Smarte tips


Beise terrassen: Dette må du tenke på

Malekost på terrassebord
Når du beiser terrassen er det viktig å ha gjennomført alt av riktig forarbeid, vi forklarer hva du må tenke på. (Foto: Colourbox)

Planer om å beise terrassen i år? Vi viser deg hvordan du beiser terrasse riktig, hva du bør huske på og hvilke fallgruver du kan gå i.

Hvor ofte bør man beise terrassen?

Treverket på plattingen er sterkt eksponert for UV-stråler fra solen. De bryter ned trefibrene og fliser opp gulvet. Derfor bør du beise terrassen din jevnlig. Gjør du grunnarbeidet riktig, og legger ett strøk terrassebeis kan du vente to til fire år før det er behov for en ny runde.

Pigmentert beis beskytter bedre enn klar beis.

­– Pigmentene i terrassebeisen gir ikke bare en estetisk forandring, de gir også en god beskyttelse mot UV-lyset som bryter ned trefibrene. Klar beis beskytter normalt mindre enn pigmentert beis, sier Per Myhre, teknisk servicesjef hos Nordsjö.

Malermester Morten Fehn i verktøyleverandøren Jordan har ett tydelig råd om hva du bør følge med på:

– Du ser at plattingen trenger ny behandling når treverket virker tørt og slitt, og når regnvann ikke lenger perler seg på overflaten, men trekker ned i treverket, sier han.

Forarbeidet er forutsetningen

Hand på terrassebord
Forarbeidet er mye av forrutsetningen for en god beisejobb. Terrassen må være tørr og inneholde maks 16 prosent fukt. (Foto: IFI.no)

Før du beiser terrassen er det to forhold som må være tilstede. Terrassen skal være godt rengjort og treverket må vær tilstrekkelig tørt og inneholde maks 16 prosent fukt. Her finner du guiden Hvordan vaske terrassen riktig

– Også en ny terrasse bør renses og beises så raskt som mulig etter at den er ferdigstilt. Når trykkimpregnert treverk har stått til tørk en tid, kan en fuktmåler gi en indikasjon på hvor tørt treverket er blitt. Saltene i impregneringen kan påvirke resultatet og måleren gir derfor ingen eksakte svar, men er en god indikator, sier Per Myhre i Nordsjö.

Stanley fuktighetsmåler

Stanley fuktighetsmåler

Fuktmåler som måler fukt i byggemateriale og tre.

FREMGANGSMÅTE:

1. Dette trenger du

Finn frem utstyret du trenger:

 • Feiekost
 • Slipepapir 
 • Dekkematerialer
 • Malerull
 • Pensel
 • Malekar
 • Arbeidshansker er godt å ha for hånden. 
 • Fille. Bruker du pensel til påføring, trenger du også en fille til å tørke opp overskytende beis med.

  Du trenger også godt og riktig vær, men det er viktig at du ikke beiser i direkte solskinn. Sjekk også værmeldingen slik at du ikke risikerer at det regner før beisen er tilstrekkelig tørr.

  Butinox
  Butinox Terrassebeis 2,7 liter

  Butinox Terrassebeis 2,7 liter

  Hagemøbler: Trendy lounge i rotting, tre eller aluminium

  – Les bruksanvisningen til produktet du har valgt, og følg instruksene så godt du kan, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk servicesjef hos Butinox og Tyrilin.

  2. Klargjør treverket

  Klargjør treverket før du setter i gang med beisingen, da får du best resultat. (Foto: IFI.no)

  Fei vekk løst skitt og smuss. Slip vekk slitt treverk og fibre som har reist seg etter at du vasket terrassen. Fjern støv med en tørr mikrofiberklut.

  Til pussing
  Bosch Slipemaskin

  Bosch Slipemaskin

  3. Forberedelse

  Dekk til steder du ikke skal påføre beis. Slå over beis i et malekar, legg gjerne et stykke dekkefilt under karet, slik at det ikke spruter.

  4. Beis i vei

  Når du maler er det viktig å bare ta noen bord om gangen og ikke slutte midt på et bord. (Foto: Chera Westman/IFI.no)

  Påfør beisen med pensel eller rull montert på forlengerskaft. Skaftet gjør at rekkevidden øker, og at du slipper å krabbe på kne mens du arbeider. Det gjør at jobben går raskere og er mindre slitsomt for kroppen.

  https://www.startsiden.no/guider/hagemobler-trendy-lounge-i-rotting-tre-eller-aluminium

  – Arbeid over et par bord av gangen. Beisen skal påføres vått-i-vått og få tid til å trekke inn i treverket. Rull frem og tilbake og på tvers av bordene og hold overflaten fuktig til du ser at treverket er mettet, sier Morten Fehn.

  5. Tørk av overskytende beis

  Malekost med teleskopstang og balje med beis på terrasse
  Ikke ta pause fra arbeidet midt på et bord. Vent med kaffekoppen eller toalettbesøket til du har beiset hele lengden ferdig.  (Foto: Chera Westman/IFI.no)

  Beisen skal ikke danne film på overflaten. Når treverket har fått nok beis, dannes våte flekker på overflaten. Stryk ut rullemønsteret og fjern overskytende beis med en pensel, fille eller med en rull som kan låses. Penselen kan også brukes til å få ned beis i sprekkene mellom bordene, dersom rullen ikke kommer til der.

  – Ikke ta pause midt på et bord, men gjør deg ferdig med hele lengden før du eventuelt hviler, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

  Hagemøbler: Slik velger du riktige spisemøbler

  6. Gjenta til ferdig

  Gå så videre med påføring på de neste bordene. Vær forsiktig og nøye når du beiser slik at du ikke får skjolder, overlappinger og såkalt dobbelpigmentering.

  – Du kan gjerne dekke til bordene ved siden av dem du arbeider med for å slippe å få beis på dem før du du kommer så langt. Arbeid etappevis på denne måten til du har beiset hele plattingen, sier Per Myhre.

  Forleng sommeren med pergola, paviljong og hagetelt

  Ofte stilte spørsmål:

  Hvor lenge må terrassen tørke før beising?

  Dette varierer etter vær og forhold, men den skal inneholde maks 16 prosent fukt. For å sjekke fukten kan du benytte deg av en fuktmåler. 

  Hvor ofte bør jeg beise terrassen?

  Normalt hvert 2-4 år. 

  Når kan man beise terrassen etter regn?

  Så snart terrassen inneholder maks 16 prosent fukt. Dette sjekker du enkelt med en fuktmåler.

  Hvor lenge må terrassen tørke etter beising?

  Dette varierer så her er det viktig å lese på instruksjonen på beisen du har brukt. Er det godt og varmt oppholdsvær kan man i noen tilfeller bruke terrassen igjen etter ett døgn. 

  Her har du en video med inspirasjon til forarbeidet før beisingen:

  Les mer om å beise terrasse: