Shopping

Best i test: Slik velger du riktige piggsko og brodder

En person tråkker på tynn is med piggsko.
Piggsko og brodder kan være en god følgesvenn gjennom vinteren. (Foto: Colourbox)

Har du først prøvd piggsko eller brodder, kommer du aldri til å se deg tilbake. I denne guiden finner du de beste!

På jakt etter piggsko eller brodder? I vår del av verden må vi leve med konsekvensene av at vi bor et sted der vinteren er lang, kald, og ikke minst glatt. 

Spesielt når temperaturen jojo-er opp og ned over frysepunktet, og snøen smelter og fryser og smelter og fryser igjen får vi fortau og gangstier der et par med skøyter nesten like gjerne kunne vært det foretrukne fottøyet. Det sier jo seg selv at det ikke funker i lengden, og selv om flinke vaktmestere i det ganske land gjør sitt beste for å strø og salte glattisen bort for oss, er det til syvende og sist en fåfengt kamp mot elementene. 

Da er det jo fint at det finnes en lang rekke piggsko og brodder som hjelper deg med å holde deg på beina gjennom vinteren, slik at du blir mindre som Bambi og mer som, vel, Bambi med piggsko.

Som sagt er det mange piggsko og brodder der ute. Og når man skal sette sin lit til at pigger og brodder skal holde lårhalser og håndledd intakte gjennom vinteren, er det jo greit at man velger kvalitet. Derfor har vi funnet et utvalg av anerkjente og testvinnende piggsko og brodder, slik at valget (og forhåpentlig vinteren din) blir litt enklere! 

Ut på tur? Sjekk ut vår samleside for sport og friluft

Skal jeg velge piggsko eller brodder? 

Som med så mye annet i livet, kommer det helt an på bruken når det kommer til spørsmålet om du skal velge piggsko eller brodder. Du har i bunn og grunn 4 valg når det kommer til å ruste seg for glattisen:

De beste broddene

Det første alternativet er de klassiske broddene, som gjerne kommer i fleksibel gummi du trer rundt skoene du allerede bruker, med brodder av varierende mengde og lengde under. Disse er ypperlige til kortere turer i nærområdet ditt, og kan enkelt tas av før du for eksempel går inn på butikken for handle slik at du ikke skader gulvet. 

De er billige og anvendelige, men nedsiden er at de ofte ikke har så mange pigger, og at de piggene som er der gjerne slites fort ned. 

Det finnes også turbrodder, som ofte er kjetting du kan tre på favoritt-turskoene dine. Disse er best i skog og mark, og slites veldig fort ned på asfalt og grus. 

Nordic Grip Walking

Disse broddene til gåturer fikk en sekser på terningen av TV2 Hjelper deg i deres test av brodder, og om testpanelets favoritt skriver de følgende:

– En heldekkende brodd med 10 kraftige metalldubber. Enkel å ta av og på, og med solid grep.

Nordic Grip Walking

Pris hos Apotera: 119 kr

Snowline Chainsen Trail

Disse broddene fikk gode skussmål i Tek.no sin test av brodder, og byr på ekte pigger med spiker i herdet stål som gir et sikkert grep på isete og glatte underlag og tettpakket snø. Designet med en elastisk gummi som gjør dem enkle å bruke samt sikrer at de passer til ulike typer sko, både støvler og vinterstøvler.

Snowline Chainsen Trail

Sjekk prisen her!

De beste piggskoene

Neste alternativ er piggsko. Dette er enkelt og greit, og som navnet indikerer, sko med pigger. Disse er ofte mer slitesterke, og har mange pigger som hjelper med å holde deg på beina. Om du er av den aktive typen er spesielt piggsko å foretrekke, da dedikerte pigg-løpesko byr på mye bedre komfort. 

Ulempen med disse er at du må ha med deg beskyttelsessåler du kan tre på undersiden av skoene når du skal inn og ut av butikker og lignende. Dette for å sikre at du ikke river og skraper opp gulv. 

Her får du også oversikt over piggsko til dame.

Icebug Rover BUGrip GTX piggsko

Disse piggskoene scorer høyt på alt unntatt varme i tek.no sin test av piggsko, og er utstyrt med 19 dynamiske stålpigger for optimalt grep, uansett underlag. Overdelen er produsert med GORE-TEX membran for å holde regn, snø og sludd ute.

Icebug Rover BUGrip GTX for herre

Pris hos Brukås Sport: 1590 kr

Salomon Spikecross 5 GTX piggsko

Disse piggskoene får god omtale i Dinside.no sin test av piggsko.

– De er overraskende behagelige å både ha på og løpe med, skriver de og skryter av grepet til skoen. Skoene får derimot trekk for at de for noen kan oppleves litt som smale, og at de hadde foretrukket lisser foran skoenes snøring.

Salomon Spikecross 5 GTX unisex

Pris hos Fjellsport: 1199 kr

Mye snø på gårdsplassen? Slik velger du riktig snøfreser

Icebug Arcus BUGrip GTX

Disse piggskoene får toppkarakter i Skisport.no sin test av piggsko.

– Overraskende lett, har god passform, skryter de av, og fortsetter hyllesten med å skrive:

– Sitter godt på all slags underlag, er normal i størrelsen og har en myk innside i hælen.

Skoene takler også dårlig vær takket være det vanntette GORE-TEX® Invisible membranet som er integrert i overdelen.

Icebug Arcus BUGrip GTX

Pris hos Sportsmagasinet: 1539 kr

Icebug Pytho6 BUGrip

Denne lekre piggskoen får også skryt hos Skisport.no, som skriver:

– Veldig stilren, utrolig lett, stabil og god sko, kaller de den. Og fortsetter med å skryte av at den har grove pigger som gjør at den sitter veldig godt på is og hard snø.

Icebug Pytho6 Bugrip har 16 dynamiske stålpigger som sørger for optimalt grep, og i tillegg til løping i terreng egner skoen seg svært godt til tur og annet utebruk.

Icebug Pytho6 BUGrip dame

Pris hos Brukås Sport: 1650 kr

Piggsko med innfellbare/vendbare pigger

Om du trenger litt mer «casual» piggsko til spaserturer og sånt, finnes det også piggsko der piggene kan felles inn og ut med en flapp på undersiden. Disse er gjerne ikke de beste skoene for det glatteste underlaget, men er et godt og diskré alternativ til de litt mer sporty piggskoene.

Egen guide: Dette er markedets piggsko med vendbare pigger.

Jacalu piggsko

Annonselenke

Denne piggsko-varianten kommer i to ulike design, ett for herre og ett for dame. På overflaten ser de kanskje ut som helt vanlige og fine vintersko, men med en gang isen kommer kan du bare felle ut piggene og gå med trygghet og selvtillit på selv de glatteste dagene.

Slik pigger du vanlige sko

Det finnes egne sett som enkelt lar deg «pigge» dine egne sko, eller du kan få gjort det for noen hundrelapper i en sportsbutikk. Fordelen med dette er at du kan pigge sko du allerede vet du liker, men samtidig «mister» du også et par med vanlige sko. Her må du også huske beskyttelsessåler!