Smarte tips

5 matvarer du blir lurt av

En haug med revet ost på en fjøl.
Visste du at mye mat du spiser i det daglige ikke nødvendigvis er helt ærlige om hva det er? (Foto: Colourbox)

Visste du at flere matvarer ikke nødvendigvis inneholder det som står på pakken?

Du tror kanskje maten du spiser er det den utgir seg for å være? Vel, det er den som regel, men visste du at det finnes en rekke ingredienser vi ofte bruker i matlagingen vår som slett ikke er det du tror de er?

Vi har funnet 5 matvarer som ikke forteller hele sannheten om hva de er, og som du kanskje bør se litt nærmere på forpakningen til neste gang du kjøper dem på butikken.

Vi har mange guider til ting du kanskje ikke visste om mat og drikke. Sjekk ut vår «visste du at»-samleside her!

1. Vanilje

Vaniljesmak er en vanlig smakstilsetning i en hel haug av kjente og kjære matretter og produkter, men med mindre emballasjen opplyser om at varen inneholder ekte vanilje, er det neppe det.

Heldigvis er vandrehistoriene om at den kunstige vaniljesmaken i favorittisen din stammer fra sekret fra bever-anus ikke sanne. Riktignok lager kjertler i bever-baken et stoff som heter castoreum, men som denne artikkelen fra National Geographic understreker er den totale produksjonen i løpet av et år kun 132 kilo. Med andre ord dukker det neppe opp i maten eller drikken din med det første.

Ekte Vaniljesukker

Ekte Vaniljesukker

Pris akkurat nå: 89 kroner
Gå til Kitchn her

Likevel, om forpakningen ikke påpeker at produktet inneholder ekte vanilje, er det med all sannsynlighet smaksatt med syntetisk vanillin, som fremstilles fra et biprodukt av produksjon av kjemisk papirmasse. Nam…

2. Revet ost

Revet ost er godt til utrolig mye, fra gratenger til paier og pizzaer, men se nøye på pakken neste gang du plukker med deg det du tror er revet ost på butikken.

Det er nemlig flere produkter med det som tilsynelatende er revet ost, gjerne de billigere variantene, som slett ikke er ost. Disse varene får ikke lov å markedsføres som «revet ost», og dermed finnes det flere poser på butikken som kun annonseres som for eksempel «revet».

Dette er ifølge denne artikkelen fordi de er såkalte analoge oster, som betyr at man har erstattet hele eller deler av melkefettet med vegetabilsk olje. For at man skal kunne kalle et produkt for ost, må det være basert på rene melkeråvarer.

Noen matvarer inneholder mer enn de annonserer for. Les om hvor mye avføring, insekter og hår er tillatt i maten vi spiser.

3. Kanel

Spiser du noe med kanelsmak inneholder det nok kanel, men mest sannsynlig ikke det som defineres som «ekte kanel». Det du med all sannsynlighet strør over grøten din eller blander med sukker og smør til lefser, er cassiakanel. Den er ganske forskjellig fra det som anses som den beste og mest «ekte» kanelen, nemlig ceylonkanel.

Kanel på hvit bakgrunn
Ikke ekte kanel: Hvilken type kanel som er avbildet vites ikke, men det er ikke ceylonkanel.

Hvem som bestemmer hvilken kanel som er «ekte» eller ikke, er litt usikkert, men denne artikkelen fra godt.no påpeker at selv om ceylonkanel og cassiakanel begge stammer fra trebark, høstes de fra to forskjellige trær.

Der den «ekte» kanelen ceylonkanel er tynn og delikat bark rullet sammen, består den billigere cassiakanelen av tykkere bark.

Ekte Kanelstenger

Ekte Kanelstenger

Pris akkurat nå: 65 kroner
Gå til Med24 her

4. Wasabi

Om du liker sushi, er du nok under den oppfatning at den spicy lille grønne kladeisen på brettet sammen med maki, sashimi og nigiri er wasabi. Det er det som regel aldri.

Wasabi eller wasabi-etterligning på små asjetter.
Hva sa du? Wasabi. Eller i det minste noe som ligner.

Det du med all sannsynlighet har spist er pepperrot og sennep tilsatt grønnfarge, og ikke den japanske roten. Ekte wasabi er nemlig svært vanskelig å få tak i, og tilbys kun i landets mest high-end sushirestauranter. Der rives den for hånd, og smaken sies å være rimelig annerledes den du kjenner fra den grønne pepperrotblandingen.

Hvorfor? Ifølge denne artikkelen handler det (kanskje ikke overraskende) om pris. Der brukes det som et eksempel at artikkelforfatteren kjøpte ekte wasabi til en svimlende kilopris på 4550 kroner. Wasabi lages nemlig av en rot som både vokser trengt og på et begrenset geografisk område.

5. Pistasjis

Denne kjølige fristelsen er en favoritt hos mange, og den umiskjennelige grønne isen du kjenner til smaker sikkert pistasj. Men inneholder pistasjisen du kjøper på butikken ekte pistasjnøtter? Niks. Og om den gjør det er det forsvinnende lite.

Denne artikkelen fra Dagbladet viser blant annet til at den kjente og kjære sørlandsisen med pistasj inneholder «imponerende» 0,0 prosent pistasj, og at det kun er «aroma og naturlig farge» som gir smaken.