Hus

5 tips: Hvordan beskjære busker og trær

Bilde av hand med hagesaks som beskjærer en rosebusk
Vårlig beskjæring av rosene gir en tettere busk med nye skudd fra bunnen. Vi forklarer hvordan du beskjærer alt fra roser til epletre, plommetre, tuja og syrin. (Foto: SkarpiHagen.no)

Er du usikker på når du skal beskjære epletreet, plommetreet eller syrinene? Vi forklarer hvordan og alt fra trær til hekker og rosebusker.

Å beskjære går rett og slett ut på å få det maksimale ut av blomstring og vekst. De aller fleste busker og trær i hagen har godt av en beskjæring i ny og ne.

Om alt i hagen får vokse i fri dressur vil det raskt bli temmelig gjengrodd hvor de sterkeste og mest voksevillige artene tar over showet. Men når du skal i gang med å beskjære er det viktig å vite både riktig tidspunkt, riktig beskjæring og riktige redskap for å sikre best mulig resultat.

Vi forklarer hvordan du beskjærer epletre, plommetre, vårblomstrende busker som syrin, vintergrønne busker og hekker som tuja og større busker og trær. I tillegg tipser vi om riktig valg av utstyr.

Trenger du inspirasjon til hagen? Her kan du finne alt vi skriver om hagestell.

beskjæringssaks
Gardena Classic

Gardena Classic

Pris akkurat nå: 99 kroner
Gå til Obs BYGG her

1. Beskjære syrin: Hvordan beskjære vårblomstrende busker som syrin

Blomsterknopper og blomster på en lilla syrinbusk, vi viser hvordan man beskjærer syrin.
Blomsterknoppene på vårblomstrende busker, som syrin, blir som regel dannet året før. En beskjæring umiddelbart etter blomstring er derfor lurt. Dette er hvordan du beskjærer vårblomstrende busker som syrin. (Foto: SkarpiHagen.no)

Når det gjelder vårblomstrende busker og hekker vil jeg anbefale å beskjære umiddelbart etter blomstring. På den måten vil de som regel få tid til å sette nye anlegg til blomsterknopper i løpet av sommeren. Knoppene ligger klar og venter på en ny vår og sørger for en tidlig blomstring. Klipper vi dem på våren før knoppskyting vil vi også klippe bort blomsteranleggene som ble dannet i fjor. Eksempel på vårblomstrende busker er Forsythia, Syrin og Spirea.

2. Beskjære vintergrønne busker og hekker som tuja

Bilde av en vintergrønn tujahekk. Vi viser hvordan vintregrønne hekker beskjæres.
Tuja er en av de mest populære vintergrønne hekkplantene, og er den velstelt kan den være riktig så fin. Vi forklarer hvordan du beskjærer vintergrønne hekker og busker som for eksempel tuja. (Foto: SkarpiHagen.no)

Vintergrønne busker og hekker kan klippes nesten når som helst. Gjør vi det på senvinteren eller tidlig vår vil vi få en fin, ny tilvekst og plantene ser fine ut mesteparten av sommeren. Mange hekkplanter kan med fordel klippes to-tre ganger gjennom sommeren for å få den tette, fine overflaten.

Jeg anbefaler ikke å klippe senere enn september. På den måten vil plantene rekke å lukke sårflater og beskytte seg før vinteren setter inn. Tuja er uten tvil en av de mest omdiskuterte hekkplantene, men blir den stelt, og får jevnlig klipp, kan den være en flott del av hagen.

Når vi skal klippe en hekk jevnt vil jeg anbefale å bruke en skikkelig motorisert hekksaks som denne lette batteridrevne fra Gardena, men er du ute etter litt mer av en treningsøkt kan denne saksen være super:

Guide: Dette produktet er genialt til beskjæring

hekktrimmer
Gardena Comfort uten batteri

Gardena Comfort uten batteri

Pris akkurat nå: 1 375 kroner
Gå til VVSkupp her

3. Hvordan beskjære roser, og tips til riktig verktøy

Rosebusk uten blomster, vi forklarer hvordan du beskjærer roser
Roser kan beskjæres på ulike måter. Ønsker du å få en busk som er tettere fra bunnen er det nødvendig med kraftigere beskjæring for å stimulere til nye skudd fra de gamle grenene. Vi forklarer hvordan det gjøres. (Foto: SkarpiHagen.no)

Det sies at rosene skal klippes når bjørka har museører. Det kan derfor variere litt fra år til år, og ikke minst landsdel. Jeg klipper bort alle visne greiner tidlig på våren, så fort snøen er gått. Dette er i tilfelle de har sykdommer som kan spre seg til resten av planta. Det samme gjelder gamle visne blader som bør fjernes så tidlig som mulig. Når rosene begynner å skyte ser vi fort hvor det er liv. Nå er det bare å bruke skjønn og klippe tilbake for å få tettere med skudd fra bunnen. Jeg tar ofte bort halvparten til to tredeler av planta.

Klatreroser i nydelig rød opp møt grå husvegg.
Klatreroser trenger kun beskjæring hvis vi skal fornye grener eller hvis de blir for store. Syke og visne grener skal selvsagt bort. Her er rosen Flammentanz i fri utfoldelse. (Foto: SkarpiHagen.no)

Klatreroser skal IKKE klippes tilbake på samme måten. De vil vi at skal vokse oppover og som regel dekke en vegg med espalier eller lignende. Her er det bare å klippe for å justere og forme planten. Skulle rosen virke helt død kan det fortsatt være liv i rota og delene under bakken. Jeg pleier derfor å la en rose stå til midtsommer for å gi den en sjans. Hvis det skyter fra bunnen så sjekk at de nye skuddene kommer over podepunktet og ikke fra selve rota som vanligvis er en annen sort som ikke er så attraktiv.

Erfaringsmessig er det godt med et par gode hansker, som disse(under) fra Gardena, når vi skal klippe roser, men en god rosesaks er også helt nødvendig:

Rosehanske
Gardena Verktøy-og Trehanske

Gardena Verktøy-og Trehanske

Pris akkurat nå: 201 kroner
Gå til VVSkupp her

4. Beskjæring av større busker og trær

Når vi skal beskjære større busker og trær kan dette gjerne gjøres på senvinteren eller i juli-september. På sensommeren er den hovedsakelige veksten unnagjort og de fleste planter roer seg ned før de skal gå i vinterdvale. Klipper vi når de er i full vekst forstyrrer vi unødig. September er også siste frist for at sårflatene skal kunne få lukket seg ordentlig før vinteren. En åpen sårflate vil lettere bli angrepet av sopp og råte gjennom vinteren, og dermed skade treet.

Når vi beskjærer grener på større busker og trær skal vi ikke skjære helt inntil hovedstammen. Snittet skal så tett på greinkragen som mulig, men ikke så tett at greinkragen skades. Det er den ringen med bark som ligger rundt festet på grenen, og er en vekstsone. Når greinkragen er uskadd vil den med tiden lukke såret etter beskjæringen. Unngå samtidig vannrette snitt hvor det kan blir liggende vann oppå snittflaten.

For litt større grener er det lurt med en hagesag som denne fra Gardena, eller denne kraftige grensaksa som tar unna en grentykkelse på over fire centimeter.

hagesag
Gardena CS hagesag

Gardena CS hagesag

Pris akkurat nå: 379 kroner
Gå til Proshop her
grensaks
Gardena Grensaks

Gardena Grensaks

Pris akkurat nå: 489 kroner
Gå til Proshop her

5. Hvordan beskjære både epletre og plommetre

Nærbilde av hvite epleblomster på grein.
Epleblomster er en av de herlige tegnene på at forsommeren er godt i gang. Klipper vi slik at det er luft og lys til frukten blir de både større og søtere. Her får du vite hvordan man beskjærer både epletrær og plommetrær. (Foto: SkarpiHagen.no)

Disse frukttrærne beskjærer jeg ofte i to omganger. Det er viktig at det kommer luft og lys inn i krona, og at treet har en pen fasong som fungerer i hagen. Vinterbeskjæringen er som regel i januar-mars, og fra tidligere tider er det da vi skulle ta den ordentlige beskjæringen. Større justeringer tar jeg på denne tiden.

En annen god periode er midtsommer. Under sommerklippen tar jeg alle «pisker» fra i fjor som går rett opp, og får åpnet krona. Fordelen med sommerbeskjæringen er at vi lettere kan se hva som skygger, og hva som må tas for å åpne opp for å gi lys og luft til frukten som har begynt å danne seg. Nå kan vi samtidig tynne bort endel kart hvis det er store mengder. Som regel er det mye mindre eksplosiv, ny vekst ved å beskjære om sommeren. Da fokuserer treet på å bære frem frukt og gjøre klart knopper til ny sesong.

Skal du gjøre større justeringer av tykke grener i krona trengs det kraftigere skyts som denne smarte batteridrevne stangsagen: 

 – Naturen er ganske tilgivende så om du skulle klippe for mye vil det som regel vokse ut igjen, forteller Skarphagen.

stangsag
Gardena Teleskopgrensaks TCS720/20

Gardena Teleskopgrensaks TCS720/20

Pris akkurat nå: 2 504 kroner
Gå til Proshop her
Bilde av Espen fra bloggen Skarp i hagen
Bilde av Espen fra bloggen Skarpihagen.no

Om artikkelforfatteren:

Espen står bak nettstedet SkarpiHagen.no og er halvparten av podcasten Grøntpodden, med tilhørende SoMe-kanaler. Her deler han tips, råd erfaringer og inspirasjon om alt som spirer og gror i hus og hage, samt dekorering. Han er utdannet ved Beder gartner- og dekoratørskole og har fagbrev som blomsterdekoratør i tillegg har han hatt blomster og dyrking som hobby mesteparten av livet. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.