Reise

Atlanterhavsveien: Norges vakreste biltur

Atlanterhavsveien går mellom kristiansund og molde og er 8,3 kilometer lang. oversiktsbilde
Atlanterhavsveien er blant landets mest besøkte naturbaserte turistattraksjoner. Den er også hyppig brukt i Hollywood-filmer, og var blant annet med i den siste James Bond-filmen. (Foto: Colourbox.com)

Atlanterhavsveien snor seg gjennom dramatisk kystlandskap og inviterer til storslåtte opplevelser langs vestlandskysten.

Atlanterhavsveien (også kalt Atlanterhavsvegen) ble åpnet i 1989 og i 2005 ble den kåret til århundrets byggverk i det 20. århundret. Atlanterhavsveien, som har status som Nasjonal turistvei, er tidligere kåret til verdens fineste bilvei av den britiske avisen The Guardian.

På Startsiden Guider finner du flere gode reistips

Denne utrolige veien, som går over elleve broer, er hyppig brukt av både lokalbefolkningen og turister. Det er svært forståelig hvis du føler for å ta den flere ganger på rad, som en berg-og-dalbane.

På bilferie står du fritt til å legge opp turen etter egne ønsker og stoppe der det frister mest. Veien er målet og strekningen du kjører trenger ikke å være så lang hvis du tar deg god tid til å oppleve underveis. Bilferie egner seg også godt med barn i siste liten.

Atlanterhavsveien går mellom Molde og Kristiansund

to syklister som sykler atlnaterhavsveien
Atlanterhavsvegen er kåret til Norges flotteste sykkeltur. Det er en opplevelse fylt av kontraster og vakkert landskap (Foto: Terje Rakke / Visit Norway)

Drømmer du om å kjøre bil i havgapet omgitt av vakker vestlandsnatur? Atlanterhavsveien bukter seg mellom Molde og Kristiansund, over holmer og skjær og lave broer.

Annonselenke

Taktilt på bil: camping for den eventyrlystne

Veien i seg selv er kun 8,3 kilometer lang. Strekningen er likevel blitt omtalt som verdens vakreste biltur på grunn av sine dramatiske og vakre omgivelser. Attraksjonene er mange underveis, så det gjelder å ta seg god tid. Det er flere overnattingsmuligheter underveis.

Håholmen Havstuer

Bo i koselige rom på den vakre øya Håholmen. Puben Silver Bell serverer lunsj og småretter, mens Ytterbrygga Restaurant spesialiserer seg på solid norsk sjømat. Den gamle bakerikafeen er et hyggelig sted for en rolig morgenkaffe. Håholmen Havstuer tilbyr også unike fisketurer, havsafari og båtturer.
Booking.com

Du kan også velge å oppleve Atlanterhavsveien fra sykkelsetet, for strekningen ble kåret til Norges flotteste sykkeltur av ut.no i 2010.

Med Atlanterhavsveien og kyststien som høydepunkt, er turen på cirka 80 kilometer mellom Kristiansund og Bud en flott opplevelse. Underveis vil du oppleve alt fra rolig myrlandskap og skogsområder til havets sterke krefter.

Ingen bompenger på Atlanterhavsveien

Hva det koster å kjøre Atlanterhavsveien, er et spørsmål som ofte er søkt etter på Google. Det er gratis. Dette kan man også enkelt undersøke selv ved å benytte seg av bompengekalkultatoren til Fremtid Service. De har ansvaret utstedelse av bombrikken.

Spektakulære rasteplasser og turstier

Atlanterhavsveien utsiktsstien på eldhusøya er spektakulær og åpen hele året. bildet viser en mann som går stien i solnedgang
Utsiktsstien på Eldhusøya er en rundtur som passer alle og er åpen hver dag, hele året. (Foto: Roger Ellingsen / Statens Vegvesen)

Eldhusøya er den største av rasteplassene og ligger ytterst i havgapet. Her finner du både turistinformasjon og en koselig kafé som serverer lokal og hjemmelaget mat. Når du stopper her bør du også ta turen ut på svevestien som går rundt øya. Utsiktsstien er laget av rister som er bygget over terrenget, og gir deg følelsen av å sveve når du vandrer på den.

Ønsker du mer spektakulær utsikt stopper du også i Askevågen og går ut på den lille arkitekttegnede utsiktsverandaen som gir deg panoramautsikt utover hele kystlandskapet.

10 unike campingplasser i Norge

Se lundefugler på fugløya Runde

lundefugl blir kalt puffen bird på engelsk. den kan sees på fugleøya runde langs atlanterhavsveien
Folk reiser fra hele verden for å observere lundefugler på fugleøya Runde langs Atlanterhavsveien. (Foto: Colourbox)

Fugleøya Runde ligger også langs ruta. Øya tilhører øygruppen Sørøyene, og er kjent for å huse et av landets eldste fyr og Norges sydligste fuglefjell. Rundt 500.000 fugler hekker på Rundefjellet hvert år.

Øya besøkes også av skattejegere på jakt etter gull- og sølv-mynter fra frakteskipet «Akerenda», som forliste utenfor Runde i 1725.

Har du lyst til å oppleve vestkysten med båt, kan du booke deg en fisketur med en lokal fiskeguide ved Hustadvika. Kanskje får du storfangst til dagens middag?

Du kan også legge ut på fisketur på egen hånd og prøve lykken fra et av de mange svabergene langs veien, eller ved en av fiskebroene som er bygget langs Atlanterhavsveien.