Smarte tips

Black Week: Dette Black Friday-trikset må alle kunne

Person som holder en shopping pose av papir hvor det står Black Friday på. Ikke alle tilbud er like gode som de ofte fremstår under Black Week og Black Friday. Slik finner du ut om du gjør et godt kjøp og virkelig parer mye under den populære tilbudstiden.
Ikke alle tilbud er like gode som de ofte fremstår under Black Week og Black Friday. Vi gir deg trikset som forsikrer at du ikke blir lurt av falske tilbud. (Foto: Colourbox)

Black Week eller Black Friday? Snart er den store tilbudstiden her. Vi gir deg trikset som forsikrer at du ikke blir lurt av falske tilbud!

Black Week er rett rundt hjørnet, og med den kommer en flom av fristende tilbud som kan virke forlokkende ved første øyekast. Men i jakten på de beste kjøpene er det viktig å være oppmerksom, for ikke alt som glitrer er gull.

– I år er det en ekstra stor risiko for at forbrukerne blir forsøkt lurt under Black Friday, sier Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist hos Forbrukerrådet til NRK.

Visste du for eksempel at mange butikker skrur opp prisene før Black Week slik at det skal se ut som det er gode tilbud?

Her gir vi deg tips til hvordan du kan skille de gode tilbudene fra de dårlige, samt hvilke kategorier du bør være ekstra oppmerksomme på. Vi legger også fortløpende ut saker med gode tilbud på samlesiden vår for Black Week 2023!

Produktene du må ha et kritisk blikk på

Til Tek.no sier Prisjakt-sjef Christoffer Reina at elektronikk-kategoriene stikker seg spesielt ut i forhold til priser som økes rett før Black Week.

Typiske elektronikk-kategorier som har betydelige oppjusteringer av pris i forkant av Black Week er:

  • Grafikkort: 52 % av varene gikk opp i pris. Og 14 % med mer enn 10 % i pris
  • Tastatur & Mus: 44 % av varene gikk opp i pris. Og 15 % med mer enn 10 % i pris
  • TV: 43 % av varene gikk opp i pris. Og 16 % med mer enn 10 % i pris
  • Hodetelefoner: 37 % av varene gikk opp i pris. Og 13 % med mer enn 10 % i pris
  • Mobiltelefoner: 35 % av varene gikk opp i pris. Og 11 % med mer enn 10 % i pris

Kilde: Tek.no med tall fra Prisjakt

Det er derfor lurt å undersøke om produktene du bestemmer deg for å kjøpe faktisk er gode tilbud.

Hvordan sjekke om Black Week-tilbudene er gode?

Heldigvis finnes det gode råd på hvordan man enkelt kan sjekke om Black Week-tilbudene er gode eller ikke.

– Vårt råd til forbrukerne er at de bruker prissammenligningstjenestene, og finner ut hva varen de ønsker seg pleier å koste, sier Wennberg Gløersen videre til NRK.

Ved hjelp av prissammenligningstjenester som Klarna og Prisjakt vil man få muligheten til å se en prishistorikk på pruduktene. Da kan man enkelt se om prisen har økt før Black Week, og om det virkelig er gode tilbud på dem.

Graf fra en prissammenligningstjeneste som viser prishistorikk for en TV. Statistikken viser at prisen har steget betraktelig rett før Black Week og Black Friday. Vi gir deg smarte tips til hvordan du kan forsikre deg om at et tilbud er like bra som det påstår.
Ikke la deg lure. Sjekk alltid prishistorikk på produktene du planlegger å kjøpe på Black Week eller Black Friday. (Foto: Skjermbilde/Klarna)

På bildet over kan man se hvordan prisen på en TV har økt betraktelig den siste uken. Da kan man for eksempel se at med mindre TV’en koster godt under 13 000kr på Black Friday, er det faktisk ikke et godt tilbud.

Vårt råd er derfor: Alltid sjekk prishistorikk før du slår til på et tilbud!

Ifølge eTilbudsavis søkte nordmenn mest etter støvsugere under Black Week i 2022. Er du ute etter dette i år kan vi glede deg med denne saken som har robotstøvsugerne som er best i test i 2023. Vær forberedt for å finne de beste tilbudene. Her kan du forresten finne alle våre «best i test»-saker.