Mat og drikke

Bjørnebærsyltetøy: Slik lager du et smakfullt syltetøy

Bjørnebærsyltetøy på glass.
Bjørnebær er i form og fasong en blanding av bringebær og multer, men fargen er fra mørk fiolett til nesten svart. Smaken er også noe mindre søt enn andre bærtyper. (Foto: Colourbox.com)

Bjørnebærsyltetøy er så godt! Bæret ser ut som en blanding av bringebær og multer, og smaker helt fortreffelig som syltetøy.

Bjørnebærsyltetøy er perfekt til mye. I Norge finner du viltvoksende bjørnebær på Østlandet samt i et bredt belte langs kysten opp til Nordmøre, og de smaker like godt til kaker og desserter som til viltkjøtt og andebryst. Bjørnebærene har ofte bedre holdbarhet sammenlignet med andre bærvarianter, og passer derfor ypperlig til deilig hjemmelaget syltetøy.

bjørnebær med stilk
Når du skal lage bjørnebærsyltetøy bør bærene være godt modne. Hvis ikke blir syltetøyet for bittert. (Foto: Colourbox.com)

Å lage bjørnebærsyltetøy er overraskende veldig enkelt, her har du oppskriften:

Dette trenger du for å lage bjørnebærsyltetøy.

 • 2 liter godt modne bjørnebær
 • ½ kilo sukker
 • Norgesglass

Dette gjør du når du skal lage bjørnebærsyltetøy

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage bjørnebærsyltetøyet.

Først renser du bjørnebærene før de skylles i kaldt vann. Bærene legges så i en ren kjele. Bruk gjerne en stor kjele, eller del opp i porsjoner.

Kok opp bærene under lokk i omkring 8-10 minutter under stadig omrøring. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg. Rist gjerne litt på kjelen underveis.

Etter omkring 10 minutter tar du kjelen av kokeplata og blander sukkeret inn i bærene. Rør grundig til alt sukkeret er oppløst mens du gir syltetøyet et nytt oppkok.

Syltepakke med Norgesglass

Pakken som hjelper deg på god vei når du skal lage deilig, hjemmelaget syltetøy. Pakken inneholder Norgesglass i flere størrelser til oppbevaring av syltetøyet og redskaper til tilberedningen.
Kjøp her

Slik får du syltetøyet perfekt

For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking, med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.

Bjørnebærsyltetøy passer perfekt til søte pannekaker.
Bjørnebærsyltetøy passer perfekt til søte pannekaker.

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Vend litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme bjørnebærsyltetøyet, opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på. En porsjon gir cirka to liter ferdig syltetøy.

10 liters gryte med glasslokk

Alle hjem har bruk for en stor gryte når det er tid for å koke skalldyr, suppe, eller lage syltetøy og saft.

Når glasset er fylt opp med bjørnebærsyltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt bjørnebærsyltetøy.

Annonselenke
 • Norgesglass – 4 pakk

  299 kroner
 • Norgesglass med skrulokk – 2L

  149 kroner
 • Norgesglass med hengslet lokk og pakkning

  99 kroner
 • Slikkepott

  299 kroner
  Med denne deigskraperen fra den tyske kjøkkengiganten WMF er det lekende lett å skrape deigen fra skålen og ut i formen.