Hus, hjem og hage

Blomster og hagetips: 16 blomster som tåler frost

Blå blomster som perleblomster tåler frost og står ute i solen.
Blå perleblomster tåler litt frost og kan fint plantes ut om våren. (Foto: Skarpihagen.no/ Espen Skarphagen)

Her er blomstene og løkplantene som tåler litt frost og som kan settes ut i krukker i mars, april og mai.

Den store drømmen etter vinteren er å fylle opp med blomster og løkplanter du kan ha både inne og ute. Jeg tror vi alle hungrer etter å la det bugne med nytt liv med hvite, blå og gule vårblomster i hagen som frisker opp det vintergrå, brune og visne. Når du skal velge planter, og spesielt løkplanter, er det et par tips som er greit å ha i bakhodet for best resultat. 

Les også: Hvordan plante ute i blomsterpotter

Når plante vårblomster?  

Jeg kjenner meg selv og lar meg fort friste av planter som allerede er i blomst. For vinduskarmen eller en veldig lun plass på terrassen, er det ikke noe problem at blomstene er fullt utviklet. Skal du derimot ha blomster som tåler frost best mulig, vil jeg anbefale å gå for planter som ikke er kommet så langt i utviklingen. Utendørs utvikles plantene langsommere på grunn av lav temperatur, men til gjengjeld vil vi ha glede av blomstringen mye lenger.

Les også: Slik tar du stikling av monstera

Blomster som tåler frost

Våren er ganske lumsk med tanke på temperatur. På dagtid er det varmt og fint, men på natta kan det komme ned i kuldegrader. De fleste vårblomster vi får kjøpt nå er blitt herdet før salg. Det vil si at de er tilvendt noen kuldegrader for å klare seg utendørs. De fleste løkplantene, som stemor og tusenfryd tåler kulda bra, og litt under null på gradestokken går helt fint. Forglemmegei tåler ikke like mye, så de må beskyttes litt. 

Hvordan lykkes med dyrking i drivhus.

Hvordan ta vare på blomster og løkplanter 

Løkblomster som vokser
Når blomsterløkene har utviklet seg lite er de mer motstandsdyktige
og tåler frosten bedre.

Uansett hvilke blomster du ønsker å sette ut, bør du beskytte dem litt ekstra med en frostsikker potte. Ofte kjøper vi blomstene i butikk hvor de står innendørs. Med innetemperatur er det ikke mange dagene før løkblomstene er i fullt flor og har strukket seg veldig. Planter med lange, spinkle stilker vil som regel kollapse når de kommer ut. Når plantene blir utsatt for frost igjen blir overgangen for stor.

Jeg velger alltid løkplanter og planter som er lave og kompakte. På den måten kan jeg selv bestemme hvor fort de skal springe ut, det er nemlig temperaturen som styrer farta.

I tillegg til frosten, er det sol og vind som er den verste fienden til plantene nå. Potteplantene tørker utrolig fort ut med sterk sol og litt vind, så husk å vanne. Hold plantene jevnt fuktig, men ikke la dem stå i vann.

16 vårblomster som tåler litt frost

 1. Perleblomst
 2. Krokus
 3. Påskeliljer
 4. Pinselilje
 5. Snøklokker
 6. Scilla
 7. Tulipan
 8. Stemor
 9. Primula
 10. Vårlyng
 11. Tusenfryd
 12. Våriris
 13. Helleborus / Julerose
 14. Anemone
 15. Ranunkler (stå litt beskyttet)
 16. Forglemmegei (dekk til eller sett lunt hvis det blir kaldt)

Nyttige lenker:

Hvordan lage fontene eller fuglebad i hagen. Les mer og bli inspirert for hvordan du kan ta vare på fuglene i hagen din her.

Les mer på våre temasider: