Reise

Badetemperatur: Hvordan måle riktig temperatur i vannet?

Bilde av en badestrand i Norge med flere badende folk. Det er en hvit sandstrand ved et vann med skog i bakgrunnen og foran stranden er det en gressplen. Solen skinner fra en skyfri himmel og temperaturene er herlige i både vann og på land. Vi har samlet badetemperaturer fra noen av de mest populære badeplassene i Norges største byer, som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Kongsberg, Lofoten og Hamar. Hva de er, samt hvor og hvordan du selv kan holde deg oppdatert på badetemperaturene hos yr.no og havvarsel.no viser vi deg.
Vi har samlet badetemperaturer fra noen av de mest populære badeplassene i Norges største byer, som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Kongsberg, Lofoten og Hamar. Hva de er, samt hvor og hvordan du selv kan holde deg oppdatert på badetemperaturene viser vi deg. (Foto: Thomas Venger Claussen / Startsiden.no)

Folk har strømmet til badeplassene i finværet i Oslo og mange andre steder. Her ser du hvor enkelt det er å finne badetemperaturen der du er.

Med mye sol og syden-stemning mange steder rundt i landet, blir det fort gode sommertemperatur på badevannet. Men hvor ofte har du ikke lurt på hvor varmt eller kaldt det faktisk er når du er på vei ut i vannet? Vi har samlet badetemperaturer fra noen av de mest populære badeplassene i Norges største byer. Hva disse viser, samt hvor og hvordan du selv kan holde deg oppdatert på badetemperaturene, forteller vi deg under her.

Vil du ha mer inspirasjon til hva du kan gjøre i sommer-Norge? Her samler vi alt vi skriver om norgesferie.

Hvordan er badetemperaturene hittil i sommer?

Mens stadig flere utvider badesesongen vil nok de fleste av oss like at vannet er varmt. Det gjøres daglige målinger av badetemperaturen av flere aktører over hele Norge. Enkelte steder er det også mulig for deg å bidra med å måle og registrere temperaturen i vannet der du bader. Slik bidrar du til enda bedre oversikt.

Det er flere steder du kan finne og selv bidra med å registere temperaturen i badevannet. Hos Yr.no og Havvarsel.no er det lett å planlegge hvor du kan dra på din neste badetur. Tips oss gjerne om steder med høy temperatur i badevannet.

Disse solkremene er forresten best i test hos Forbrukerrådet!

Oslo, Bergen eller Stavanger? Hvordan er badetemperaturen?

Bilde av en bok og et pledd på et svaberg ved en badestrand i Norge Solen skinner fra en skyfri himmel og temperaturene er herlige i både vann og på land. Vi har samlet badetemperaturer fra noen av de mest populære badeplassene i Norges største byer, som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Kongsberg, Lofoten og Hamar. Hva de er, samt hvor og hvordan du selv kan holde deg oppdatert på badetemperaturene hos yr.no og havvarsel.no viser vi deg.
Nå stiger badetemperaturene! Vi forteller hvordan du måler dem nøyaktig.

Sognsvann i Oslo har ferskvann, og ligger ofte høyt på temperatur-skalaen i hovedstaden med godt over 20 grader, mens også hvis du tar badeturen til Sørenga eller Huk med saltvann er det også målt godt over 20 grader, viser havvarsel.no 

Rundt Oslofjorden er det Fornebu i Bærum  som har toppet med 20 grader i vannet, mens Fredrikstad i Østfold hittil i sommer har hatt 17-18 grader i vannet ved Helleskilen.

Kongsberg har en av landets høyeste registrerte temperaturer i vannet hittil i år med rundt 20 grader i Buvatnet.

I Stavanger er det denne uken målt 15 grader i Nedre Tastasjøen, mens varmest i vannet i Rogaland er det målt i Vindafjord med 16,5 grader. 

Sjøbadet på Nordnes i Bergen er populært, men har hittil i år kun hatt 15,7 grader.

I Kristiansand varierer temperaturen i sjøen, men Hamresanden lå lenge stabilt på 22 grader, mens Bystranda har målt 17.4 grader.

For bra temperatur i vannet i Trondheim kan Tømmerholtdammen være et bra alternativ med 19 grader som foreløpig topp.

I andre enden av temperaturskalaen ligger Nord-Norge. I Nordland viser badetemperaturlisten til yr.no kun 9 grader på Ramberg i Lofoten.

Rundt Mjøsa er det Koigen i Hamar som byr på best badevann med en temperatur på mellom 18 og 19,5 grader.

Populær i vannet: Disse SUP-brettene er best i test i 2024.

Hvordan måle badetemperaturen riktig?

De fleste kjenner nok på badevannet ved å dyppe hånden i vannet eller ved å prøve seg med å vasse, men det finnes også egne termometer til å måle temperaturen i vannet. Og når du gjør det, og om du vil ha det mest mulig nøyaktig, så er det verdt å merke seg at ved overflaten vil vannet alltid være varmest. Skal målingen være riktig må det dermed gjøres på ca. mellom en meter og en halv meters dyp. Ha termometeret minst to minutter under vann før du leser av resultatet. Det samme gjelder når du er ute vil måle badetemperaturen fra båt.

Husk på sikkerheten når du er ute på sjøen eller vannet. Her kan du lese om hvilken redningsvest eller flytevest som er anbefalt.