Gjør det selv

Båtpuss: Hvordan klargjøre båten for sommeren

båter på land som er klare for båtpuss før sesongen
Våren er tiden for båtpuss. Det er mye man må huske på før båten er klar for vannet. Her finner du tips til hvordan du bør gå frem. (Foto: Colourbox)

Båtsesongen er endelig her. Vi har samlet en rekke tips om hva som er lurt å tenke på før du setter båten din på vannet.

Fritids- og småbåter må pusses og klargjøres før sesongen. Før sjøsetting er det flere oppgaver som må gjøres, blant annet vask, polering, bunnstoff og motorsjekk. Her gir vi deg ulike råd og tips om produkter som kommer til nytte når familiebåten skal klargjøres for sommerens maritime eventyr.

Rengjøring av båt

Den viktigste formen for vedlikehold en båteier kan gjøre, er vanlig rengjøring av båten. Det viktigste du gjør, er å vaske båten grundig innvendig og utvendig når den blir tatt opp etter sesongen. Da vil du spare tid og arbeid når vårrengjøringen starter, men det er ikke krise om du har ventet.

Vask hele båten ferdig før du setter i gang med polering. Da sikrer du deg at kraftige vaskemidler fra overbygget ikke kommer ned på poleringen. Vi ønsker jo ikke at poleringen er skjoldete og stygg.

Videre er det lurt å spyle undersiden med en høytrykkspyler slik at du garanterer at alt av smuss og saltrester fra sjøen kommer av båten. Vaskekjemikalier som båtvask og glassfiberrens er produkter som kommer godt med.

Under finner du en rekke produkter som gjør vaskingen enklere:

Vask og polering
Annonselenke

Polering av båt

Polering kan være en tidkrevende og lang prosess i båtpussen. Vi anbefaler at båten skal gjennom tre ulike steg for å få en jevn og fin glans som forhåpentligvis holder hele sommeren.

Først ut i poleringsprosessen er rubbing som er en form for «pussing» av glassfiberen på båten. Produktet som brukes inneholder større korn enn poleringsmiddel og skaper små riper i båten. Dette brukes for å fjerne skrammer og hakk som kom på skroget i løpet av fjorårets sesong.

Turtlewax Poleringsmaskin
turtlewax poleringsmaskin inkludert poleringsputer

Turtle Wax Poleringsmaskin

Komplett poleringspakke som inneholder det du trenger for å gjøre poleringsjobben raskt og enkelt. Pakken inneholder: – Turtle Polermaskin 850W – 2 stk poleringsputer for normal lakkrens og voksing – 1 stk praktisk oppbevaringsbag til polermaskin og tilbehør
Kjøp hos Bildeler.no

Etter rubbing går vi på med polering. Poleringen vil fjerne de små ripene som rubbingen laget i glassfiberen, samt gi båten mer glans. Det anbefales å jobbe i små partier på cirka 1×1 meter og poleringen bør gjøres i skyggen for å oppnå best resultat.

Mange vil si at polering av båten er hardt arbeid ettersom melkesyren raskt melder seg i armen. Da kan poleringsmaskin være et godt hjelpemiddel som kan gjøre jobben lettere for deg.

Helt til slutt kommer vi til voksing. Vi anbefaler å legge et lag med voks etter polering. Dette er ikke noe alle gjør, men produktet opprettholder glansen en lenger periode sammenliknet med hva polering ville gjort alene.

Påføring av bunnstoff på båt

Bunnstoff fungerer som en beskyttelse for skroget på båten. Stoffet påføres under vannlinjen og forhindrer alger og skjell i å feste seg. Det finnes ulike typer bunnstoff: hardt bunnstoff og selvpolerende bunnstoff. Hvilken du foretrekker er egentlig opp til deg, men produktene har forskjellige fordeler.

Selvpolerende bunnstoff er et glattere stoff som er enkelt å påføre båten. Produktet vil polere seg selv av båten i løpet av sesongen slik at ikke bunnstofflaget blir tykkere for hvert år.

Jotun bunnstoff
Annonselenke

Hardt bunnstoff har som navnet tilsier en hardere konsistens og blir sittende fast på skroget under hele sesongen. Produktet er robust, slitesterkt og passer til båter som trekkes opp på stranden eller en henger etter bruk. Produktene må vedlikeholdes like hyppig som selvpolerende, men må til gjengjeld pusses vekk for å unngå flere lag.

Etter påføringen av bunnstoff er det på tide å lage en vannlinje. For å få rett og pen vannlinje, anbefales det å bruke maskeringsteip for best resultat. Som en huskeregel skal den være i kant med vannet og er som regel malt i hvitt.

Impregnering av kalesje

De fleste båter i en viss størrelse kommer i dag med en kalesje. Kalesjen er praktisk til beskyttelse og skjerming av all type vær, men dersom den lekker vann, mister den mye effekt. Derfor er det viktig å gi den kjærlighet i form av impregnering som øker holdbarheten med flere år og beskytter mot sopp, råte og mugg.

Klargjøring av båtmotoren

Motoren er noe av det viktigste vi kan ta vare på ved båten. Om den blir ødelagt kan det bli en kostbar affære. Under finner du tre enkle grep du selv kan gjøre for å forhindre skade og unødvendig reparasjon på motoren:

Sørg for årlig oljeskift på båten

Alle båteiere bør vurdere å bytte motor- og girolje hvert år. Dette er en god måte å forebygge motorhavari på og er en enkel og grei prosess som kan gjøres på verksted, men som du også fint kan klare selv.

Sjekk drivstofftank og kjølevannssystem

I tillegg er det viktig å bytte drivstoff og kjølevannsfilter. I løpet av vinteren kan det samle seg vann i filteret som igjen kan føre til vann i motoren. Dersom det er vann i filteret, bør det byttes og tappes før båten settes på vannet.

Tennplugger må byttes ut

Bytting av tennplugger er en viktig del av vårklargjøringen av båten siden de blir brukt til å starte motoren ved å sende små gnisninger. Dersom de er slitt, vil ikke gnistene bli sendt ut fra tennpluggen.

Dette kan føre til at motoren ikke vil starte, derfor er det lurt å gå over tennpluggene hver sesong for å se om de trenger å skiftes ut. På den måten lager du deg en billig forsikring på at motoren starter hele sommeren.

Nyttige lenker:

Les mer på våre temasider: