Shopping

Dehydrator: Disse sopptørkerne er best i test

Sopptørker og dehydrator best i test: Tørket kantareller spredd utover en steinflate.
Om du plukker mye sopp bør du ha en dehydrator som sopptørker! Vi har funnet flere som er best i test! (Foto: Colourbox)

Om du plukker mye sopp bør du ha en dehydrator som sopptørker! Vi har funnet flere ulike modeller som alle er best i test!

Vi er omsider i den delen av året der skogene våre bugner over av sopp av alle slag, og når det er så mye sopp ute som nå, skal det godt gjøres å klare å spise alt man plukker. Hva gjør man med all soppen da? Tørker den, så klart!

Se vår samleside full av nyttige og interessante mat-relaterte artikler!

Disse dehydratorene er best i test:

Vi har funnet frem et knippe ulike dehydratorer som passer perfekt til å tørke høstens matauk. Alt av sopp, bær og frukt du sanker i høst kan tørkes i disse, men også både fisk og kjøtt kan fint tørkes i en dehydrator.

Excalibur EXD-9 – Stor kapasitet

Excalibur EXD-9

Excalibur EXD-9

Temperaturen kan reguleres mellom 35-73,9 grader. Opptil 9 brett kan tørkes på én gang.
Sjekk laveste pris her

Excalibur er, i tillegg til å være kong Arthurs mytiske sverd, produsenten bak denne svære dehydratoren. Serious Eats kåret denne til den beste dehydratoren med stor kapasitet, og skriver:

– Den presterte utrolig bra i alle testene våre, dens store størrelse gjorde det vanskelig å flytte den rundt, men alle brettene tåler oppvaskmaskin og er lette å vaske.

WMF Snack Frukt- og sopptørker: Kompakt dehydrator

WMF Snack Frukt- og Sopptørker

WMF Snack Frukt- og Sopptørker

Temperaturen kan stilles inn fra 30 – 70 grader. Leveres med oppbevaringsbokser der du kan oppbevare dine tørkede råvarer.
Sjekk prisen her

Denne praktiske dehydratoren er en kompakt og rimelig dehydrator for deg som ikke skal tørke uhorvelige mengder sopp, frukt eller grønt av gangen. Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön ga den topplasseringen av alle de 12 dehydratorene de testet.

Ut på sopptur? Slik ser du forskjell på spiselig og giftig sopp.

Steba ED6: Dehydrator med mye plass til liten pris

Steba ED6 dehydrator

Steba ED6 dehydrator

Temperaturregulering 35 – 75 °C. 6 hyller som kan tas ut, samt et spesialbrett for krydder.
Sjekk prisen her

Denne modellen er svær, og har masse plass og funksjoner slik at du virkelig kan tørke sopp, frukt og grønt så mye du vil. Den er testet av den danske matbloggen Fars Gryde, som har lang fartstid med testing av kjøkkendingser, og gir den mye skryt og 4 av 5 mulige poeng.

Cosori Dehydrator Airfryer – Kombomaskinen

Cosori Dehydrator Airfryer

Cosori Dehydrator Airfryer

Den mest komplette kjøkkendingsen? Kombinert airfryer og dehydrator i rustfritt stål.
Sjekk prisen her

Cosori er blitt et velkjent airfryer-merke her til lands, men denne kombomaskinen har kanskje ikke så mange hørt om. Den kombinerer nemlig airfryer-funksjoner med dehydrator-funksjoner, slik at du slipper å fylle kjøkkenet ditt opp med dingser som stort sett bare står og samler støv. Dette er riktignok ikke dehydratoren med størst kapasitet, så om du trenger å kunne stable flere brett i høyden bør hoppe over denne.

Hvorfor tørke sopp?

Når man tørker sopp riktig trekker man ut det aller meste av soppens vanninnhold, som skaper dårlige vekstforhold for bakterier, man bevarer også all den gode næringen og smaken. Man kan derfor pakke soppen unna i kammers, skap og skuffer til man har bruk for dem, så slipper man å gå lei av sopp allerede i september.

Godt tørket sopp kan være holdbar i flere år, og er en ypperlig ingrediens i for eksempel supper og gryter. En personlig favoritt er å finmale soppen, for så å blande det med salt og dehydrert hvitløk for en skikkelig umami-smaksbombe av et salt!

Hvordan tørke sopp:

Å tørke sopp i en dehydrator er en flott måte å bevare dem på for langvarig lagring. Her er en steg-for-steg forklaring på hvordan du kan gjøre det:

Steg 1: Forberedelse av sopp

  • Begynn med å velge friske og sunne sopp. Unngå skadde eller overmodne sopp.
  • Rengjør soppene forsiktig ved å tørke bort smuss eller jord med en myk børste eller en fuktig klut. Du kan også forsiktig skylle dem i kaldt vann, men ikke la dem ligge i vannet for lenge, da sopp har en tendens til å absorbere vann.
  • Fjern eventuelle råtne eller dårlige deler.

Steg 2: Oppkutting

  • Avhengig av størrelsen på soppene, kan du enten la dem være hele eller skjære dem i tynne skiver. Tynnere skiver vil tørke raskere og jevnere.

Steg 3: Forbehandling (valgfritt)

  • Noen velger å blansjere eller forvelle soppen før tørking. Dette kan bidra til å bevare fargen og smaken bedre. Forvell soppene i kokende vann i 1-2 minutter, og dypp dem deretter i isvann for å stoppe kokeprosessen.

Steg 4: Klargjør dehydratoren

  • Sett opp dehydratoren i henhold til produsentens instruksjoner. Vanligvis vil du plassere tørkebrettene på riktig måte og slå på enheten.

Steg 5: Plassering av soppene

  • Fordel de rensede og eventuelt forvellede soppene jevnt på tørkebrettene. Pass på at det er litt plass mellom soppene slik at luften kan sirkulere fritt.

Steg 6: Tørkeprosessen

  • Slå på dehydratoren og still inn temperaturen til rundt 45-55°C. Dette varierer avhengig av dehydratormodellen og sopptypen. Lav temperatur hjelper med å bevare næringsstoffene og smaken i soppen.
  • La soppene tørke i dehydratoren i 4-10 timer, avhengig av soppens størrelse og fuktighetsinnhold. Du vil se at soppene krymper og blir sprø når de er ferdige.

Steg 7: Kontroller tørketiden

  • Sjekk soppene regelmessig for å unngå overtørking. De skal føles tørre, men ikke så tørre at de blir harde som briketter.

Steg 8: Avkjøling og lagring

  • Etter at soppene er tørket til ønsket konsistens, slå av dehydratoren og la soppene avkjøles til romtemperatur.
  • Oppbevar de tørkede soppene i lufttette beholdere eller vakuumpakket poser. Hold dem på et kjølig, mørkt og tørt sted for best holdbarhet.