Helse

Aspartam på kreft-liste: Stoffet finnes i disse matvarene

Rekke med Pepsi Max-bokser i et kjøleskap. Verdens helseorganisasjon vil sette det kunstige søtningsmiddelet Aspartam på kreft-liste. Stoffet finnes i blant annet lettbrus som cola uten sukker og Solo Super. Vi har laget en liste med matvarer man finner Aspartam i.
Verdens helseorganisasjon vil erklære søtningsstoffet aspartam som mulig kreftfremkallende. Det kunstige søtningsmiddelet finnes blant annet i lettbrus. Vi har laget en liste som avslører noen av de mest populære matvarene og drikkene som inneholder, og ikke inneholder, aspartam. (Foto: ABC Guider)

WHO vil erklære aspartam som mulig kreftfremkallende. Vi har samlet matvarer som inneholder, og ikke inneholder, det kunstige søtningsmiddelet.

Er du en stor tilhenger av lettbrus, yoghurt eller tyggis uten sukker? Da har Verdens helseorganisasjon dårlige nyheter til deg.

Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at organisasjonen vil erklære et av verdens mest vanlige søtningsstoff, aspartam, for mulig kreftfremkallende.

I en studierapport publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet The British Medical Journal i 2022, kommer det også fram at kunstig søtningsstoff, som aspartam, er knyttet til økt risiko for både hjertesykdom og hjerneslag.

Her kan du lese flere gode tips og triks til hvordan du kan forbedre helsen din.

Hva er aspartam?

Aspartam er et søtningstoff som er 200 ganger søtere enn strøsukker (sukrose), og inneholder null kalorier, skriver NHI, og forklarer at vi må ha konsumert om lag 500.000 tonn sukker ekstra for å oppnå samme søtsmaken. Stoffet er derfor populært å bruke i sukkerfrie produkter som for eksempel lettbrus.

FHI skriver at aspartam har vært tillatt å tilsette mat i snart 40 år.

– I løpet av mange år er det publisert en rekke studier om  hvilke effekter søtstoffene kan ha på folks helse. Slike studier bli vurdert av ekspertgruppene i EFSA og WHO med jevne mellomrom, sammen med all annen ny informasjon om søtstoffene, skriver de.

Matvarer med og uten aspartam

NHI skriver at aspartam brukes i over 6000 produkter, inkludert matvarer, farmasøytiske og personlige pleieartikler (f.eks. kosmetikk). Vi har laget en liten liste med populære sukkerfrie matvarer på det norske markedet som inneholder, og ikke inneholder, aspartam.

Hvilke matvarene inneholder aspartam?

 • De fleste lettbrus, som for eksempel Pepsi Max, Cola uten sukker, Solo super og flere.
 • Sukkerfri tyggegummi fra Extra.
 • Sukkerfri pastiller fra Dent
 • Red Bull uten sukker, samt de fleste andre energidrikker uten sukker.
 • Go’Morgen yoghurt uten sukker fra Tine.
 • Yoghurt uten sukker fra Q-Meieriet.

Hvilke matvarer inneholder ikke aspartam?

 • Eldorado Gele uten sukker
 • Saft fra Fun Light og Zeroh
 • Brus fra Kolonihagen
 • Tine iste uten sukker
 • Yoplait Double 0
 • Sukkerfri pastiller fra Läkerol

Her får du svaret på hvorfor noen aldri legger på seg!

Dette sier Folkehelseinstituttet

Seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI), Trine Husøy, sier til VG at hun ikke er kjent med at det er kommet nye kreftstudier på aspartam.

– Vår vurdering er at aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge, basert på tidligere vurderinger, sier Husøy til VG.

Du trenger med andre ord ikke slutte å drikke lettbrus på grunn av aspartam med det første. Men når sant skal sies vil det alltid finnes sunnere drikke å hydrere seg med enn lettbrus.

Er du avhengig av kullsyre kan drikker som Farris og Bris være et godt alternativ. Du kan eventuelt lage kullsyrevann hjemme med en SodaStream, hvor du kan tilsette smakene du selv ønsker.

Les også: Visste du at det å gjøre en så enkel tabbe som å drikke for lite vann kan ha innvirkning på vekten din?

Lag drikke med kullsyre selv
SodaStream Terra Megapack

SodaStream Terra Megapack

Sjekk laveste pris her

Vi har spurt eksperten: Disse bør ha blodtrykksmåler hjemme.

Les mer på våre temasider: