Mat og drikke

Brente mandler: Oppskrift på julefavoritten

Brente mandler dandert pent på en fjøl av stein. Her får du oppskriften.
Er brente mandler et "must" i julekosen? Slik lager du klassikeren! (Foto: Matprat)

Brente mandler er for mange synonymt med julekos, og heldigvis er de ikke vanskelige å lage i det hele tatt! Her har du oppskriften.

Brente mandler er å finne over hele Europa, og kommer i mange ulike varianter. I Tyskland er det blant annet vanlig å tilsette kanel, og det er heller ikke uvanlig å finne dem med sjokoladetrekk (Wikipedia).

I resten av Skandinavia er de som regel såpass «enkle» som de vi gjerne finner her til lands. Det er også vanlig i resten av Skandinavia at de både forbindes med og spises rundt juletider. De knasende og karamelliserte nøttene er for mange en selvfølge til julekosen, og har sin rettmessige plass på stuebord i juletider i mange av de tusen norske hjem. Gjerne i godt selskap med de syv slag og andre klassiske julefavoritter.

Trenger du flere tips til julestria? Sjekk ut vår samleside for juleguider!

Varianten du finner i denne oppskriften er for tradisjonelle brente mandler slik du nok kjenner de best fra før. Den nydelige snacksene er like enkle å lage som de er å spise. Server de til julekaffen eller pakk de inn i cellofan, pynt med en julesløyfe og gi bort til venner og familie som en fin liten julegave med et personlig preg!

Oppskrift: Hvordan lage brente mandler:

Tid
min
Porsjoner

Oppskrift på den klassiske julefavoritten

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Forhåndssteking

Vil du ha mandlene ekstra sprø, så stek dem på 200 °C i 10-15 minutter før du setter i gang med karamelliseringen.

2. Kok opp

Ha mandler, sukker, vann og vaniljesukker i en tykkbunnet, vid gryte. Kok opp på middels varme. Rør hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg som et sukkerlag rundt mandlene.

3. Rør og bland

Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og mandlene har blitt blanke. Ha i smør og rør til alt er blandet.

4. Pensle og avkjøl

Pensle et bakepapir med olje, og hell mandlene over på bakepapiret. Dra dem litt fra hverandre med et par gafler og avkjøl.

Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.