Mat og drikke

Bør du egentlig drikke kaffe på tom mage?

Bilde av kvinne med hvit kaffekopp i handen til saken som gir deg svaret på hvorvidt det er lurt å drikke kaffe på tom mage eller ei.
En god kopp kaffe om morgenen er for mange sleve definisjonen på en god morgenstund, men om den starter med kaffe på tom mage hevder enkelte at den ikke har startet riktig og rett og slett er skadelig. Vi gir deg svaret på om mytene om «det sorte gull» i en tom mage stemmer. (Foto: ABC Guider)

Er det egentlig lurt å drikke kaffe på tom mage? Det florerer med videoer i sosiale medier som sier nei. Vi har sjekket og gir deg svaret.

Det beste med morgenen er for mange den herlige smaken av varm kaffe, og den etterfølgende kilingen i magen i det koffeinet begynner å bevege seg rundt i systemet. For noen gjør koffeinen at morgenens to do-liste blir enklere å gjennomføre, mens den for andre bare er kicket man trenger for å komme i gang. 

Men, det er kanskje flere av oss som har sett artikler, videoer og innlegg i diverse sosiale medier hvor det florerer med mulige skader av det å drikke kaffe på tom mage? Skremsler som går på at det sorte gull kan skade mageslimhinnen, føre til hårtap, oppblåsthet, kviser, ekstra smertefull mensen, angst, hjertesykdommer, skade på leveren og til og med kreft florerer, men hva er egentlig sant? Og er det dumt å drikke kaffe på tom mage? Vi har sjekket hva forskningen sier og gir deg svaret.

Har du flere spørsmål knyttet til kaffe, for eksempel hvilken som er verdens sunneste? Her finner du alle saker vi skriver om kaffe.

Hvem drikker mest kaffe i verden?

Enten du liker kaffen sort, med sukker eller med en skvett melk, er du ikke alene om å like «det sorte gull». Kaffe er ifølge forskning det *psykoaktive stoffet det blir drukket mest av i verden. Og på toppen av lista over kaffedrikkere finner du Norge rett bak førsteplassen som Finland troner. Her er nemlig kaffe bare slått av vann når det kommer til popularitet. 

Mummi-termokopp

Unik åpne-og lukke funksjon Det kan drikkes rundt hele koppen, 360 grader Lekent motiv
Sjekk prisen her!

Psykoaktive stoffer

«Et psykoaktivt eller psykotropisk stoff er et kjemisk stoff som i hovedsak virker på sentralnervesystemet der det forandrer hjernens funksjon og fører til midlertidige endringer i persepsjon, humør, bevissthet, eller adferd.»«Disse stoffene kan brukes som rusmidler for en ønsket endring av ens bevissthet (slik som koffein, alkohol eller cannabis)» (Wikipedia)

Er det lurt å drikke kaffe på tom mage?

Liker du kaffe på morgenen, har du kanskje også lagt merke til at den har en ekstra god virkning når den fortæres før du har spist? Det rykker liksom litt ekstra i smilebåndene og dansefoten i det favorittsangen blir spilt på radioen. Å drikke kaffe på tom mage er nok dagligdags for veldig mange, men hva sier egentlig forskningen om det å starte morgenen med en kaffekopp før frokost?

New York Times har snakket med Kim Barrett, professor i fysiologi og membranbiologi ved universitetet i California, Davis School of Medicine og medlem i styret i amerikanske Gastroenterological Association.

Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen

Bilde av tom kaffekopp på hvitt bord til artikkel som gir deg svaret på om det er lurt å drikke kaffe på tom mage.
Informasjon om at det å drikke kaffe på tom mage ikke er sunt har spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Ekspertene sier derimot at du skal innta veldig skadelige stoffer før magens forsvar blir ødelagt, og at det ikke er noen tydelig forskning som tilsier at kaffe på tom mage er skadelig. (Foto: ABC Guider)

– Heldigvis kan magen motstå alle slags irriterende stoffer, deriblant kaffe, sier Barrett. Hun forklarer at du skal innta veldig skadelige stoffer før magens forsvar blir ødelagt. Dette er noe også Dr. Byron Cryer, sjef for indremedisin ved Baylor University Medical Center i Dallas stemmer i.

Han forsker på hvordan forskjellige medisiner og andre kjemikalier kan skade mage og innvoller. Han forteller at mens man vet at både alkohol, røyking, ibuprofen alle kan endre magens naturlige forsvarsmekanismer og skade mageslimhinnen har forskning på området (blant annet denne) vist at det samme ikke gjelder for kaffe.

– Kaffe, selv i veldig konsentrerte former, har liten sjanse for å påføre objektiv skade på magen, legger Cryer til.

Derfor bør du ikke drikke kaffe til maten

Økt magesyre som følge av å drikke kaffe på tom mage?

Ifølge NHI stimulerer både koffeinfri og koffeinholdig drikke produksjonen av et hormon kalt gastrin, som signaliserer at magen skal frigjøre magesyre.

– Gastrin har den egenskapen at den fremmer fordøyelsen, som igjen kan gjøre at vi får trang til å gå på do etter å ha drukket kaffe.

NHI skriver også at de som sliter med mageproblemer etter å ha drukket kaffe, kan synes det er nyttig å kutte koffeininntaket.

– Koffeinfri kaffe kan hjelpe, og det er undersøkelser som tyder på at typen kaffe som brukes, også kan ha innvirkning, skriver de. De legger til at om du vil unngå effekten kaffe har på magen og dotrangen kan du forsøke å la være å drikke kaffe på tom mage.

Magnor presskanne

Sjekk prisen her!

New York Times tar også for seg temaet magesyre og kaffe på tom mage:

– Å drikke kaffe på en tom mage vil sannsynligvis ikke føre til noen skader på magen din, men det kan teoretisk sett fremprovosere halsbrann, sier Barrett til nyhetsavisen. Han forteller at det er kjent at kaffe øker magesyren, men at litt melk eller fløte i kaffeen vil hjelpe med å nøytralisere PH-verdien i kaffen og at da vil ikke kaffen ha like stor innvirkning på magens PH-verdi som om du drikker den på en tom mage.

Selv om denne innvirkningen på magens PH-verdi ikke går ut over slimhinnene i magen kan det ifølge forskning føre til mer halsbrann. Men selv her er forskningsresultatene splittede, skriver den anerkjente nettsiden.

13 produkter som tar kaffen til et helt nytt nivå

Hva er konklusjonen, og er det sunt med kaffe?

Så hva blir konklusjonen på spørsmålet om hvorvidt det er lurt å drikke kaffe på tom mage?

– Det er mange flere bevis på fordelene med kaffe, sier Dr. Cryer til New York Times. Dette sier han er noe vi bør huske på når vi skroller gjennom sosiale medier med innlegg som deklarerer den koffeinholdige drikkens mulige detriment.  

Når det kommer til fordelene med kaffe nevner Healthonline noen:

– I tillegg til å hjelpe deg med å føle deg mindre trøtt og mer oppmerksom, kan koffeinen i kaffe hjelpe på humør, hjernens funksjon og ytelse under trening, skriver Healthonline og viser til denne og denne forskningen. De kan også avsløre at koffeinen i kaffe også kan ha en innvirkning på både vektnedgang og til en viss grad beskytte mot diabetes type 2, Alzheimers og hjertesykdom. Vi har forresten tidligere avslørt hva som er verdens sunneste kaffe, og delt oppskrift på verdens sunneste kaffe.