Shopping

Chromecast eller Apple TV? Slik velger du riktig strømmeboks

Usikker på om du skal velge Apple TV eller Google Chromecast? Vi hjelper deg med å velge riktig.

Om du skal strømme video eller musikk til en TV som ikke er «smart», er det to dominerende dingser på markedet som konkurrerer om pengene dine: Google Chromecast og Apple TV. Begge er supre til sitt bruk, men det er også mye som skiller de to.

Usikker på hva du skal velge? Denne guiden gir deg alt du trenger å vite om forskjellene og likhetene mellom Apple TV og Chromecast, og hvilken av dem som passer best til ditt bruk. 

Se også: Dette bør du se etter i elektriske varmeplagg

Hva er forskjellene?

Apple TV:

Både Apple TV og Chromecast er begge relativt rimelige måter å strømme nettbasert innhold på TV-en din. Forskjellen på de to reflekteres likevel i prisen, og det er noen forskjeller på hvordan de fungerer. 

Apple TV er en liten boks som lar deg streame det meste om du har en TV med HDMI-inngang og en internett-tilkobling. Med en innebygd prosessor er Apple TV en liten multimedia-datamaskin, med forhåndsinstallerte apper fra alle de store strømmetjenestene. Ja, du kan til og med spille videospill gjennom Apple Arcade-appen. 

Med Apple TV-boksen følger det også en liten fjernkontroll, så med andre ord er du ikke avhengig av noen andre dingser for å kunne spille av multimedia på TV-en din. Den nyeste Apple TV-boksen er også betraktelig hurtigere enn konkurrentene, takket være den kraftige A12-chipen, som er den samme som du finner i iPhone XS.

Se også: Dette er de beste trådløse øreproppene

Apple TV 4K (2th gen.) 32 GB

Full HD-oppløsning, nye Siri Remote med touch-overflate og Dolby Digital Plus 7.1-surroundlyd
Sjekk prisen her!

Chromecast:

De første utgavene av Chromecast var et litt annet type produkt enn Apple TV. Der Apples boks er en liten datamaskin, pleide Chromecast å bare være en enda mindre dings du plugget inn i HDMI-porten til skjermen du skal se på, uten innmat til å fungere som en frittstående multimedia-maskin. 

Google Chromecast tredje generasjon

Viser filmer fra mobilen på TV-en, har støtte for Full HD 60 FPS, Netflix, Viaplay, NRK TV og mange flere apper.
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Da Chromecast tok steget fra tredje til fjerde generasjon skjedde det derimot store forandringer. Chromecasten gikk fra å kun ha mulighet til å trådløst strømme innhold fra en PC eller mobil, til å være en frittstående multimediamaskin med fjernkontroll og innebygget prosessor.

Du kan selvfølgelig fortsatt enkelt koble til Chromecast i Googles Chrome-nettleser, og deretter strømme innholdet du vil ha opp på TV-en din. Chromecasten lar deg strømme både rett fra fanen i nettleseren din, eller fra videospillerne til for eksempel Netflix eller VGTV. 

En tredjegenerasjons Chromecast er derfor betydelig billigere enn både Apple TV og fjerdegenerasjons Chromecast, men haken er altså du er avhengig av en separat maskin som kan sende lyd og video til Chromecasten. Fjerde generasjon av Chromecast koster om lag 800 kroner, altså dobbelt så mye som den forrige Chromecasten, men fortsatt godt under halvparten av prisen til den beste og nyeste Apple TV-boksen. 

Google Chromecast med Google TV 4K (V4)

Fjernkontroll med Bluetooth, støtte for 4K/60 Hz, HDR og Dolby Atmos. Google TV for strømming, musikk og spill.
Sjekk prisen her!

Kompatibilitet

Har du en Apple-maskin som iPhone, iPad eller Mac, er det veldig sømløst å strømme innhold direkte til Apple TV-boksen med AirPlay. Med AirPlay kan du også speile skjermen på for eksempel iPhonen din, om du vil vise frem feriebilder eller TikTok-videoer i stua. 

Skal du strømme fra en dings utenfor Apple-økosystemet blir det derimot litt mer vrient. Det finnes tredjeparts-apper som gjør det mulig, men det er langt fra like sømløst og stabilt som med Apple-dingser. 

Se også: Slik velger du riktig panelovn

Om du bruker andre produkter innenfor Google sitt økosystem kan Chromecast absolutt måle seg med Apple TV, og både den nyeste Chromecasten og Apple TV-en har støtte for 4K-oppløsning, HDR (High Dynamic Range) og Dolby Atmos-lyd.

Disse kan du velge mellom:

Om du ikke har behov for en multimediamaskin som kan spille av video i 4K-oppløsning har Apple en boks som ikke har denne funksjonaliteten, og dermed er noe billigere.

Apple TV HD 32 GB

Full HD-oppløsning, nye Siri Remote med touch-overflate og Dolby Digital Plus 7.1-surroundlyd.

Om du derimot har en 4K-skjerm og vil få det meste ut av den, har du valget mellom 32 og 64 gigabyte med intern lagringskapasitet.

Annonselenke
  • Apple TV 4K 32 GB

    -4K-oppløsning med HDR og Dolby Vision -Nye Siri Remote med touch-overflate -Dolby Atmos for altoppslukende lyd
  • Apple TV 4K 64 GB

    -4K-oppløsning med HDR og Dolby Vision -Nye Siri Remote med touch-overflate -Dolby Atmos for altoppslukende lyd

Trenger du bare en enkel og sømløs måte å strømme innhold til TV-en din, er en forrige generasjons Chromecast midt i blinken, og et svært rimelig alternativ.

Google Chromecast (V3)

Viser filmer fra mobilen på TV-en, har støtte for Full HD 60 FPS, Netflix, Viaplay, NRK TV og mange flere apper.
Sjekk prisen!

Vil du ha litt mer funksjonalitet, samt 4K-støtte er den siste generasjonen med Googles Chromecast absolutt på høyde med Apple TV, til en bedre pris. Har du en Android-telefon er dette også et godt valg.

Google Chromecast med Google TV 4K (V4)

Fjernkontroll med Bluetooth, støtte for 4K/60 Hz, HDR og Dolby Atmos. Google TV for strømming, musikk og spill.
Sjekk prisen!

Nylig slapp Google også en variant av den nyeste Chromecasten, som følger i Apples fotspor ved å være en billigere variant som kun har HD-støtte for de som ikke har behov for en 4K-kapabel multimediamaskin. Dette reflekteres også i prisen, som er et godt stykke under 4K-varianten.

Google Chromecast med Google TV HD (V4)

1080p/60 Hz, HDR og Dolby Atmos, fjernkontroll med Bluetooth og Google TV for strømming, musikk og spill.

Les mer på våre temasider: