Restplass

5 fun facts om Gran Canaria

Bilde av en vei med spektakulær utsikt over blått hav og frodige åser på Gran Canaria. Vi gir deg fem spennende fakta om den populære Kanariøyen.
Vi har samlet fem spennende, og overraskende, fakta om Gran Canaria. Hvor mange har du hørt om før? (Foto: Colourbox)

Vet du hvorfor øyen heter «Gran Canaria»? Eller hva den har å gjøre med fredagstacoen vår? Vi gir deg fem spennende fakta om den populære Kanariøyen!

Det er ingen tvil om at Gran Canaria er en av nordmenns absolutte feriefavoritt. Men vet du egentlig hvor øyen har fått navnet sitt fra, eller hvordan den har vært med på å påvirke fredagstacoen?

Vi har samlet 5 spennende fakta om Gran Canaria. Hvor mange har du hørt om før?

bestill reise
Gran Canaria

Gran Canaria

Feriefavoritt blant nordmenn.
Sjekk prisen hos Apollo Sjekk prisen hos Restplass.no

Vi skriver ofte om den populære ferieøyen. Her finner du alt vi har skrevet om Gran Canaria.

1. Magnetisk sand

Visste du at på den sørlige enden av Las Canteras-stranden er sanden magnetisk? Dette er et fenomen som har oppstått på grunn av det høye jerninnholdet i de mørke sandkornene. Holder du en magnet over sanden kan du oppleve å få en ball av sorte sandkorn.

2. Slik har øya fått navnet sitt

Det sies at navnet Canaria kommer fra det latinske ordet «canaria» som betyr hund. Historien forteller at dette ble navnet på øya fordi da europeerne gikk i land på øya ble møtt av de store hundene Persa Canario som stammer fra Kanariøyene.

«Gran», som betyr stor på spansk, ble lagt til navnet på grunn av en misforståelse. Europeerne trodde nemlig først at Gran Canaria var den største Kanariøyen, men dette viste seg å være feil da Tenerife er den største blant ferieøyene.

Her kan du finne Lillebror Sande Larsens guide til Gran Canaria.

3. Den eneste kaffeplantasjen i Europa

Bilde av et bord med kaffebønner og pakker med kaffe fra Gran Canaria. I bakgrunnen er det en rekke kaffeplanter. Vi gir deg fem spennende fakta om den populære Kanariøyen.
Visste du at Gran Canaria er kjent for kaffe? Vi forklarer hvorfor, samt gir deg fire andre spennende fakta om den populære Kanariøyen. (Foto: Cafe Platinum)

En god kopp kaffe er noe vi nordmenn ofte nyter i løpet av dagen, men visste du at Europas eneste kaffeplantasje er å finne på Gran Canaria? Plantasjen, som er åpen for publikum, ligger i Agaete, noe som gjør øyas kaffe til et unikt europeisk kaffeprodukt.

Visste du forresten at det ikke er lurt å drikke kaffe om morgenen? Vi forklarer!

4. Opprinnelsen til fredagstacoen

Fredags-taco kan nesten regnes som en nasjonalrett her til lands selv om tex-mex egentlig stammer fra Texas og Mexico. Eller gjør de egentlig det?

Det sies nemlig at Kanariøyene har vært med på å påvirke tex-mex som vi kjenner og elsker i dag. Spisskummen, koriander og chilipepper, som er kjente ingredienser i tex-mex ble fraktet til Texas av en gruppe berbiske kolonister fra Kanariøyene som bosatte seg nær det som i dag er San Antonio, for nesten 300 år siden. Kan vi derfor si at Gran Canaria har vært med på å påvirke det vi i dag kjenner som en ekte norsk fredagstaco?

Usikker på hvilken Kanariøy du skal reise til? Her finner du flere pakkereiser til Kanariøyene.

5. Dannelsen av Maspalomas-dynene

Bilde av gyldne sandyner i Maspalomas på Gran Canaria. Vi gir deg fem spennende fakta om den populære Kanariøyen.
Sanddynene i Maspalomas er en kjent attraksjon på Gran Canaria, men vet du hva som skapte dem? Vi gir deg fem spennende fakta om den populære Kanariøyen. (Foto: Colourbox)

Sanddynene i Maspalomas er populære blant turister, men visste du at vitenskapsmenn tror sanddynene ble dannet etter en massiv tsunami på 1750-tallet?

Området er nå et viktig stoppested for trekkfugler, noe som gjør dette til det perfekte stedet for deg som er glad i fugletitting.

Vi har tidligere avslørt hvor nordmenn helst vil bo på Gran Canaria.

Les mer på våre temasider: