Hus

7 tips til den perfekte hagen

få den perfekte hagen med disse syv tipsene.
Ofte er det ikke så mye som skal til for å få den perfekte hagen. I denne artikkelen finner du syv råd, hvor noen er lettere å få til enn andre. (Foto: Colourbox)

Lite slår en vakker hage som bugner av velduftende blomster i ulike farger og koselige soner som innbyr til utetid. Her får du sju tips til hvordan du kan gjøre din hage til en frodig oase.

Se for deg drømmehagen din. Hvordan ser den ut? Kanskje består den av blomsterbed i vakre farger, en koselig sti som bukter seg gjennom hagen, kveldsbelysning som skrur seg på i skumringen og en velduftende hekk? 

1. Blomster hele sommeren

Planlegger du godt kan du nyte en blomstrende hage fra april til oktober. La derfor blomstringstidpunktet avgjøre hvilke blomster du planter. Sett tidligblomstrende løk på høsten for å nyte en vakker hage om våren, og la deretter vårstauder ta over stafettpinnen, slik som Kuleprimula eller Løytnantshjerte. Her er fem tips til beskjæring av busker og trær i hagen.

Når sommermånedene kommer kan du la hagen bugne av sommerblomster, for eksempel Petunia og Pelargonium, som er forholdsvis lettstelte planter. Ønsker å plante flere stauder kan du gå for Kattemynte, som gjerne blomstrer helt frem til frosten kommer, eller Hornfiol, som blomstrer hele sommeren. For å sikre deg blomster så lenge som mulig kan du plante høststauder, slik som vakre Høstanemone eller Høstfloks. Her er 7 lettstelte blomster til hagen.

2. Lage sti i hagen

føtter som går på nedfelte heller i en hage.
Fordelen med å lage en sti av nedfelte heller er at gressklipperen kan kjøre over dem uten problemer. (Foto: Colourbox)

En buktende sti gjennom hagen gir hagen din et romantisk preg, mens rette gangveier gir den et stramt uttrykk. En sti gjennom hagen er uansett både praktisk og estetisk vakkert. Du kan lage stien helt selv ved å legge skiferheller etter hverandre, etter først å ha fjernet gresset under hellene og helt på litt sand.

Alternativt kan du lage en grussti. Da fjerner du først gresset der du ønsker stien, legger på en fiberduk og heller grusen oppå. Det finnes mange ulike grustyper, og elvestein eller singel egner seg godt i hagen. Legg gjerne kantstein rundt stien, så slipper du at de små steinene havner på avveie. Det er viktig å holde dette vedlike med gressklipperen. Slik velger du riktig gressklipper.

3. Belysning i hagen gir stemning

hagebelysning skaper en helt spesiell stemning i hagen
Med LED-lys har du et hav av muligheter når det kommer til utebelysning i hage og uteområde. (Foto: Colourbox)

Lys i hagen skaper en koselig og lun stemning og forlenger hagesesongen. Utvalget er bredt, enten du ønsker deg lysslynger med store lyspærer eller enkeltstående belysning som kan lyse opp en plante eller en vegg. Ønsker du å bruke farget lys til å skape ulike stemninger finnes det også intelligent hagebelysning som styres med en app på telefonen. Den lar deg velge blant utallige farger slik at du kan sette den perfekte stemningen når kvelden kommer. Du kan også lyse opp en trapp, eller legge en lyslist som viser vei langs hagestien. Her får du 8 inspirerende tips til utebelysningen i hagen.

Du kan velge belysning som går på solceller eller på strøm. Uansett bør du ikke la hagebelysningen stå på hele døgnet. Hvis belysningen bruker strøm, kan du koble en timer på stikkontakten, på den måten sparer du strøm og unngår å forstyrre dyre- og insektliv med mye lys midt på natten. 

4. Vannspeil i hagen

vann gjør seg i en hage, om det er en karpedam som på bildet her eller bare et enkelt fuglebad som er montert opp.
Hageblogger Espen Skarphagen har anlagt karpedam i sin hage. Denne krever selvsagt mer jobb, men kan også montere opp et ferdigkjøpt fuglebad for å gjøre det enklere. (Foto: Espen Skarphagen / SkarpIHagen.com)

Vann gir hagen din et eksklusivt preg. Du kan installere en hagefontene som gir hagen din et skikkelig blikkfang, eller du kan anlegge en hagedam. Men aller enklest er det å lage et vakkert vannspeil i hagen ved hjelp av et stort fat eller et ferdigkjøpt vannbad. Her kan lokale småfugler ta seg et morgenbad og du kan pynte opp med avklipte blomster og blader. 

5. Lag soner i hagen

del hagen og terrassen inn i mindre soner for å følge solen og utnytte plassen bedre.
Soner er med på å gjøre hagelivet lettere. På denne terrassen er det en spisesone og en for lounge og avslapping.

Ofte sitter man på terrassen og ser utover hagen, men hvorfor ikke skape flere soner, slik at du får utnyttet plassen og kan følge solen på sin reise gjennom dagen? Kanskje kan du legge steinheller nederst i hagen, sette opp en koselig hammock eller et bord og to stoler, så har du et koselig sted å nyte morgenkaffen. Hvis du ønsker å skjerme plassen kan du plante noen vakre busker rundt området, eller kanskje et espaliert epletre? Har du mer uutnyttet plass i hagen kan du lage deg flere soner. En pergola kan gi deg en spiseplass i skyggen og en hengestol blir en deilig avslapningssone på varme dager. Her er årets hagemøbeltrender.

6. Pynt med steiner

espen skarphagen har bygd mange soner i sin hage. Dette hagerommet er anlagt med steiner og gir en rustikk og eksklusiv følelse.
Espen Skarphagen har bygget mange ulike soner i sin hage. I dette vakre uterommet har han brukt stein som gir en rustikk følelse på tomten. (Foto: Espen Skarphagen / SkarpIHagen.com)

Steiner er vakker dekor i bed og krukker og du kan få dem levert i alle størrelser og i ulike fargevarianter. Hva med å lage et steinbed med store rullesteiner? Det er dekorativt og en effektiv måte å holde ugresset unna på. Legg en fiberduk under steinene og klipp hull til plantene. Dekorstein er også fine å legge inntil grunnmuren på huset ditt for å bidra til at muren holder seg tørr. 

7. Ram inn hagen med hekk eller gjerde 

stakittgjerde i hagen med vakre blomster rammer inn hagen.
Et klassisk stakittgjerde rammer inn hagen, gjør den lun og hindrer innsyn. Den gjør seg også veldig lekkert til rosebusker som på bildet. (Foto: Colourbox)

Et pent stakittgjerde eller en frodig hekk rammer inn og gjør hagen din lun ,samtidig som det hindrer innsyn. Ønsker du en hurtigvoksende hekk som ser fin ut både på sommeren og på vinteren, kan agnbøk være svaret. Agnbøken er et løvtre, men i motsetning til de fleste andre løvtrær mister ikke agnbøken så mange av bladene om høsten. Istedenfor blir de brune bladene hengende på helt til de grønne bladskuddene spretter om våren. Agnbøken kan klippes slik du ønsker, og stjeler svært lite plass fra hagen din.   

Nyttige lenker

  • SkarpIHagen: Espen Skarphagen har en av Norges mest populære hageblogger med grunn. La deg inspirere.
  • Hageselskapet: Hagedilla? Meld deg inn i Hageselskapet.
  • Gardena: Ut å reise? Her er verdens flotteste hager.