Smarte tips

Bruker du ekstralysene på bilen riktig?

Hvit Ford Transit som har LED-ekstralys montert på. Vi forklarer hvilke regler du må vite om når det kommer til lysbruk på ekstralys. Her får du også vite andre regler på lysbruk som nærlys, tåkelys, langlys, parkeringslys.
Bruker du ekstralysene på bilen riktig? Vi forteller om reglene for lysbruk på bil du må vite om, for eksempel riktig bruk av nærlys, fjernlys, parkeringslys og tåkelys. (Foto: Ekstralys)

Har du ekstralys montert på bilen? Da må du kunne disse reglene. Vi forteller også reglene på nærlys, parkeringslys, fjernlys og tåkelys.

Det kan være en god ide å montere ekstralys på bilen for å få bedre sikt når man kjører i mørket, enten fordi de ordinære fjernlysene ikke lyser bra nok, eller fordi du rett og slett ønsker bedre sikt. Men visste du at de kun skal brukes som fjernlys?

Liker du informerende saker som dette? Her kan du finne alle våre «visste du at»-saker.

Dette må du vite om bruk av ekstralys

Selv om det er mulig å slå på parkeringslys på ekstralysene må du være oppmerksom på reglene før du gjør akkurat dette. For har du også de ordinære parkeringslysene på bilen slått på, er det ulovlig å ha parklys slått på på ekstralysene i tillegg. De samme reglene gjelder bruk av nærlys.

– Du kan ikke bruke parkeringslyspærer i ettermonterte lys hvis de ordinære parkeringslysene samtidig er tent, skriver Naf.

Dette vil i praksis si at ekstralysene enten brukes som fjernlys eller er avslåtte.

Vurderer du ekstralys til bilen? Her forklarer vi hvordan du monterer ekstralys samt hvilke som er forbrukernes favoritter.

populær
Lazer Linear 18 Elite LED fjernlys

Lazer Linear 18 Elite LED fjernlys

Dette er den siste versjonen av Lazer Elite 18 som er oppgradert til 13500 lumen! Dette er en av de kraftigste, godkjente LED-bar lampene til Lazer.
Sjekk prisen her

Feil lysbruk kan koste deg

Skulle du bli tatt for feil lysbruk kan du risikere å få en bot på 3700 kr i 2023 ifølge bil24.no. Det er kanskje ikke den mest skremmende summen på en bot, men husk at konsekvensene kan bli langt større dersom feil lysbruk er med på å skape en ulykke. Det er derfor viktig å kunne reglene for riktig lysbruk på bilen.

Det vil ikke nytte å si at du ikke var klar over reglene da det er sjåførens eget ansvar for rett lysbruk.

Les også: Denne lystabben kan koste deg flere tusen!

Lysbruk bil: Dette er reglene

Under har vi samlet noen av reglene for bruk av lys på bilen. Du kan lese mer om riktig lysbruk hos Naf.no. Her finner du også reglene på: Retningslys, nødsignallys, markeringslys, baklys og bremselys.

Reglene for ekstralys på bil

 • Du kan montere så mange ekstralys du vil, så lenge de monteres symmetrisk om bilens langsgående midtlinje. Det er ikke lenger krav om parvis montering, begrensning i antall ekstralys eller lysstyrken fra disse.

Reglene for nærlys/kjørelys

 • Bilen skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Kjørelys som kan benyttes: Nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys.
 • Lyktene kan være koplet slik at de automatisk er tent når motoren er i gang. Tenning av kjørelyset kan også skje ved at bilen settes i bevegelse.
 • Ved bruk av kjørelys er det ikke påkrevd at baklysene er tent, så på en del biler er baklysene slukket når en benytter automatisk kjørelys. Det er førers ansvar å sørge for at riktig lys til enhver tid er tent. Ved kjøring inn i for eksempel tunnel eller i tåke skal baklys være tent. Bli derfor kjent med hvordan dine kjørelys er koblet.

Reglene for fjernlys

 • Det er ikke lengre et krav til parvis montering av lykter.
 • Heller ikke krav til maksimal lysstyrke.
 • Krav til e-merking.
 • Monteringen skal være symmetrisk og ikke sjenerende for fører.
 • Lyktene skal være innstilt slik at de belyser vegbanen minst 100 meter fremover.

Reglene for parkeringslys

 • Personbiler skal kun ha to lykter foran som gir hvitt parkeringslys. Du kan ikke bruke parkeringslys i ekstralys hvis de ordinære parkeringslysene samtidig er tent.
 • Skal alltid lyse når fjernlys, nærlys, baklys, lys for kjennemerke, hjelpefjernlys, kurve/-tåkelys markeringslys eller tåkebaklys er tent.

Reglene for tåkelys

 • Du har ikke lov til å ha mer enn to tåkelys.
 • Du kan bruke tåkelysene som kjørelys på dagtid.
 • Du kan ikke bruke;
  tåkelysene sammen med nærlysene.
  fjernlysene samtidig som du bruker tåkelysene, bortsett fra kurvekjøring i lav hastighet (10–20 km/t).

Kilde: Naf

Les mer på våre temasider: