen heretter skal være å legge litt rent sitronskall sammen med det brune sukkeret. Så slipper man hente frem hammer de gangene man ønsker litt brunt sukker til kaffen.

19. Sitronskall i matlaging

Her skal vi bruke et fint ord, nemlig zest. Altså det ytterste laget av sitronskallet. Det gule, med andre ord. Dette kan  du nemlig la tørke 3-4 dager, og når det er helt tørt, kjører du sitronskallet i blender. Da får du et pulver du kan tilsette i matlaging eller kakebakingen i stedet for sitronskall eller sitron. Tørkede sitronskall (her kan du bruke hele) gjør seg også som te. Det tar litt tid å lufttørke dem,  men du kan også tørke dem i ovnen på ca 90-95 grader.

20. Hold insektene ute

Maur og kakerlakker liker ikke sitron, og hvis du ikke liker maur og kakerlakker, kan du strø sitronskall i småbiter der hvor de vanligvis pleier komme seg inn. Du vet, vinduer, små huller og åpninger.

21. Hold uønskede katter borte fra hagen

Katter er visst heller ikke så stor tilhenger av sitron. Hvis det er steder utendørs du helst ser at kattene holder seg unna, blander du sitronskall og kaffegrut og strør blandingen utover disse områdene.

22. Sitronskrubb

Jeg sparer det siste tipset til noe jeg fikk innmari lyst til å lage senere i dag, nemlig en god skrubb. Jess! Her trenger du omtrent 1,2 desiliter sukker, finhakket sitronskall og såpass mye olivenolje at du får en grei konsistens på blandingen. Kommer sikkert til å lukte vidunderlig!