Best i test: Slik velger du riktig steamer til tøy
En steamer kan være utrolig nyttig og tidsbesparende. Vi hjelper deg med å velge riktig tøydamper til ditt bruk.
En steamer, eller tøydamper på godt norsk, kan være gull verdt. Moderne steamere kan være både kompakte og bærbare, og er perfekt for deg som reiser mye eller har lite plass hjemme.
Disse steamerne anbefales
Vi har samlet de beste tøydamperne på markedet for deg og funnet fem steamere som dekker ulike behov og prisklasser.
Allround-mesteren: Philips STH3010
Denne billige og håndholdte tøydamperen fra Philips får 10/10 stjerner og «Best Buy»-tittelen i den britiske storavisen The Independent sin store test av steamere fra juli 2022.
De innleder omtalen av produktet med å kalle den vesle tøydamperen for «en dings som ser, føles og til og med høres ut som en premium steamer». Videre løfter de frem at den er utrolig reisevennlig, takket være den kompakte størrelsen, hendige reisebag og nedfellbare skaft.
Denne modellen er en super allround-modell som er mer enn bra nok for de aller fleste, og når du tar den svært gode prisen i betraktning er det ingen tvil om at dette er et ordentlig godt kjøp.
Philips Garment Steamer, handhållen 10
Semiproffen: Tefal Pure Tex DT9530
Fra kvalitetsprodusenten Tefal kommer denne litt tyngre modellen, tiltenkt hjemmebruk. Med 1700 watt og 90 gram damp produsert i minuttet er dette en tøydamper for deg som trenger litt ekstra ytelse. Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine anbefaler denne modellen i sin tøydamper-test.
Med denne modellen kan du gå til verks på de mest krøllete skjorter, samtidig som den har en egen modus for mer ømfintlige og skjøre tekstiler.
Tefal Hand steamer Pure Tex Garment Steamer DT9530E1
Ikke bare for klesplagg
En steamer har også et større bruksområde enn et vanlig strykejern. Puter, gardiner og tepper har godt av en runde med tøydamperen de og, og holder de rette og luktfrie.
For deg med dårlig tid: Philips Steam&Go GC362
Amerikanske goodhousekeeping.com har denne modellen fra Philips som en av sine favoritter i deres store steamer-test og gir den en score på 90 av totalt 100 mulige poeng.
Nettstedet skriver at dette er modellen for deg som stadig vekk har dårlig tid, da denne steameren kun bruker 29 sekunder på å varme seg opp og bli klar til bruk. De er også imponert over hvor lenge vannet i vanntanken varer, til tross for den beskjedne kapasiteten.
Philips GC362/80
Kongen av godlukt: Russell Hobbs Steam Genie Aroma 28040-56
I tillegg til å være en svært habil steamer med god ytelse og hurtig oppvarming, har denne modellen en smart funksjon de andre tøydamperne i denne guiden ikke har.
Denne varianten fra Russel Hobbes har nemlig et lite kammer der du kan helle på aromaoljer eller vann med godlukt. Dermed infuser denne steameren god duft rett inn i tekstilene du damper, og det er jo sjeldent noe som er så tilfredsstillende som et nydampet OG velduftende plagg.
The Independent trekker også frem denne modellens store vanntank og smarte dyseplassering i sin tøydamper-sak, og gir den en rangering på 8 av 10 mulige poeng.
Russell Hobbs Hand steamer Steam Genie Aroma Handheld Steamer
Når kun det beste er godt nok: Tefal IXEO Power QT2020
Denne Tefal-modellen er et beist av en steamer og til tross for sin hendige bærehank er dette med god margin den minst bærbare modellen i denne guiden. Dette er tøydamperen for deg som vil ha det aller beste og mest effektive. Det danske forbrukerrådet Tænk gir dette råskinnet av en steamer 93,3 av 100 mulige poeng.
Dette er et alt-i-ett-produkt som virkelig gir uovertrufne dampe-resultater, og med sitt medfølgende strykebrett, som kan stilles i tre ulike posisjoner, og ekstremt kraftige dampdyser, er ingen krøll for krøllete for denne tøydamperen. I tillegg har den en «sanitizer»-funksjon, som sørger for å drepe 99,9 prosent av alle bakterier med glovarm damp.
Tefal Dampstasjon IXEO Power QT2020E0
Hvorfor velge en steamer?
Med en steamer i hus kommer strykejernet og strykebrettet ditt til å samle støv, for har du først sett hvor glatte plaggene dine blir etter en runde med damp, kommer du neppe til å gå tilbake til stryking. Bare fyll steameren med vann, koble til strøm, heng opp plagget du skal dampe på en kleshenger og damp i vei.
Plaggene blir like glatte og krøllefrie som om du skulle brukt strykejern, og i tillegg dreper dampen bakterier og dårlig lukt. Ja, til og med mindre flekker kan fjernes med damp.
Les også: Disse vaskemaskinene er best i test
Steamere er som regel en god del lettere enn de fleste strykejern, og er derfor bedre egnet for reiser. Dampen er også mer skånsom mot tekstilene og sjansen for at de etterlater svimerker er lavere.
Dette må du se etter når du velger steamer
Det er noen hensyn du må ta når du skal velge steamer. Størrelsesmessig finner du dem i alt fra svære apparater, som med industriell kraft og hurtighet damper klærne dine på null komma niks, til små og bærbare varianter du enkelt kan pakke med deg på reise.
Har du mange plagg du må dampe og du ikke er hyppig på reisefot, kan det være en god idé å ikke gå for de aller mest bærbare tøydamperne. Om du derimot stadig er på jobbreise med skjorter som fort blir krøllete og illeluktende, er nok de bærbare variantene mer for deg. Og det er jo heller ingenting som hindrer deg i å ha én til hjemmebruk og én til reise.
Hvordan bruke en steamer
- Vær tålmodig og vent til tøydamperen indikerer at den er klar til bruk. Slik unngår du at damperen drypper.
- Hold tekstilet utspent når du damper det.
- Før tøydamperen i jevne og langsomme bevegelser, og hold hodet på damperen litt vinklet for å unngå at eventuelle vanndråper treffer tekstilet.