Middagstips: 5 vegetarmiddager familien vil elske
5 middagstips på vegetarmiddager familien vil elske! Her har du sunne og enkle oppskrifter på vegetarlasagne, pizza, taco, nachos og Ramen!
Vegetarmiddager er ikke lenger som de en gang var. Det kjøttfrie kostholdet har økt i popularitet og beviser gang på gang at en vegetar-versjon av måltid gjerne smaker vel så godt som den kjøttfrie versjonen. For ikke å snakke om at det er sunt for både deg og planeten å bytte ut noen hverdagsmiddager med kjøttfrie måltid noen ganger i uka.
Vi har samlet 5 middagstips til vegetarmiddager vi er sikre på at hele familien, både barn og øvrige gjester vil elske. Litt ny inspirasjon fra denne listen vil kanskje også gjøre det lettere å velge grønnere alternativ. Synes du retter som vegetar-lasagne, vegetar-pasta, vegetar-grønnsakssuppe (Ramen), vegetar-nachos og vegetar-taco høres fristende ut er det bare å fortsette å lese.
Vil du ha flere middagtips? Her samler vi alle middagstips vi skriver, og middager hele familien, barn og gjester vil elske!
Sunt med vegetarmiddager:
Helsenorge.no skriver om et vegetarisk kosthold: “Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft”. Ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt istemmer:
– Et kosthold med mye frukt og grønt er forbundet med lavere risiko for både hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Sagen tilføyer også at frukt, bær og grønnsaker inneholder lite energi, mye fiber og flere av de livsviktige vitaminene som vi trenger å få tilført gjennom kostholdet.
– Det trenger ikke være vanskelig å følge kostrådet om 500 gram frukt og grønnsaker hver dag. Klarer du å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, er du allerede i mål, forteller ernæringsrådgiveren.
Vegetarmiddag med smak av italia: Vegetar lasagne
min
15
En spennende og velsmakende variant av vegetar-lasagne med spinat og tomater. Her spiller skiver av aubergine rollen som lasagneplater, men vil du ha pasta er det alltids mulig å legge til det også. Velg gjerne pasta av fullkorn om du vil holde det sunt og med mye fiber.
Ingredienser
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200°C (over- og undervarme).
Skjær aubergine i 0,5 cm tykke skiver. Pensle skivene med litt solsikkeolje og krydre med litt salt og pepper.
Stek så skivene på begge sider i en varm stekepanne. Så snart aubergineskivene er ferdige legges de på papirhåndkle for å ta bort litt av fuktigheten.
Vask så spinaten godt og fjern eventuelle tykke stilker. La spinaten ligge litt i kaldt vann.
Så er det tid for å rense og finhakke løk og hvitløk. Stek så løken i litt solsikkeolje og tilsett halvparten av hvitløken.
Ha hermetiske tomater i pannen og la alt sammen småkoke i 10 minutter.
Skjær basilikumblader i strimler og del tomatene i to og ha alt sammen i sausen.
Smak så til med salt og pepper og dra kjelen til siden.
Varm en skvett solsikkeolje i en gryte. Ha så i resten av hvitløken og tilsett spinaten. Stek til spinaten har falt sammen. Bruk en stekespade når du så snur spinaten, før du tilsetter litt nykvernet pepper.
Dekk bunnen av en ildfast form med et lag tomatsaus. Legg så på et lag med aubergineskiver. Strø så litt spinat over før du bryter mozzarella i små biter og strør over. Fortsett slik lag etter lag til formen er full. Avslutt med aubergineskiver.
Riv så parmesanost over. Sett i ovnen og stek i ca. en halv time til osten på lasagnen har fått en fin gyllen farge.
Server med godt brød. Vi har lagt et forslag til nydelig focaccia under.
Focaccia på grillen: Enkel oppskrift
Kjøttfri taco i hjemmelagde lomper
60 min
4
Denne vegetar-tacoen er det stor sjanse for at du velger å lage mer enn en gang! Hjemmelagede lomper, guacamole og mangosalsa gjør oss ikke mindre overbevist om du du vil like den.
Ingredienser
Slik gjør du
Fres sopp, hvitløk og chili forsiktig i litt varm olje i en stekepanne eller gryte.
Bland så inn krydder, selleri og tomater.
Ha i litt vann.
Videre skal du la sausen småkoke i ca. 10 minutter, under lokk. Synes du den blir veldig tykk kan du alltids tilsette mer vann.
Smak så til med salt og pepper.
Fjern stjerneanisen fra blandingen før servering.
Server tacoen i hjemmelagde lomper med våre forslag til mangosalsa og guacamole. Ha frisk salat, tacosaus, tomatsalsa og revet ost i boller og server sammen med resten.
Oppskriften foreslår å servere i hjemmelagde lomper med mangosalsa, guacamole, frisk salat, tacosaus, tomatsalsa og revet ost.
Vegetar pizza: Pizza med blomkål og aromasopp
60 min
4
På denne pizzaen finner du sesongens råvarer, som mer enn gjerne kan brukes på Pizza. Blomkål og aromasopp spiller hovedrollen, og pizzaen vil garantert falle i smak hos hele familien.
Ingredienser
-
Pizzadeig:
-
-
-
-
-
-
Topping:
-
-
-
-
-
-
Slik gjør du
Løs opp gjæren opp i vannet. Tilsett salt og olje og elt deigen sammen med melet til deigen er blank og smidig.
Dekk så deigen med plastfolie og la den heve til dobbelt størrelse (dette tar minst 1 time).
Elt så deigen og kjevle den ut til en tynn sirkel (eller firkant om du foretrekker det). Ha den over på et stekebrett kledd med bakepapir.
Sett ovnen på 230 grader (over- og undervarme).
Skjær rødløk i skiver.
Fjern stilken på blomkålen, del den i buketter og skjær den deretter i skiver. Det som blir igjen av blomkålen deler du i fine biter til de ser ut som smuler. De skal også på pizzaen.
Skjær aromasoppen i skiver og stek den raskt i en varm stekepanne. Ha på litt salt.
Dekk så pizzadeigen med et lag pizzasaus og ha på revet ost. Spar gjerne også litt ost som du til slutt kan ha på toppen.
Ha så på rødløk, blomkålsmuler og til sist de pene blomkålskivene og aromasoppen. Om du vil kan du nå drysse litt av osten på toppen.
Frisk rosmarin kan drysses på de siste fem minuttene av steketiden.
Tips: For å få en fin og sprø bunn er det viktig med høy varme. Men om du opplever at pizzaen ser ferdig ut, men bunnen ikke bunnen kan du sette pizzaen på nederste rille de siste minuttene av steketiden.
Oppskrift på pizzasausen som nevnes i oppskriften finner du her.
Mareld Sett med pizzastein og pizzaspade
Rask vegetarmiddag: Vegetar nachos
20 min
4
Deilig nachos hvor tortillachipsen er byttet ut med hjemmelaget potetchips. Smaker nydelig med bønner, salsa og guacamole. Ny favoritt til fredagstacoen?
Ingredienser
Slik gjør du
Varm ovnen til 180 grader C.
Skyll de sorte bønnene. La de renne godt av.
Legg 2/3 deler av potetchipsen i en ildfast form. Dryss over krydder.
Fordel ost, tomatsalsa, jalapenos, løk og bønner over. Du kan lage flere lag om du ønsker.
Bak i ovn i 10-12 minutter til osten har smeltet.
Stikk inn resten av potetchipsen, dryss over finhakket koriander og press litt limesaft over.
Server nachos nylaget med guacamole.
Tips: Har du rester av taco er det fint å bruke i denne retten. Ønsker du sterkere smak kan du ha i mer krydder.
Her har du oppskrift på en enkel og nydelig guacamole.
Enkel vegetarmiddag: Asiatisk grønnsaksuppe Ramen
min
4
Ramen er en japansk tradisjonell nudelsuppe. Det finnes mange varianter, men grønnsaker, nudler og egg er gjerne alltid med. Bruk dine favorittgrønnsaker, og gjerne bønnespirer.
Ingredienser
Slik gjør du
Start med å koke opp buljongen.
Kok samtidig nudlene i en egen kjele etter anvisning på nuddel-pakken.
Varm så olje i en wokpanne eller kjele med tynn bunn. Fres hvitløk, rødløk, og ingefær blankt(husk å ikke brenne hvitløken, da blir den bitter). Tilsett så brokkoli og paprika og wok alt sammen i et par minutter.
Hell buljong og soyasaus over alt sammen. Kok opp og tilsett så spinat og spirer.
Skrell og del egg i to.
Fordel de kokte nudlene, buljongen og grønnsakene i fire dype tallerkener, og ha et halvt egg i hver bolle.
Server suppen umiddelbart, da smaker den best.