Hus, hjem og hage

7 lettstelte blomster til hagen

Velduftende sommerblomst som blomstrer med små søte blomster gjennom hele sommeren.
Velduftende sommerblomst som blomstrer med små søte blomster gjennom hele sommeren. Foto: Colourbox

Bugnende blomsterkasser og vakre stauder i bedet. En frodig hage er manges store drøm og heldigvis finnes det lettstelte blomster som gjør at du ikke trenger grønne fingre for å få en vakker sommerhage.

Det er mye som frister på hagesentrene, men ikke alt som overlever når du tar dem med hjem. Disse sju sortene gir deg vakre blomster, selv uten mye stell.

Les også: Hvordan plante ute i blomsterpotter

Betulia – vakre og klassiske blomster i potte

Vakker og klassisk blomst som er perfekt til potte.
Vakker og klassisk blomst som er perfekt til potte. Foto: Colourbox

Betulia er en klassiker som passer inn nesten overalt, i vinduskarmen, i en blomsterpotte på terrassen eller veltende utover i blomsterkassen på balkongen. Den trives aller best i halvskygge og overlever stort sett også selv om du ikke alltid husker å vanne den i tide.

Gir du den vann regelmessig, og gjødsler den litt i sommermånedene, vil den glede deg med blomster fra tidlig på våren til første frostnatt. Her til lands får du tak i Betulia i tre farger: rød, mørkerosa og lyserosa.

Utstyr til hagen

Hageslange

hageslange på 25 meter for vanning av blomster og grønne vekster i hagen og balkong.
Kjøp hos Bygg og Hage

Pelargonia – lettstelt og frodig

Klassisk staude som passer inn i nesten alle blomsterbedd.
Klassisk staude som passer inn i nesten alle blomsterbedd. Foto: Colourbox

Pelargonia krever minimalt av deg, bare du husker å vanne den og gi den litt næring av og til. Og glemmer du å vanne den i noen dager, så tåler den som regel det også. Den trives faktisk best når den ikke har det for vått. Pelargonia kan plantes i blomsterkasse eller i potte, eller direkte blomsterbedet, hvis du foretrekker det. De vakre blomstene er spiselige og kan pynte opp en søt bløtkake, eller sette vakker farge og god duft på sommersalaten. Tar du inn Pelargoniaen før frosten kommer, kan den bo innendørs frem til neste vår.

Utstyr til hagen

Beskjæringssaks

Beskjæringssaks til beskjæring av grener og blomster.
Bestill hos StayPro

Hagesmørbukk – en hardfør staude

En lettstelt staude som trenger lite stell gjennom sommeren.
En lettstelt staude som trenger lite stell gjennom sommeren. Foto: Colourbox (Foto: Colourbox)

Foretrekker du stauder fremfor sommerblomster, men fortsatt ønsker å bruke minst mulig tid med fingrene i jorda? Det finnes flittige stauder som for det meste klarer seg selv. Hagesmørbukk er en av dem. Den er hardfør og krever ikke mye for å trives. Hagesmørbukken er en sukkulent, det betyr at den lagrer vann og næring i bladene og derfor ikke trenger å vannes like ofte som andre stauder. Plasser den gjerne i en litt karrig skråning, eller et annet tørt sted, men la den få mye sol. Det er om høsten, når hagen nesten er på hell, at den endelig viser seg i sin vakreste prakt. Den får store klaser av blomster, i rosa, gult eller hvitt, og kan bli over en halv meter høy.

Utstyr til hagen

startpakke til vanning

Startpakke med automatisk Micro-Drip-system for vanning av sju krukker og tre skuffer på balkonger eller uteplasser.
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Bacopa – en småblomstret venn

Velduftende sommerblomst som blomstrer med små søte blomster gjennom hele sommeren.
Velduftende sommerblomst som blomstrer med små søte blomster gjennom hele sommeren. Foto: Colourbox

Bacopia gir deg mange søte små blomster gjennom hele sommeren. Den tåler de fleste forhold, både sol, halvskygge og til og med skygge, og kan også plantes som bunndekke i bedet ditt. Den velduftende sommerblomsten finnes som hvit, lilla og rosa. Pass på å vanne den regelmessig og gi den litt næring, da trives den aller best.

Utstyr til hagen

Berg potte

Håndlaget leirkrukker fra berg. Perfekt til balkongen eller terrassen.
Bestill hos Lune Hjem

Femtunge – en flittig hengeplante til blomsterkassen

Lettstelt og enkelt blomst som gir spreke farger til hele hagen.
Lettstelt og enkelt blomst som gir spreke farger til hele hagen. Foto: Colourbox

Vann og litt næring, det er alt en Femtunge trenger for å levere en fantastisk blomsterprakt gjennom hele sommeren, og ofte helt frem til siste høstdag. Den liker seg i sola, men tåler også litt skygge, og ettersom den har lange grener som henger tar den seg godt ut i en ampel eller i en blomsterkasse. Den finnes i fargene hvit, rosa og blå og blir finest hvis den får plass nok til å vokse seg stor og vill. 

Vannkanne

10 liters vannkanne med spreder.
Bestill vannkanne hos Staypro

Lobelia – småblomster til potter og blomsterkasse

Lekker småblomster til potter og blomsterkasse
Lekker småblomster til potter og blomsterkasse. Foto : Colourbox

Lobelia er en liten sommerblomst som i det store og hele klarer seg selv og blomstrer hele sommeren gjennom, og ofte også til langt utpå høsten. Den er mest kjent for sine mange blå blomster, men nå får du den også i hvitt, rosa og lilla. For virkelig å få det til å bugne kan du plante flere sammen i en stor blomsterpotte, eller sette dem på rekke og rad langs blomsterbedet ditt. Du trenger verken å plukke av visne blomster eller å vanne spesielt ofte, men gi den litt næring i løpet av sesongen, så vil den trives.

Stemorsblomst – tåler det meste

Klassikeren stemor er den perfekte blomsten til deg som ønsker en lettstelt hage.
Klassikeren stemor er den perfekte blomsten til deg som ønsker en lettstelt hage. Foto: Colourbox

Stemorsblomsten er en klassiker. Det er en av de første blomstene vi kan plante ut om våren, og en av de siste som fortsatt blomstrer når frosten kommer. Den tåler ned til fem minusgrader, trives i sol og halvskygge og kan plantes både i potter og blomsterkasser. En lettstelt og herdig liten plante med andre ord. Stemorsblomsten er i fiol-familien og finnes i flere fine fargekombinasjoner.

Slik frisker du opp sommerblomstene etter ferien.

Disse staudene blomstrer lengst.

Drømmer du om kjøkkenhage? Følg Maria Berg Hestads reise mot å bli selvforsynt.