Mat og drikke

Derfor bør du ikke drikke kaffe til maten

Bilde av brunette på kjøkkenet som heller oppi en kopp med kaffe fra en presskanne. HUn har også laget seg mat på et fat, til tross for anbefalingene i denne artikkelen om å ikke drikke kaffe til mat.
Visste du at i enkelte land er kaffe nummer to på lista over mest populære drikker? (Heldigvis) Bare slått av vann. Det er imidlertid ikke lurt å drikke kaffe sammen med mat, vi forklarer hva forskningen sier om hva som gjør det lite anbefalt å drikke det «sorte gull» sammen med måltid. (Foto: Colourbox)

Kaffe er den perfekte avslutningen på et hver måltid, eller? Ekspertene sier nei, vi forklarer hvorfor kaffe ikke bør drikkes sammen med mat.

Den sunne lunsjen bestående av masse gode næringsstoffer er nettopp fortært og nå er det endelig tid for en kruttsterk kopp med kaffe. En perfekt avslutning på lunsjen, drikke til frokosten eller oppkvikker etter middagen. Eller? 

Til tross for kaffens mange gode helsefordeler er den dessverre ikke alltid like beleilig – i hvert fall ikke om du vil ta opp alle næringsstoffene i maten du spiser.

Lyst på flere «visste du at-saker» som denne? Her samler vi alle

Populær og oppkvikkende drikke

Den oppkvikkende drikken er ifølge NCBI bare slått av vann i popularitet i enkelte land, og Norge er bare slått av Finland når det kommer til mengde kaffe innbyggerne drikker. SSB kan avsløre at vi årlig importerer hele 40 000 tonn kaffe til Norge, noe som tilsvarer over ti kilo per voksne innbygger.

Den beste koppen er for mange morgenkaffen. De oppkvikkende dråpene som får en grå morgen lys igjen og den milelange to do-listen overkommelig. Kos deg gjerne med de edle dråpene, men bare husk å gi kaffekoppen særbehandlingen den fortjener ved å drikke den utenom måltidene. Vi forklarer hvorfor.

Mummi-termokopp

Mummi-termokopp

Unik åpne-og lukke funksjon
Det kan drikkes rundt hele koppen, 360 grader
Lekent motiv
Sjekk prisen her!

Visste du forresten at det ikke er lurt å drikke kaffe om morgenen?

Kaffe bør ikke inntas sammen med måltider

KK skrev tidligere om det noe irriterende fakta som dessverre har innvirkning på når det «sorte gull» bør drikkes. 

– Kaffe bør helst ikke inntas sammen med måltider, men heller nytes mellom måltidene, forklarte ernæringsfysiolog Therese F. Mathiesen til KK. 

Også Gulfnews omtalte saken, og her skrev kostholdsekspert Zeina Younes om forskning hun hadde kommet over. Hun fortalte at det å drikke kaffe eller te, to drikker med gunstige antioksidanter, ikke er dårlig for helsa i seg selv. Her er nemlig problemet det at de koffeinholdige drikkene kan senke kroppenes evne til å absorbere mineraler og jern fra mat og vitamintilskudd, om de drikkes og spises noenlunde samtidig.

Kan kutte jernopptaket med hele 80 prosent

– Faktisk kan det å drikke kaffe til et måltid kutte ned jernopptaket med så mye som 80 prosent, i tillegg til at det reduserer opptaket av mineraler som sink, magnesium og kalsium, forklarer Younes. Hun legger til at du gjerne må drikke kaffe, men at det er lurt å vente i hvert fall én time etter et måltid før du tar den første koppen med energipåfyll. 

​​– Mellom 60-90 minutter etter et måltid er greit, sier Mathiesen til KK.

Magnor presskanne

Magnor presskanne

Sjekk prisen her!