Reise

6 dagers fantastisk bilferie langs Kystriksveien

bobil på kystriksveien i nord-norge
Kystriksveien fra Trøndelag til Nordland er en reisevei som byr på spektakulære opplevelser fra bilen. (Foto: Olav Breen / Visit Norway)

Kystriksveien bukter seg fra Steinkjer i sør til Bodø i nord og regnes som en av Norges aller vakreste kjøreturer.

Kystriksveien byr på gamle fiskevær, midnattssol, bratte fjell og krappe svinger i et vilt og vakkert landskap. Sett av en liten uke i sommerferien til å oppleve noe av det flotteste norskekysten har å by på.

La deg inspirere på Startsiden Guider.

National Geographic har kalt Kystriksveien en av verdens vakreste reiseruter som blant annet kan by på kjente severdigheter som Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen. Kystriksveien er 650 kilometer lang, og en rekke ferger binder veien sammen. Dette er en vei for dem som ønsker å reise sakte og oppleve et øyrike hvor man kommer tett på naturen og kan besøke små lokalsamfunn som også ligger på øyer.

Her er en seksdagers plan til en kjøretur utenom det vanlige:

Dag 1: Fra Steinkjer eller Trondheim til Rørvik

gamle bygninger i rørvik i trøndelag er første stopp på kystriksveien
I skjærgården i Vikna finner du det gamle handelsstedet Rørvik som ligger i Nærøysund kommune. Her finner du mer enn 6000 øyer, holmer og skjær. (Foto: Visit Norway)

Den 650 kilometer lange Kystriksveien starter i Steinkjer og følger kysten av Trøndelag nordover til Nordland. Du kan velge å begynne turen i Trondheim eller kjøre direkte fra Steinkjer.

Den første etappen av Kystriksveien tar deg fra Steinkjer til Namsos, en kjøretur på om lag en time. Allerede her kan du velge å ta et raskt stopp for å gå den korte turen fra sentrum og opp til byfjellet Klompen, som gir deg en flott utsikt utover Namsos og Namsfjorden.

De vakreste turene fra “71 Grader Nord”.

Videre fra Namsos kjører du til Lund og tar ferga over til Hofles. Deretter kjører du de siste 30 minuttene til du kommer til Rørvik, en vakker liten havneby omgitt av flere tusen øyer, holmer og skjær. Her kan du besøke kystkultursenteret Norveg som forteller kysthistorie gjennom 10.000 år.

Du kan også kjøre en avstikker innom vakre Skrøyvdalen og Skrøyvstadfossen, som ligger mellom Høylandet og Rørvik.

Et lite stykke utenfor Rørvik bor du flott i Holiday Home Rørvik. Ferieboligen ligger like ved vannkanten og gir deg utallige tur- og fiskemuligheter rett utenfor døra.

Dag 2: Fra Rørvik til Torghatten på Kystriksveien

familie på fem som er på fjelltur på helgelandskysten. Kystriksveien er et fint utgangspunkt.
Helgelandskysten byr på storslåtte naturopplevelser. (Foto: Terje Rakke / VisitNorway)

Fra Rørvik går turen videre først til lands og så til vanns med ferge fra Gutvik til Leka, og her bør du sette av litt tid. Leka er valgt til Norges Geologiske Nasjonalmonument og har en helt særegen geologi som gjør den til en av Norges vakreste øyer. Opplev øya til fots eller med sykkel, eller få en guidet tur til hulemaleriene i Solsemhula.

Videre fra Leka kjører du til Holm og om bord på en ferge som tar deg til Vennesund på Helgelandskysten. Derfra kjører du til Brønnøysund, og over Brønnøysundbroa til Torghatten, som er kjent for sitt karakteristiske fjell med et hull tvers gjennom. Turen opp til hullet tar om lag 20 minutter hver vei, og gir deg en vakker utsikt over øylandskapet.

Dra på langtur med el-sykkel

Like utenfor Brønnøysund kan du leie deg din egen rorbu for natten, med fantastisk utsikt mot Toftsundet. Rorbuene leies ut av Norsk Havbrukssenter, som også tilbyr guidede turer i oppdrettsanlegget og god mat i restauranten SMAK.

Norsk havbrukssenter

Norsk Havbrukssenter – Rorbuer ligger i en bygning fra 2018, 8 km fra hurtigrutekaia i Brønnøysund, og tilbyr en restaurant og rom med gratis Wi-Fi. Overnattingsstedet har også solterrasse og turskranke.
Booking.com

Dag 3: Fra Brønnøysund til Sandnessjøen

ferge er et fint fremkomstmiddel for å se de ulike øyene på helgelandskysten
Øyhopping på Helgelandskysten er en opplevelse som er verdt å få med seg på Norgesferie. (Foto: Terje Rakke / VisitNorway)

Denne etappen består mer av øyhopping enn lange kjøreturer, og det er en opplevelse i seg selv. Ferden går med ferge fra Horn til Anndalsvåg, deretter en kort kjøretur til Forvik, ny ferge til Tjøtta, før du kjører videre til Alstahaug. Her kan du legge inn en stopp på Petter Dass Museum og kirke, et vakkert bygg tegnet av Snøhetta.

Kjør videre fra Alstahaug til Søvik, der tar du ferge over til Herøy. Herfra bukter veien seg mellom øyene, med fjellene De syv søstre ruvende i bakgrunnen. Legg inn stopp underveis for å beundre de vakre omgivelsene.

Kjør inn til Sandnessjøen sentrum, på øya Alsten, og tilbring en god natt på Scandic Syv Søstre, med utsikt til den vakre fjellkjeden eller sjøen. I hotellets restaurant serveres fersk sjømat og tradisjonelle retter tilberedt med lokale råvarer. Du kan dra på båttur i skjærgården, og fjelltoppen Botnkrona ligger kun 15 minutters kjøring unna hotellet.

Scandic Hotel Syv Søstre

Hotellet ligger i Sandnessjøen sentrum på øya Alsten, 60 meter fra hurtigrutekaia, og har utsikt over fjellene De syv søstre. Her finner du gratis WiFi og lydisolerte rom.
Booking.com

Dag 4: Fra Sandnessjøen til Jektvik på Kystriksveien

Jektvik i Rødøy kommune i Nordland er et eldorado for fjellturer.
Jektvik ligger i Rødøy kommune i Nordland. Stedet er et eldorado for fjellturer. (Foto: Visit Norway)

Kjør fra Sandnessjøen til fergeleiet i Levang og ta ferga over til Nesna. Herfra går kjøreturen over vakre Sjonfjellet. Sett av tid til noen utsiktsstopp underveis.

Når du er nede fra fjellet kan du legge inn en pause ved Grønsvika Kystfort, før du fortsetter kursen nordover.

Fra Kilboghamn går det ferge til Jektvik, og her kan du tilbringe natten på det koselige gjestgiveriet Sjåvik Vacation, kun 100 meter fra Værangerfjorden.

Sjåvik vacation

Dette gjestgiveriet ligger 1 km utenfor tettstedet Jektvik og kun 100 meter fra Værangfjorden. Sjåvik Vacation tilbyr båtutleie, gratis Wi-Fi og avgiftsfri parkering. Svartisen finner du 40 km unna.
Booking.com

Dag 5: Fra Jektvik til Svartisen

Svartisen oppleves svært godt fra sjøen. Blant annet fra båten fra holandsfjorden.
Fra Kystriksveien kan Svartisen oppleves ved å ta båten over Holandsfjorden like ved Meløy Turistkontor i Holand. (Foto: Visit Norway)

Fra Jektvik kjører du til Ågskardet fergekai og tar ferga til Forøy. Nå nærmer du deg Svartisen, Norges nest største bre og en av de største opplevelsene langs Kystriksveien.

Du tar båt fra kaia i Holandsvika, over Holandsfjorden og til Svartisen. Fra kaia er det tre kilometer å gå eller sykle inn til breen. For å oppleve den storslagne Svartisen på nært hold kan du bli med på brevandring. Turen tar om lag fem timer og gir deg en mektig naturopplevelse.

Etter en lang dag med store opplevelser kjører du gjennom tunnelen til Glomfjord, og videre til Ørnes og tilbringer natten på Ørnes Hotell. Her har alle rom sjøutsikt, og du kan nyte et godt måltid i hotellets restaurant, som har en meny basert på tradisjonsrik og lokal sesongmat.

Dag 6: Fra Ørnes til Bodø avslutter Kystriksveien

kjerringøy utenfor bodø er et idyllsk sted i midnattsol. Hit komer du deg med kystriksveien.
En halvtimes kjøring unna Bodø sentrum ligger Kjerringøy, godt kjent blant annet fra filmatiseringer av Hamsuns romaner. (Foto: Terje Rakke / Visit Norway)

Siste etappe før turen avsluttes i Bodø. Sett av litt tid underveis til å stoppe på de mange fine rasteplassene underveis, slik som utsiktspunktet Ureddplassen som har en stor terrasse med vid utsikt over fjorden, Lofotveggen og Fugløya.

Er været fint kan kanskje en av strendene Storvika, Sandviksanden, Sandhornet, eller Kjellingstraumen friste med et forfriskende bad. Før du kommer til sluttdestinasjonen Bodø bør du sette av tid til å oppleve Saltstraumen, verdens sterkeste malstrøm.

Ønsker du å overnatte i nærheten av Saltstraumen, bor du på Saltstraumen Hotel. Her kan du velge å bo på hotellrom eller i selvbetjent hytte, og du kan oppleve den unike tidevannsstrømmen i Saltfjorden kun 200 meter unna.

Saltstraumen Brygge

Dette feriestedet ligger 33 km fra Bodø og rett ved Saltstraumen, verdens sterkeste tidevannsstrøm. Her tilbys du rom og leiligheter med eget bad. Wi-Fi og parkering er gratis. Leilighetene på Saltstraumen Brygge har egen inngang, sittehjørne og kjøkkenkrok. Rommene har TV.
Booking.com

Les mer på våre temasider: