Beredskapslager hjemme: Liste over hva du trenger i en krisesituasjon
Et beredskapslager sikrer at du har mat, varme og lys hjemme i minst syv døgn i en krisesituasjon. Her er listen over hva du trenger.
Et beredskapslager er egenberedskapen du selv kan gjøre for å klare deg selv i noen dager, samt sikre dine mest nødvendige behov i tre døgn om en krise skulle oppstå. Kriser kan ifølge DSB være alt fra uvær, tekniske problemer, terror, krig eller naturhendelser.
Dette er alle ting som kan gå ut over tilgang til strøm, noe vi alle i stor grad er avhengige av og som vi vanligvis har god tilgang på i hverdagen. Mister vi strømmen vil det gå ut over både lys, oppvarming, mulighet for matlaging slik vi vanligvis gjør det, samt bruk av elektronikk og varmtvann. Da er det lurt å ha et lager som sikrer at du fortsatt har tilgang på det mest nødvendige om du skulle trenge det.
Ønsker du flere tips som dette som omhandler trygghet og helse? Her finner du samlesiden vår med alt vi skiver om helse.
Utsolgt for vannkanne til beredskapslager
Vanndunk 10 liter, næringsmiddelgodkjent
VG meldte i fjor om en Ipsos/ DSB-rapport som viste at én av tre er bekymret for å bli berørt av en større krise. Her har VG snakket med direktør i DSB som forteller:
– Det viktigste er å tenke gjennom hva du trenger hvis varme og vann blir borte i lengre perioder. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å være rustet for å klare seg hjemme i noen dager.
Østlands-Posten kunne tidligere fortelle at butikkene ble utsolgt for vannkanner som følge av at folk handler inn til beredskapslageret sitt.
Tidligere forsvarssjef Harald Sunde, har ledet Totalberedskapskommisjonens arbeid – en kommisjon satt ned av regjeringen for halvannet år siden for å vurdere og videreutvikle samfunnsikkerhet og beredskap i Norge – og under en pressekonferanse i sommer sier Sunde at nordmenn må bli bedre forberedt på kriser. Han anbefaler ifølge Nettavisen myndighetene til å gi krystallklare råd til hvor mange dager folk må klare seg selv ved en eventuell krisesituasjon og sier:
– Alle bør ha egne beredskapslagre hjemme.
Sunde fikk også spørsmål fra pressen i salen om hva befolkningen bør ha av beredskapslagre hjemme og her anbefaler han å følge rådene til DBS.
Når du skal velge den en vanndunk skriver Wikipedia at det er viktig at den er næringsmiddelgodkjent om du skal bruke den til vann som skal drikkes.
Vannbeholder med kran fra Iceman
Råd om egenberedskap
De grunnleggende behovene som må dekkes i en eventuell krise er ifølge Sikkerhverdag.no varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Husk også på å tilpasse til din egen husholdning og deres behov. Har du baby, er noen i husholdningen avhengig av medisiner eller har dere allergier må alt dette tilpasses. Tilgangen til butikker er i de fleste av nevnte krisesituasjoner ikke tilstede så da er det viktig å også ha tilpassede nødvendigheter til rådighet i egenberedskapslageret ditt.
Vet du hvordan man fyrer riktig i peisen? Bare 10% gjør det riktig
Beredskapsliste over hva du trenger til egenberedskap hjemme
Sikkerhverdag skriver også at du også bør vurdere om du har mulighet til å hjelpe andre trengende familiemedlemmer i en slik situasjon, samt påse at du er kjent med hvordan utstyret du har til rådighet brukes.
Dette er beredskapslageret som kan være med på å dekke grunnleggende behov:
Beredskapslager mat og drikke:
- 9 liter vann per person
- Én pakke havregryn per person
- To pakker knekkebrød per person
- Tre bokser med middager på hermetikkbokser, eller tre poser tørrmat per person
- Et par poser tørket frukt, nøtter, sjokolade og kjeks
- Tre bokser pålegg med lang holdbarhet (for eksempel syltetøy med lang holdbarhet eller hermetikk-pålegg som makrell i tomat, leverpostei).
Brennverdi i forskjellige treslag: Du blir overrasket over hvor bjørkeved er på listen.
Beredskapslager annet:
- Medisiner du og andre i husholdningen er avhengig av
- Førstehjelpspakke
- Tørkepapir og toalettpapir
- Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
- Andre sanitetsprodukter
- Ved atomhendelser bør du også ha jodtabletter til alle i husholdningen under 40 år, samt gravide, ammende eller barn som bor hjemme. Ler mer her.
- Varme klær, gjerne ull, pledd og soveposer
- Ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
- Stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe
- Fyrstikker eller lighter
- Grill eller kokeapparat som går på gass
- Batterier, fulladede batteribanker og mobillader til bilen
- Batteridrevet DAB-radio
- Litt kontanter
- Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/rødsprit til oppvarming og matlaging
Kilde: Sikkerhverdag.no
Topp 10 tips for å spare strøm
Snøgg Home førstehjelpsskrin
Sangean Dynamoradio for DAB+- og FM-signal
Kaliumjodid
25-4 UL, stormkjøkken
DSB egenberedskaps-brosjyre:
Her finner du DSB sin egenberedskaps-brosjyre.