Restplass

Er Albania årets store reisetrend i 2024?

Bilde av en strand med krystallblått hav i Albania. I bakgrunnen kan man se små øyer som er dekt av grønne trær og planter. National Geographic kaller Albania for en av årets reisetrender i 2024, og vi forteller deg fem ting du kan forvente i dette vakre landet.
Krystallklar sjø er kanskje ikke det første man assosierer med Albania. Ksamil kan derimot by på nettop dette, og er en svært populær strand langs Albanias kyst. (Foto: Colourbox)

At dette landet blir sett på som årets reisetrend vil nok overraske mange. Vi har sett på hva som gjør Albania til et populært reisemål i 2024.

Drømmer du om å utforske nye steder er kanskje landet som blir sett på som årets reisetrend verdt å legge merke til.

Vi har sett på flere reiseanbefalinger i 2024 av store reisemagasiner som National Geopgraphic og Euronews, og her er det spesielt ett land som skiller seg ut, nemlig Albania.

pakkereiser
Reiser til Albania

Reiser til Albania

Den beste tiden å nyte sol og varme på i Albania er mellom mai til oktober.
Sjekk prisene hos Apollo

På utkikk etter billige reiser til en annen destinasjon? Sjekk ut alle våre tips til restplasser her!

Albania: Årets store reisetrend i 2024?

National Geographic velger å plassere Albania på «The Cool List 2024» som er en liste hvor de samler det de mener er årets kuleste reisedestinasjonener. Landet byr på en rik blanding av kultur, historie, og naturskjønnhet, og har tidligere blitt oversett til fordel for sine berømte naboer. Her får du blant annet urørte strender, historiske byer, varm gjestfrihet, utsøkt mat, og overkommelige priser.

– Albania er den mest økende destinasjonen i Europa i 2023, og fikk 56 prosent flere turister i 2023 enn samme periode i 2019, ifølge World Tourism barometer, sier ansvarlig redaktør for magasinet Vagabond Reiselyst, Torild Moland, til NRK.

billig reise
Restplasser til Albania

Restplasser til Albania

Den beste tiden å nyte sol og varme på i Albania er mellom mai til oktober.
Sjekk prisene hos Restplass.no

Dette landet ble forresten kåret til årets feriefavoritt i Europa av Lonely Planet.

Fem ting Albania kan tilby

Albania er et land som kan by på veldig mye.

– Her får du flotte strender, billige halvlitere med øl, stor familie-pizza til under hundrelappen og et trygt og fint sted og dra, forteller reiselivsjournalist Odd Roar Lange.

1. Fantastiske strender

Albania er hjem til noen av Middelhavets mest spektakulære strender, som ofte er mindre overfylte enn i mer kjente reisemål. Ksamil, sør i landet, er kjent for sine krystallklare vann og fine sandstrender, mens Dhermi tilbyr en blanding av avslapping og natteliv langs sin pittoreske kystlinje.

2. Rik historie og kultur

Landets historie strekker seg tilbake til antikken, og det er rikelig med historiske steder å utforske. Berat og Gjirokastër, begge på UNESCOs verdensarvliste, er kjent for sine godt bevarte osmanske bygninger og unike arkitektur. Butrint, et annet UNESCO-vernet arkeologisk sted, tilbyr innsikt i flere epoker av europeisk historie gjennom sine ruiner.

Bilde av Gjirokastër i Albania som også er på UNESCOs verdensarvliste. National Geographic kaller Albania for en av årets reisetrender i 2024, og vi forteller deg fem ting du kan forvente i dette vakre landet.
Albania byr på rik historie og kultur. Hva med å ta turen til Gjirokastër som ligger på UNESCOs verdensarvliste? (Foto: Colourbox)

3. Gjestfriheten

Albanere er kjent for sin gjestfrihet og vennlighet mot besøkende. Menneskene er varme og imøtekommende, nesten alle du prater med vil både vise og fortelle deg om landet sitt. Møter med lokalbefolkningen gir ofte minneverdige øyeblikk og dypere innsikt i den albanske kulturen og tradisjonene.

4. Utendørs eventyr

For de eventyrlystne tilbyr Albania et bredt spekter av aktiviteter. Landet har imponerende fjellkjeder som Dinariske Alper, perfekt for fotturer, fjellklatring og paragliding. Den albanske rivieraen og innsjøene, som Ohridsjøen, tilbyr fantastiske muligheter for vannsport og utforskning.

5. Gastronomi

Albansk mat er både variert og smakfull, med inflytelse fra både italiensk, gresk og tyrkisk kjøkken. Tradisjonelle retter som Byrek, eller burek og börek (en type pai), fërgesë (en ost- og pepperrett) og lokale sjømatdelikatesser er et must å prøve. Landet produserer også utmerket vin og olivenolje.

Albania er kjent for å være et billig land, og Lange anbefaler spesielt landet for deg som ønsker å gjøre for eksempel sommerferien billigst mulig. Her kan du lese flere av hans tips til hvordan du sikrer deg billige reiser til syden i sommer?

Er Albania trygt?

Et ofte stilt spørsmål om Albania er om landet er trygt. Dette stammer nok tilbake til tidligere konflikter som blant annet Kosovokrigen. Nå regnes landet generelt som et trygt reisemål med lav kriminalitet, ifølge UD.

– Unngå politiske opptøyer og demonstrasjoner, de kan bli voldelige. Offentlig sikkerhet er imidlertid gjennomgående god, skriver departementet på sin nettside.

Er man usikker er det alltid anbefalt å sjekke reiseinformasjonen på UD sine sider. Her får du oppdatert informasjon dersom sikkerhetssituasjon endrer seg.

Nabolandet til Albania er kanskje mer kjent for å være en feriefavoritt. Her finner alt du må vite om øyhopping i Hellas.

Les mer på våre temasider: