Smarte tips

3 overraskende helsefordeler med å spise sopp

Spise sopp: Et par hender holder en håndfull kantareller.
Visste du at å spise sopp har en rekke helsefordeler? Vi har funnet 3 fakta om matsoppens helsebringende effekter! (Foto: Colourbox)

Visste du at det er en rekke helsefordeler med å spise sopp? Her er 3 fordeler som overrasket oss!

Å spise deilig sopp kan innebære alt fra en hverdagslig pasta eller pizzarett med sjampinjong, eller et skikkelig gourmetmåltid med nyplukket steinsopp eller kantarell. Om du er glad i sopp, har vi gode nyheter til deg: Det er nemlig flere helsefordeler assosiert med regelmessig inntak av «skogens gull».

Visste du at: Vi har en hel samleside full av «visste du at»-saker med overraskende og interessante artikler?

1. Å spise sopp kan forebygge kreft

Ifølge Universitetet i California (UCLA) viser 17 kreftstudier utført mellom 1966 og 2020 at å spise sopp kan være kreftforebyggende. Kun 18 gram sopp om dagen kan senke risikoen din for kreft med opp til 45 prosent, takket være aminosyren og antioksidanten ergothionein, som forebygger celleskader.

Enkelte sopptyper, derav shiitake og østerssopp, inneholder med ergothionein enn andre sopper, men å spise alle typer matsopp regelmessig skal ifølge forskningen ha en effekt.

Plukker du mye sopp? Da bør du ha denne geniale dingsen!

2. Sopp er godt for magen

Ikke bare er det godt å spise sopp, rent smaksmessig, men når den omsider ender opp i magen gjør den jaggu godt der og. Ifølge Harvard er sopp nemlig supert for bakteriekulturen i magen din, da de inneholder polysakkarider, som er probiotisk. Det betyr at de fungerer som mat for gunstig bakteriekultur, og stimulerer vekst av både lactobacillus og bifidobacterium.

Best i test
WMF Snack Frukt- og Sopptørker

WMF Snack Frukt- og Sopptørker

Praktisk og kompakt dehydrator, kåret til best i test av det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön.
Sjekk prisen her

3. Å spise sopp bedrer hjernehelsen

Å spise sopp kan være smart rett og slett fordi du blir smart av det, eller i det minste forhindrer det forringing av de kognitive evnene dine. Både Harvard og UCLA skriver nemlig at flere studier har bevist at soppspising forebygger MCI, som betyr lett svikt av kognitive funksjoner, og er ofte et tidlig symptom på Alzheimers. Dette er takket være ergothionein, som du kanskje husker (om hukommelsen din er på plass) som aminosyren som også er kreftforebyggende.