Advokat: Dette kan du bygge uten søknad

Vet du hva du kan og ikke kan bygge uten å måtte søke om det? Huseierne har gode råd til prosjekter som ikke er søknadspliktig. (Foto: Colourbox)

Bygg først, angre etterpå? Mange nordmenn starter små byggeprosjekter i hagen uten å vite at de bryter reglene.

Med våren kommer både sola og byggeplanene – men også misforståelser. Mange har fått med seg at de kan bygge enkelte ting uten å søke, men få kjenner reglene godt nok til å vite hva som faktisk gjelder.

Per Christian Nordal, advokat i Huseierne.

– Folk hører at de kan bygge uten å søke, og tenker at det er fritt frem. Men de setter seg ikke inn i detaljene. Det er da det går galt, sier Per Christian Nordal, advokat i Huseierne.

Etter flere endringer i byggeregelverket er det nå åpnet for å bygge mye mer enn før – uten å sende søknad til kommunen. Likevel må tiltaket følge en rekke vilkår: avstandskrav, høydebegrensninger, lokale reguleringsplaner og tekniske krav.

– Det finnes mange eksempler på tiltak som ikke oppfyller vilkårene, og da er det ikke lenger unntatt søknadsplikt. I så fall må du søke på vanlig måte i etterkant. Og får du ikke godkjenning, risikerer du å måtte rive alt, sier Nordal.

DeWalt kapp- og gjærsag

DeWalt kapp- og gjærsag

Klassisk innrednings-/snekkersag med uttrekk for større kapasitet, og planfrest bord og anlegg for optimal nøyaktighet!
Sjekk prisen her

Drømmer du om ditt eget drivhus? Disse drivhusene er ikke søknadspliktige

Bruk hjelpemidlene – og spør hvis du er usikker

Direktoratet for byggkvalitet har utviklet digitale veivisere som hjelper boligeiere med å finne ut om tiltaket deres er søknadspliktig. Det er et godt sted å starte.

– Du kan krysse av for hva du vil gjøre, og få en ganske god indikasjon på om du må søke eller ikke. Men hovedregelen er enkel: Er du i tvil – spør kommunen.

Nordals klare råd til alle som går med byggeplaner i hagen denne våren er å sette seg grundig inn i reglene først.

Det kan spare deg for mye tid, penger og frustrasjon senere.

Disse tiltakene kan du nå bygge uten søknad:

Mange små byggeprosjekter som boder, terrasser og levegger kan faktisk gjennomføres uten byggetillatelse – så lenge du følger visse regler. Advokat Per Christian Nordal i Huseierne har laget en praktisk oversikt over hva du kan sette opp på egen tomt uten å sende inn søknad.

Her er Huseiernes oversikt over syv typiske tiltak du kan utføre uten å søke kommunen om tillatelse.

1. Frittliggende garasje eller uthus 
Du kan bygge et frittliggende bygg på inntil 50 m² (BRA/BYA), uten kjeller og med maks én etasje. Mønehøyden kan ikke overstige 4 meter, og gesimsen maks 3 meter. Bygget må plasseres minimum én meter fra annen bygning eller nabogrense, og kan ikke brukes til beboelse. Tiltaket kan ikke plasseres over ledninger i grunnen.

2. Lite tilbygg – nå også med rom for varig opphold 
Et tilbygg på inntil 15 m² kan oppføres uten søknad. Dette kan inkludere rom for varig opphold, som et ekstra soverom eller en utvidelse av kjøkkenet – forutsatt at øvrige krav til høyde, plassering og avstand til nabogrense er overholdt. Tilbygget må være understøttet og ha eget bæresystem. For tilbygg gjelder de alminnelige avstandskravene i lov eller plan.

3. Terrasse og platting 
Du kan bygge en terrasse inntil 1 meter over bakken, med rekkverk på maks 1,2 meter, og som ikke stikker mer enn 4 meter ut fra husfasaden. Terrassen skal tas med i beregningen av grad av utnytting. Dette betyr at den delen av terrassen som er mer enn 0,5 meter over det planerte terrengets gjennomsnittsnivå rundt konstruksjonen, skal medregnes i bebygd areal (BYA).

Plattinger som er inntil 0,5 meter høye, kan du bygge inntil nabogrensen – med mindre annet er bestemt i kommunale planer. 

4. Levegger og støttemurer 
Levegger på inntil 1,8 meter i høyde og 10 meter i lengde kan være unntatt søknadsplikt. Avstand til nabogrense skal ikke være mindre enn 1,0 m. Alternativt kan man sette opp levegg med høyde inntil 1,8 m og lengde inntil 5,0 m. Slike levegger kan  plasseres inntil nabogrense.

Mindre forstøtningsmurer er også tillatt – opptil en meter høye én meter fra nabogrensen, eller opptil 1,5 meter høye fire meter unna. Murer må ikke hindre frisikt ved vei. 

5. Gjerde og enkel innhegning 
Gjerder og innhegninger mot vei på inntil 1,5 meter høyde er tillatt, så lenge de ikke hindrer sikt. Gjerde mellom naboer er som hovedregel ikke søknadspliktig, og reguleres i stedet av grannegjerdelova. 

6. Biloppstillingsplass og intern vei 
Du kan etablere biloppstillingsplasser og adkomstveier internt på eiendommen – så lenge dette ikke innebærer vesentlig terrenginngrep og tiltaket plasseres minst én meter fra nabogrense. 

7. Mindre terrengendringer 
Du kan utføre planering eller fylling av terreng på inntil tre meters høydeforskjell i spredtbygd strøk, og inntil 1,5 meter i tettbygde områder. På eiendom for rekke- eller kjedehus o.l. med tett bebyggelse må avviket ikke være mer enn 0,5 m fra opprinnelig terrengnivå. Avstand fra fyllingsfoten til nabogrense må være minst 1,0 m. Tiltaket må plasseres minst én meter fra nabogrense og ikke hindre frisiktsoner. 

billig terrassebord
Rimelig terrassebord, Moelven furu, CU-impregnert, klasse 1

Rimelig terrassebord, Moelven furu, CU-impregnert, klasse 1

Pris nå: 20 kroner hos Byggeshop
Her får du den til laveste pris

Ikke glem dette:

Selv om tiltakene over kan være unntatt søknadsplikt, må de være i tråd med regelverket, herunder plan- og bygningsloven, vegloven, Byggesaksforskriten  (SAK 10) og Byggteknisk forskrift (TEK 10), samt kommune- og reguleringsplaner. Tiltak som f. eks bryter med byggegrenser, planformål, utnyttelsesgrad eller plasseres i forbudssoner – for eksempel nær sjø eller over ledningsnett – vil ikke være unntatt søknadsplikt. 

Les mer på våre temasider: