Smarte tips

4 tips: Hvordan rengjøre peisovnen innvendig og utvendig

Før og etter vask og rens av peisovn.
Rengjøre peisovn: Resultatet kan bli som natt og dag. (Foto: ABC Brand Studio)

Har du en sliten og skitten peisovn hjemme eller på hytta? Slik fikser du peisovnen både på utsiden og innsiden!

En peisovn er både stemningsskapende og varmende på en kald vinterdag. Og med svingende strømpriser og generell usikkerhet rundt energisituasjonen både her i nord og lenger nede på kontinentet, er peisovnen din en trofast og pålitelig følgesvenn gjennom hele mørketiden.

Vedlikehold peisovnen ved hjelp av 4 ekle tips

Peisovner kan også være riktig så dekorative og vakre, med sirlige detaljer i støpejern eller med mer moderne uttrykk og materialer, som skaper et naturlig midtpunkt i ethvert oppholdsrom, være seg i en liten spartansk hytte eller i finstuen til den fjongeste villa.

Derfor er det jo et poeng at de også holdes pene og godt vedlikeholdte, uansett om det er en ny og fancy peisovn eller en gammel kakkelovn som har holdt familien din varm i generasjoner.

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming

4 smarte triks til rengjøring av peisovn utvendig og innvendig:

OBS: Aller først bør du vaske over peisovnen grundig før behandling med en våt klut.

1. Hvordan fjerne sot fra peisglass med aske og papir?

Det tar ikke lang tid før glasset på ovnen din blir skittent og sotete om du fyrer mye i den, og det er både fint og trygt å faktisk kunne se hva som foregår inne i ovnen når flammene danser seg gjennom vinternatten.

Om du ikke har dedikerte vaskemidler for hånd til vask av peisglass, trenger du nemlig ikke mer enn to ting de fleste har liggende: Avispapir og aske. Krøll avispapir sammen til en ball, dypp den i litt vann før du «peiser på» og gnir asken fra ovnen direkte på glasset med avispapirballen. Før du vet ordet av det er glasset rent og klart igjen!

Vil du få mest mulig varme ut av veden din? Slik fyrer du riktig i peisen din!

2. Hvordan fjerne fastbrent sot på glass?

Om avispapir og aske ikke gjør susen, finnes det også skumspray spesielt utviklet for vask av glass i ovn. Enkelt og greit sprayer du på skummet på glasset, som ikke renner av i de 20 minuttene det skal henge på glasset for å få virket ordentlig. Deretter tørker du bare av, og gjentar prosessen om det eventuelt skulle være behov for det.

Soteks Glassrens 250 ml

Soteks Glassrens 250 ml

Pris nå: 139 kroner hos jem & fix
Her får du den til laveste pris

3. Reparer lekkasjer og sprekker i peisovn på 1-2-3

Om du har en gammel peisovn, er det gull verdt å ha en tube med ovnskitt liggende. Ovnskittet kan brukes både til montering og reparasjon av peiser, og påføres ukomplisert rett på sprekkene i peisovnen. Da holder peisovnen bedre på varmen, og ser i tillegg pen og velstelt ut.

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå

FIRE GUARD OVNSKITT SORT 568

FIRE GUARD OVNSKITT SORT 568

Pris nå: 119 kroner hos Megaflis
Her får du den til laveste pris

4. Peis før og etter: Få «ny» peisovn med ovnslakk

Om finishen på peisovnen din begynner å bli sliten og rusten, er det heldigvis enkelt å gjøre noe med. Ovnslakk er en varmebestandig sort lakk beregnet på ildsteder, ovnsrør, ventiler, gnistfangere, peissett og lignende. Påfør lakken på en kald og rengjort overflate, og peisoven din får en fin og silkematt finish.

Soteks Ovnslakk

Sjekk prisen her