Hus

Guide til egenberedskap: Dette trenger du i en krisesituasjon

Det er viktig å ha nødvendige varer i hjemmet for å overleve en eventuell krise. Vi har sammlet alt du trenger til egenberedskapen.
Ved en eventuell krise er det viktig å ha egenberedskap på plass hjemme Vi har samlet alt du trenger til en enkel guide.

DSB anbefaler alle nordmenn å ha egenberedskap hjemme. Vi har laget en liste med alt du trenger ved en eventuell krisesituasjon.

Naturhendelser, krig, tekniske problemer, terror, store ulykker eller sabotasje kan føre til at man mister strøm eller vann, og at det blir vanskeligere å få tak i nødvendige varer. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at man har tenkt gjennom, og er forberedt på, hvordan du kan klare deg selv i minst tre dager ved en hendelse. Er du forberedt kan du kanskje også hjelpe andre som ikke er det.

Vi har laget en egenberedskapsliste over det DSB mener du minimum bør ha klart, og hvor du får bestilt dette på nett for å ha full beredskap hjemme:

Jod-tabletter

I tilfellet en atomulykke anbefaler DBS alle til å ha jodtabletter tilgjengelig hjemme. Tablettene skal forebygge radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen ved tilfelle av radioaktivt nedfall. Disse skal kun brukes etter anbefaling fra myndighetene. 

Det er viktig å være bevisst på at kosttilskudd med jod ikke gjør samme jobben som Jodix. Jodix har lang holdbarhet og gir en bedre beskyttelse dersom det uforutsette skulle skje. 

Spesielt barn, unge under 18 år, gravide og ammende har en større risiko for å bli utsatt for radioaktivt jod. Jodix er derfor et beskyttende tiltak ved en atomkrise. 

9 liter vann per person

Vi trenger vann for å overleve. Lagre rundt 9 liter vann per person i eget hjem.
Vi trenger vann for å overleve. Lagre rundt 9 liter vann per person i husstanden.

Man tar fort vann for gitt, det er bare å vri på krana så kommer det i strie strømmer. Når det plutselig er borte, blir gode råd dyre. Dermed er det en super forsikring å ha kanner med vann stående klart i tilfelle. Til en familie på fire bør man derfor ha to 20-literstanker stående.

Lagre vann i rene beholdere og la det stå kaldt og mørkt. Da kan vannet stå i årevis uten at det blir farlig å drikke det. Vannet kan etter en stund ta smak av beholderen, uten at dette gjør det farlig å drikke det.

For smakens skyld kan du bytte ut vannet én gang i året.

Hermetikk eller tørrmat

Det er viktig å ha nok mat lagret tilfelle en krise rammer oss. hermetisk mat i boks eller pose er perfekt å ha i boden.
Det er viktig å ha nok mat lagret tilfelle en krise rammer oss. hermetisk mat i boks eller pose er perfekt å ha i boden.

Du trenger minst tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person. Disse har lang holdbarhet og kan dermed lagres lenge.

Husk å velge mat du og de i familien synes er godt. Med det utvalget som finnes i dag, er det ingen grunn til å ikke kose seg med krisematen.

Snacks: Tørket frukt, nøtter, sjokolade og pålegg med lang holdbarhet

Få rask energi og hold humøret oppe med frukt, nøtter og sjokolade. Det kan også være smart å lagre pålegg med lang holdbarhet lagret hjemme.

Nøtter i små og store pakninger

Se utvalget av nøtter hos Sunkost her

Proteinbarer og nøttebarer

Se utvalget hos Sunkost her

Medisiner du trenger 

Sørg for å aldri gå tom for medisiner du er avhengig av. Du kan faktisk bestille reseptbelagte legemidler på nett så lenge du har en elektronisk resept.

Bestill medisiner og reseptvarer på nett

Klikk her for å gå til Farmasiet.no

Grill eller kokeapparat på gass

Det å ha en primus med tilhørende kjele stekepanne er et praktisk og enkelt produkt du kan ha med på tur, eller ved en krisesituasjon.
Det å ha en primus med tilhørende kjele og stekepanne er både praktisk og enkelt. Primusen kan enkelt med på tur, eller brukes ved en krisesituasjon.

Det er ikke noe særlig å spise kald tørrmat. Varm mat er definitivt noe som øker komforten. Sørg derfor for å ha en grill eller et turkjøkkken som går på gass eller ved tilgjengelig.

Husk at du også bør ha ekstra gassbeholdere liggende, i tilfelle du skulle gå tom.

Lyskilde og batterier

Det blir fort veldig mørkt uten strøm i vinterhalvåret i Norge. Sørg for å ha gode lyskilder som virker selv når strømmen har gått.
Det blir fort veldig mørkt uten strøm i vinterhalvåret i Norge. Sørg for å ha gode lyskilder som virker selv når strømmen har gått.

Stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe. Det blir fort veldig mørkt uten strøm i vinterhalvåret i Norge. Sørg for å ha gode lyskilder som virker selv når strømmen har gått.

Nitecore HC60 LED hodelykt

Kjøp her for 559 kroner

Med en laterne på batteri får du godt med lys i rommet. Lanternen Moji Color fra Black Diamond kan lyse i opptil 80 timer med tre AAA-batterier.

Moji lanterne

Kompakt lanterne med lys. Tåler regn, lyser i cirka 80 timer med en lysstyrke på 100 lumens. Velg mellom fem farger.
Kjøp her for 349 kroner

Husk også batterier og batteribank. Lykten fra Ledsavers fungerer både som en lampe og som en batteribank så du kan lade mobilen.

Ledsavers Campinglampe med powerbank

Campinglampe med LED-lys som sprer lyset i 360° og samtidig holder mobilen ladet. Lysstyrken kan justeres i tre nivåer, fra 400 til 1200 lm.
Kjøp her for 499,90 kroner

Ved-, gass- eller parafinovn

Hold varmen! Har du vedovn – sørg for å ha et lager med ved. Har du kun elektrisk oppvarming hjemme, anbefaler DSB at du skaffer deg en gassovn til oppvarming om krisen skulle ramme. Husk at du også trenger et lager med lightere eller fyrstikker.

Førstehjelpspakke

Førstehjelpsskrin er noe alle husstander trenger.
Førstehjelpsskrin er noe alle husstander trenger.

Er det noe ethvert hjem bør ha, er det et velutstyrt førstehjelpsskrin. Gjør deg kjent med innholdet i pakken, så du er klar om små eller store ulykker skulle inntreffe.

Husk å fylle på i førstehjelpsskrinet om du skulle bruke noe fra det. Sørg for at førstehjelpspakken også inneholder våtservietter og desinfeksjonsmiddel.

DAB-radio med batteri

Få tilgang til nyheter og beskjeder i en krisesituasjon via radio. Sørg for å ha en radio tilgjengelig som går på batterier.
Få tilgang til nyheter og beskjeder i en krisesituasjon via radio. Sørg for å ha en radio tilgjengelig som går på batterier.

Få tilgang til viktige nyheter og beskjeder i en krisesituasjon via radio. Sørg for å ha en DAB-radio som kan gå på batteri. Vil du være ekstra sikker, velger du en radio med flere oppladningsmuligheter.

Radioen fra Sangean kan lades via et solcellepanel i tillegg til vanlig micro-USB. Radioen har også innebygd sirene og lommelykt, med mulighet for innstilling for SOS-blinking. Du kan også bruke radioen som en batteribank til å lade opp for eksempel mobiltelefonen.

Toalettpapir

Sørg for å ha ekstra tørkepapir eller toalettpapir nok til tre dager i hus.

Varme klær, pledd og sovepose

Å holde varmen er noe av det viktigste du kan gjøre i en krisesituasjon – og kanskje det vanskeligste dersom det er skikkelig kaldt. Sørg for å ha nok varme klær – helst ull – tilgjengelig.

Få flere saker om det siste innen klær og mote her.

Les mer på våre temasider: