Smarte tips

Brennverdi ved: Hvilke treslag gir mest varme?

Bilde av stablet ved. Vi gir deg svaret på hvilke treslag som gir mest varme
Visste du at til tross for gjengs oppfatning om at bjørkeved er den beste veden å fyre med så er den bare på 7. plass på listen over treslag med best brennverdi, som det normalt fyres med? Her er tresortene som gir mest varme, og listen over brennverdi ved.

Hva er forskjellen på brennverdi på ved og hvilke treslag gir mest varme? Her har du guiden som gir deg svar på hvilken type ved du bør gå for.

Brennverdi ved, kjenner du til resultatene? Ved og fyring er noe de fleste her til lands kjenner godt til. Du er gjerne ikke mange årene før du har vitnet far eller bestefar som står og hogger ved eller stabler ved i vedskjulet. Det er går også en ganske gjengs oppfatning om at bjørkeved er den beste tresorten når du skal velge ved, men stemmer det egentlig? Vi har snakket med Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet som gir deg svar på alt du måtte lure på om ved. 

30l
Varma Norsk bjørkeved

Varma Norsk bjørkeved

En favoritt
Pris akkurat nå: 79 kroner
Gå til Obs BYGG her

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming

Hvilke typer tresorter kan man velge mellom som ved?

– Alle treslag kan benyttes, så lenge det er tørt, i passe store stykker, umalt og ikke impregnert, forklarer Gulowsen.

Han forteller at omtrent halvparten av energien i veden er flyktige gasser som frigis når treet varmes opp og at disse brennes av i de synlige flammene. Resten av energien er i karbonet som gløder.

Her har de fortsatt bjørkeved til salgs

Gammel vs. ny ovn

– God forbrenning trenger riktig temperatur og luft. En effektiv og rentbrennende ovn (lovpålagt siden 1998 for nye installasjoner) sørger for nok luft på toppen av flammene. Eldre ovner vil ofte mangle luft, spesielt når trekken skrus ned vil mye av gasser og partikler gå uforbrent ut.  

Gulowsen sier at rentbrennende ovner som regel gir 30 % mer varme enn en gamle ovner. 

– Åpen peis gir svært lite netto varme. Det er strålevarme når man fyrer, men like mye vil i etterkant forsvinne ut av pipa da spjeldet må stå opp for å slippe ut røyken, legger han til.

Peisovn 373 V2 Advance BP - Jøtul

Peisovn 373 V2 Advance BP – Jøtul

Pris akkurat nå: 32 790 kroner
Gå til Byggmakker her

Her finner du fortsatt ved til salgs 

Hva er forskjellen på tresortene?

– Ulike treslag har omtrent samme brennverdi per kg, men vekten på to kubber av samme størrelse kan variere mye. Løvtre, spesielt sorter som eik og ask, er tunge mens bartre som fur og gran er lette. Bjørk er midt imellom. Noen tresorter som gran spraker og gnistrer mye mens f.eks or brenner veldig rolig.

Brennverdi ved: Hvilke treslag brenner best?

– Se tabell f.eks her, foreslår Gulowsen. I følge Nibio.no er det, målt etter volum, kristtorn som har høyest egenvekt og brennverdi, men Kristorn er vår eneste eviggrønne løvtre og har giftige bær og treslaget er ikke brukt som ved.  

Blant treslagene det er vanligst å fyre med er dette lista over brennverdi, rangert fra høyest til lavest brennverdi:    

 1. Bøk
 2. Ask
 3. Eik
 4. Alm
 5. Rogn
 6. Lønn
 7. Bjørk
 8. Furu
 9. Selje
 10. Osp
 11. Gran
 12. Gråor

Jo lenger ned på listen man kommer jo mer synker tettheten på veden og dermed også brennverdien skriver Nibio.no. Veier to vedtyper like mye er brennverdien lik, dette fordi det er ulik tetthet i veden som gir ulik brennverdi.

Merknad: Merk at det er forskjell på tilbud og tilgjengelige tresorter etter hvor i landet du bor. Dette er nok mye av grunnen til at bjørkeved, som er lett tilgjengelig de fleste steder, er en så populær tresort.

Brennverdi bjørkeved:

Nordmenns favoritt, og treslaget mange tror det er best å fyre med, bjørk er ikke på toppen av Nibios liste over brennverdi i forskjellige tretyper.

– En vedkubbe av bjørk har ca 90% og gran bare 75% av energien av en tilsvarende kubbe av bøk. Bjørk havner derfor på 7. plass på listen om en bare regner med treslag brukt til fyring, forklarer Gulowsen.

Bjørkeved 15 kg

Bjørkeved 15 kg

Pris akkurat nå: 79 kroner

Hvilke typer ved er det lettest å få fyr på?

– Tunge harde tresorter er vanskeligere å få fyr på enn lette.

Hvilke brenner lengst?

– Tunge sorter brenner lengre og gir mer varme enn lette.

Hva anbefaler du dem som vil spare penger på ved?

 1. Bruke effektiv og rentbrennende ovn
 2. Bruke ovnen når strømmen er dyrest eller som tillegg når varmepumpen ikke leverer nok varme
 3. Bruk ovn til å øke temperatur raskt når du er til stede, så kan temperaturen holdes lavere resten av tiden
 4. Mange steder kan man få tilgang til å hugge ved selv til en lavere kostnad

Se videoen under for hvordan du egentlig skal fyre i peisen og få mest ut av veden. Les mer om hvordan du skal fyre i peisen her.