Shopping

Best i test: Dette er de beste Polaroid- og instantkameraene

Polaroid og andre instantkameraer.
Best i test: Polaroid og andre instantkameraer lever i beste velgående! Dette er de beste du kan kjøpe akkurat nå. (Foto: Startsiden)

Polaroid og tilsvarende kameraer ser kanskje ut som de du kjenner fra før. Under overflaten lurer det seg derimot nye og smarte løsninger!

Det er noe helt spesielt, og for mange også svært nostalgisk, med polaroid-kameraer som umiddelbart printer ut bildet du nettopp har knipset. Å kunne ha et fysisk minne rett i hånda, som du kan gi bort eller henge opp på kjøleskapet er liksom litt mer håndfast og personlig enn et mobilbilde som forsvinner i en evig feed av innhold. 

Et slikt kamera kalles instantkamera, og ble funnet opp og patentert av Polaroid da de lanserte sitt første kamera med selvfremkallende film helt tilbake i 1948. Siden den gang har populariteten til instantkameraene svunget opp og ned, og i dag er de særegne kameraene tilbake på en oppadgående kurve, spesielt blant unge. 

Moderne instantkameraer appellerer spesielt til unge amatørfotografer, som liker den retro looken, samt gimmicken det er å få fysiske print av bilder man nettopp har tatt. Noen av kameraene har mange digitale funksjoner, som ulike filtere, mens andre er litt mer spartanske og fungerer mer eller mindre slik folk flest kjenner og husker typiske Polaroid-kameraer. 

På jakt etter flere best i test-saker eller saker om spennende duppedingser? Se vår samleside for elektronikk her

Selv om Polaroid er og var markedsledende, er det også et knippe andre kameraprodusenter som lager slike kameraer. Kodak og Fujifilm for eksempel. Vi har samlet de beste av dem her, slik at det blir enklere å finne hvilket som passer deg eller den du skal gi det bort til best:

Designikonet – Polaroid Now+

Dette instantkameraet fra Polaroid ser slående likt ut de Polaroid-kameraene mange kanskje kjenner fra før av, og har blitt veldig populært. Hos Techradar og Digital Camera World får det veldig gode skussmål, blant annet for den gode bildekvaliteten i stort format.

– Det oppdaterte Now+ er Polaroid sitt mest komplette instantkamera hittil, skriver Techradar.

Kameraet kan kobles til en tilhørende app, som lar deg utforske og eksprimentere med en rekke funksjoner som selvutløser, dobbel eksponering og manuelle eksponerings-funksjoner.

Polaroid Now+

Sjekk prisen!

Hybriden – Fujifilm Instax Mini Evo

Dette kameraet er kroneksempelet på hva man kan få til når kameraprodusenter legger til rette for retro-entusiastens ønske for klassisk design og bilder med særpreg til å skille seg ut.

– Det beste forsøket på en hybrid mellom instant- og digitalkamera vi har sett så langt, skriver New York Times imponert.

Kameraet kombinerer altså analog og digital fotografering, og lar brukeren eksprimentere med filtere og andre løsninger rett i kameraet.

Fujifilm Instax Mini Evo

Sjekk prisen!

Lommestørrelsen – Polaroid Go 

Dette lille instantkameraet er så lite og søtt at motivet kommer til å smile bredt lenge før fotografen ber om å få høre “cheese”. Liten størrelse til tross: Dette er absolutt et kapabelt instantkamera.

Det levner flere store og anerkjente medier ingen tvil om, da både The Verge, Techradar og Digital Camera World har masse pent å si om det vesle kameraet.

The Verge skriver blant annet at Polaroid Go er

– Det beste mest bærbare instantkameraet, skriver The Verge og mener blant annet at Polaroid Go er et praktisk og lett kamera som passer best for reiser og barn.

– Funky og lite kamera, mener Digital Camera World. Rett og slett et knøttlite kamera som lett får plass i de fleste lommer.

Polaroid Go

Sjekk prisen!

Enkel, billig og god i bruk – Fujifilm Instax Mini 11

– Jevnt over det beste instantkameraet, Techradar, i det de kårer kameraet til den store vinneren av deres instantkamera-test.

De skriver også at mangelen på avanserte funksjoner og medfølgende apper er en av kameraets styrker, da det er et virkelig enkelt, men kapabelt kamera hvem som helst klarer å betjene. De trekker også frem at kameraet er en ypperlig gave, takket være den lave prisen.

Digital Camera World skryter også av hvor enkel den er i bruk, og trekker frem de gode og varierte fargene kameraet fremkaller.

Billig og stilig – Kodak Mini Shot 2 Retro

– Et billig og lystig kamera, skriver Digital Camera World, som også mener det er perfekt for folk som ellers ikke er så godt vant med fotografi.

– Det beste for sosiale anledninger, skryter The Verge. De trekker også frem den medfølgende appen som de mener har en bråte med Snapchat-aktige filtere og nevner også at den lar deg overføre bildene digitalt via Bluetooth – slik at de for eksempel kan lastes opp på sosiale medier. Derimot trekker de litt for kvaliteten på bildene den printer.

Bredformat – Fujifilm Instax Wide 300

Der mange av de andre kameraene omtalt i denne guiden er små og kompakte, er dette instantkameraet fra Fujifilm i det øvre sjiktet når det kommer til størrelse. Det er fordi det benytter seg av Fujifilm sitt største format for instantkamera-bilder.

– Enkelt å bruke, og leverer veldig gode resultater, omtaler Techradar kameraet. De skriver også at bildene det produserer i større grad er mer tilnærmet et «vanlig» kamera i størrelse.

– Bilder tatt med Instax Wide 300 føles litt mer nostalgiske, skriver New York Times om effekten fra kameraets litt lavere bildekvalitet. De fortsetter med å sammenligne det med opplevelsen av de originale Polaroid-kameraene i både størrelse og uforutsigbarhet.