Hus, hjem og hage

Brune pinner: Her får du oppskriften

Brune pinner med mandler og sukker på et bord med lyslenke.
(Foto: MatPrat.no)

Brune pinner er lukten av jul og bestemors kakebokser og er gjerne en av julas syv slag. Her får du oppskriften!

Brune pinner er en av de syv slagene som mange baker til jul. Ikke bare smaker de godt, de er også enkle og raske å lage. Dessuten har de lang holdbarhet, om du mot formodning ikke skulle rekke å spise opp alle sammen innen julen er over. Pinnene oppbevares best i en tett kakeboks.

Ifølge brodogkorn.no er brune pinner en vanlig tradisjon til jul i Innlandet og i Viken. I Trøndelag og Nord-Norge er brune pinner på topp tre av de mest foretrukne julekakene, kun slått av kransekake og krumkake.

Brune pinner: også barnas favoritt

Brune pinner er også, i likhet med pepperkaker og smultringer, gjerne barnas favoritt. Den søte smaken fra den karamelliserte sirupen på toppen av kakene, iblandet hakkede mandler og et drøss med herlig sukker eller perlesukker, gjør at pinnene får bein å gå på hos både voksne og barn.

Et tips er å legge deigen i kjøleskapet i minimum 30 minutter før du starter å bake, da blir den lettere å jobbe med. Selve bakingen tar ikke lang tid, så dette er en fin førjulsaktivitet som også de minste barna kan ha lyst og tålmodighet til å være med på.

Brune pinner er også en fint å gi bort. Samle pinnene i et norgesglass, knyt et rødt silkebånd rundt og sett på en til-og fra-lapp. Pynt med en liten granbar i silkebåndet og pakk inn glasset i cellofan, og vipps så har du en lekker vertinne- eller julegave.

Har du lyst til å bake mer? Krumkaker, smultringer, fattigmann, kokosmakroner, sirupssnipper, kransekake, goro, sandkaker, delfiakake, sarah bernhardt og serinakaker er alle julekaker som kan være blant de syv slag.

Her finner du enda flere raske og enkle oppskrifter, middagstips, vin og tips til kjøkkenutstyr.

Oppskriften under, som er fra matprat.no, gir cirka 50 brune pinner.

Brune pinner

Brune pinner med mandler og sukker på et bord med lyslenke.
Tid
40 min
Porsjoner
1

Brune pinner hører julen til og er veldig lettvinn å bake. Tilsett sirup og kanel for å sette den gode smaken.

Ingredienser

 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1.

Rør romtemperert smør og sukker sammen til det blir luftig og hvitt i en kjøkkenmaskin. Du kan også bruke en håndmikser.

2.

Ha i sirup og eggeplomme.

3.

Vend inn resten av de tørre ingrediensene, men sørg for å holde litt igjen på melet for justering underveis. Elt deigen raskt sammen.

4.

Del deigen i seks emner. Trill hvert emne til en tynn pølse og legg de på et stekebrett med bakepapir. Legg to til tre pølser på hvert brett. Trykk ut til 4-5 millimeter tykkelse med fingrene.

5.

Pensle over med egg og dryss på sukker og hakkede mandler. De brune pinnene stekes høyt i ovnen på 175 °C i cirka 12-14 minutter.

6.

Etter steking, skjær pinnene opp i 1,5-2 centimeter brede stenger på skrå mens de ennå er varme. Pinnene avkjøles deretter på rist.

Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.